A3 Haber

Sosyal medya özgeçmişe dahil edilmeli mi?

Sosyal medya özgeçmişe dahil edilmeli mi?

Sosyal medya özgeçmişe dahil edilmeli mi?
Şubat 21
07:47 2022

Dijital hayata girmemizden itibaren bugünün perspektifiyle bakıldığında sosyal medyanın aslında dijital bir kimlik olduğunun farkına varmak oldukça önemlidir. Fikirlerimizi, fotoğraflarımızı, günümüzün birçok anını ve ilgilendiğimiz neredeyse her alanı topluma açık bir şekilde beyan ediyoruz. Bu da dijital dünyada kendimize bir kimlik oluşturduğumuz anlamına geliyor. Peki ya yaptığımız iş başvurularda sosyal medya hesaplarımız önemli bir etken mi? Pek çoğumuz özgeçmişimizi ne kadar güçlendirirsek alacağımız geri dönüşlerin bir o kadar olumlu olacağını düşünürüz. Deneyimleriniz, yetenekleriniz ve daha birçoğu özgeçmişinizi güçlü göstermede büyük rol oynuyor. Peki ya sosyal medyanız? Sosyal medyanız da özgeçmişinizi ön plana çıkartmakta güçlü bir konuma sahip mi?

Böyle bir durumda düşünmemiz gereken sosyal medyayı ne kadar aktif ve böyle bir duruma elverişli şekilde kullandığımızdır. Günümüzde neredeyse herkes sosyal medyayı aktif bir şekilde kullansa da çok az kişi buna dikkat eder. Sosyal medyanızın özgeçmişinizde yer alması için kullandığınız medyayı doğru üslupla kullanmaya başlamak ilk adımınız olabilir.

Sosyal medya hesaplarının özgeçmişe etkisi nedir?

Artık kimse eskisi gibi başvuruları merkezi bir yer aracılığı ile gerçekleştirmiyor. Dijital dünyaya hwe geçen gün daha da önem kazanmasıyla beraber işverenler açık pozisyonları sosyal medya hesapları üzerinden duyuruyor ve doğru kişiyi başvuruların arasından seçiyor. Siz de tıpkı işverenler gibi başvurunuzu sosyal medya hesapları üzerinden oluşturuyorsunuz ve karşı tarafa aktarıyorsunuz. Dolayısıyla iş arayan kişinin sosyal medya üzerindeki rolü işverenler için oldukça önem arz ediyor. Gerek yazdıklarınız, gerek paylaştıklarınız araştırıldıktan sonra işveren kişinin gözünde ufak da olsa bir profil oluşturuyorsunuz. Bu da iş için doğru veya yanlış kişi olduğunuzun kararına varma noktasında büyük bir rol oynuyor.

Özgeçmişimiz için sosyal medyayı nasıl kullanmalıyız?

Öncelikle üsluba dikkat etmek son derece önemlidir. Medyayı kaba, saygısız ve düşüncesiz bir şekilde kullanmak söz konusu şirketlerin ve yöneticilerin size karşı bakış açısını değiştirebilir. Unutmamak gerekir ki yazdığınız her cümle ve paylaştığınız her şey sizi yansıtıyor. Sonuç olarak yazdıklarınızın sizi doğru bir şekilde ifade etmesine dikkat etmelisiniz.
Bir diğer önemli konu ise özgeçmişinizde ön plana çıkabilmek için kullanmanız gereken sosyal medya platformlarıdır. Genel amacı kariyer odaklı olan bu platformları düzenli bir şekilde kullanarak popülerliğinizi arttırabilir, uzmanlık alanınız konusunda isminizi duyurabilirsiniz. Ayrıca böyle platformlarda herhangi birine ait bir özgeçmiş örneği okuyarak kendinizinkini nasıl hazırlamanız gerektiği konusunda ön bilgi sahibi olabilirsiniz. Böyle bir hareket kariyerinize ve özgeçmişinize ekstra bir avantaj olarak yansıyacaktır.

Özgeçmişimde sosyal medya hesaplarımdan nasıl bahsetmeliyim?

Bu durum sosyal medya hesaplarınızı nasıl kullandığınıza göre değişiklik gösterebilir. Eğer hesaplarınızı deneyimlerinizle doğru orantılı ve yetkin olduğunuz alanlara değinerek kullanıyorsanız, sosyal medyanızı karşı tarafa portfolyonuz gibi sunabilme şansına sahipsiniz. Ön yazınızda veya işveren ile iletişim sırasında bu konuya küçük bir şekilde değinmek yeterli olacaktır. Hesaplarınızı yeteneklerinize ve uzmanlık alanlarınıza yer vererek kullanmak, işverenin size bakış açısını oldukça olumlu hale getirecektir. Sosyal medya aracılığı ile deneyimlerini anlatarak şirketlerin ve yöneticilerin ilgisini çekmeye çalışırken, deneyimlerinizi gösteriyor olacaksınız.

Son olarak

Sosyal medya hesaplarının sadece kişisel bir hesap değil aynı zamanda kariyer hayatınıza büyük etki eden bir özgeçmiş olduğunu unutmamalısınız. Hesaplarınızı nasıl kullandığınız ve oluşturduğunuz içerikler insanların sizin hakkınızda bilgi ve fikir edinmesini sağlıyor. Üsluba dikkat etmeden kullanılan hesaplar işverenin size karşı bakış açısını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumda her şeyden önce dikkat etmeniz gereken nokta, bahsi geçen bu hesapları hangi üslupla ve nasıl kullandığınıza dikkat etmektir. Özgeçmişinizde veya ön yazılarınızda kendinizden nasıl bahsediyorsanız, sosyal medyanızın da o şekilde olmasına özen göstermelisiniz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER