A3 Haber

Gerginlik tırmanıyor: Donetsk’in ardından Lugansk’ta da seferberlik ilan edildi

Gerginlik tırmanıyor: Donetsk’in ardından Lugansk’ta da seferberlik ilan edildi

Gerginlik tırmanıyor: Donetsk’in ardından Lugansk’ta da seferberlik ilan edildi
Şubat 19
10:40 2022

Ukrayna’nın doğusunda, Donetsk’in ardından Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde de tam seferberlik ilan edildi. Ukrayna’nın saldırı başlatmasıyla birlikte kriz tırmanıyor.

Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan Lugansk Halk Cumhuriyeti (LPR) ve Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR), Ukrayna ordusunun saldırı başlatmasının ardından vatandaşlarının Rostov Bölgesi’ne tahliye edildiğini duyurdu.

Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Pushilin, cumhuriyette genel seferberlik hakkında bir kararname imzaladığını söyledi. Lugansk Halk Cumhuriyeti lideri Leonid Paseçnik de genel seferberlik ilanını içeren bir kararname imzaladığı belirtildi. Kararname ile 18-50 yaşlarındaki erkeklerin Lugansk Halk Cumhuriyeti’nden ayrılmaları yasaklandı.

Pushilin, “Yedekte bulunan yurttaşları askeri komiserliklere gelmeye çağırıyorum. Bugün genel seferberlik kararnamesi imzaladım” dedi.

Pushilin, “Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri topraklarına yönelik geniş çaplı bombardımanı sürüyor. Ordumuz, yalnızca son günlerde Ukrayna özel servislerinin çeşitli terörist saldırı girişimlerini engelledi” dedi.

Ukrayna’nın havan saldırıları sonucu trafo ve su sitemlerinin zarar gördüğü, bazı köylerde elektrik ve su sıkıntısı yaşandığı öğrenildi.

Lugansk’ta da seferberlik ilan edildi

Lugansk’ta seferberlik, Ukrayna hükümet güçleri tarafından Donbass’taki yerleşim yerlerine yoğun bir biçimde ateş açıldığı bir döneme denk geliyor. Donbass’ın kadın, çocuk ve yaşlı sakinleri, Kiev güçlerinin geniş çaplı saldırıya geçmesinin beklenmesi nedeniyle dün akşam saatlerinden beri Rusya’ya tahliye ediliyor.

Havan saldırısı iddiası

Bu sırada Ukrayna ordusunun Donbass’taki yerleşim yerlerine ateş açtığına ilişkin haberler gelmeyi sürdürüyor. Ukrayna’nın doğusundaki temas hattında ateşkese uyulup uyulmadığının denetlenmesi adına oluşturulan ortak merkezin Donetskli temsilcisi, Ukrayna ordusunun bu sabah yerel saatle 08.30’da Novolaspa, Kommunarovka ve Gorlovka yerleşim yerlerine 50’yi aşkın havan topu atıldığını kaydetti. Temsilci, saldırıda kullanılanların 82 milimetrelik havan topu mermileri olduğunu da ekledi.

Donetsk lideri Puşilin dün, Ukrayna ordusu güçlerinin saldırıya geçmesini beklediklerini, bu nedenle Donbass’ın kadın, çocuk ve yaşlı sakinlerinin Rusya’nın Rostov bölgesine tahliyesine karar verdikleri açıklamasını yapmıştı. Donetsk ile Lugansk’tan Rusya’ya tahliyeler devam ediyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER