A3 Haber

Rusya-Ukrayna sınırındaki sıcak bölgede ikinci gün: Dakika dakika tüm gelişmeler…

Rusya-Ukrayna sınırındaki sıcak bölgede ikinci gün: Dakika dakika tüm gelişmeler…

Rusya-Ukrayna sınırındaki sıcak bölgede ikinci gün: Dakika dakika tüm gelişmeler…
Şubat 25
09:53 2022

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda resmen tanıdığı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin talebi sonrası Donbass bölgesine başlattığı operasyon ikinci gününde. Tüm dünyanın gözü, kulağı, dikkati sıcak bölgede… İşte dakika dakika tüm gelişmeler…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve doğuya genişlemekte ısrarcı NATO tarafından bu operasyona mecbur bırakıldığını vurguladı. Rusya Savunma Bakanlığı operasyonun ilk gününün başarıyla tamamlandığını açıkladı.

Batılı ülkeler bu operasyona yeni yaptırımlarla yanıt verirken seferberlik ilan edilen Ukrayna’da Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tamamen yalnız bırakıldıkları konusunda Batı’yı eleştirdi.

İşte dakika dakika gelişmeler:

23.40 – Beyaz Saray: Putin ve Lavrov’a yaptırım uygulanacak… Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

Beyaz Saray, Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması seçeneğinin “hâlâ masada” olduğunu söyledi.

23.25 – Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna hükûmetinin müzakereyi reddettiğini açıkladı… Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna tarafının müzakereyi reddettiğini; konuyu cumartesi günü yeniden ele almayı teklif ettiğini söyledi. Bakanlık Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna tarafının müzakereyi reddettiğini ve yarın bu konuya dönmeyi teklif ettiğini söyledi.

22.20 – Kiev’de elektrik santrali yakınlarında beş patlama: “Gece zor geçecek”… Kiev belediye başkanı Vitali Kliçko, başkentteki elektrik santralinin çevresinde 3-5 dakika arayla beş patlama sesi duyulduğunu söyledi.

Kliçko, kentte Rus güçlerinin yaklaştığı belirtilen köprülerin özel kontrol altına alındığını, stratejik noktaların yakınlarına kontrol noktaları kurulduğunu aktardı. Kliçko, “Durum şu an, abartısız şekilde, Kiev’i tehdit ediyor. Gece, sabaha yakın saatler, çok zorlu geçecek” dedi.

Kliçko gün içinde yaptığı açıklamada, Kiev’in savunmaya geçtiğini söylemişti. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise gün içinde vatandaşları, ‘işgalci güçlere’ karşı molotof kokteyli hazırlamaya çağırmıştı.

22.00 – Ukrayna’daki istihbarat binası bombalandı… Ukrayna’nın Çernigov şehrindeki Ukrayna istihbarat binası bombalanırken, bina saldırı sonrası alev aldı.

Ukrayna’nın Çernigov şehrinde bulunan Ukrayna İstihbarat Servisi’ne ait binaya 2 adet bomba düştü. Saldırı sonra istihbarat binasında yangın çıktı. Öte yandan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Harkov’da devam ettiği kaydedildi. İki tarafın çatışma anına ait görüntüler amatör kameralara yansıdı.

21.20 – Putin ve Lavrov’un Avrupa’daki mal varlıkları donduruldu… AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yaptırım listesine alındığını ve Avrupa’daki mal varlıklarının dondurulacağını açıkladı.

20.50 – Zelenskiy’den “buradayız” mesajı… Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kiev’den kaçtığı yönündeki iddialara video ile yanıt verdi. Zelenski, “Buradayız. Kievdeyiz. Ukrayna’yı savunuyoruz.” dedi.

19.15 – Çin’den Rusya’ya yaptırım kararı… Çin kamu bankaları Rus emtialarına finansman sağlanmasını kısıtladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Çin kamu bankalarının bazı önlemlerine dair Bloomberg News’te şu ifadeler yer aldı:

  • Çin kamu bankaları Rus emtialarına finansman sağlanmasını kısıtladı.
  • Çin’in en büyük kamu bankalarından en az ikisi Rus emtialarının alımı için finansman sağlanmasını kısıtladı.
  • Çinli Industrial & Commercial Bank Of China, Ukrayna işgalinin ardından akreditif vermeyi durdurdu.

19.10 – Rusya’nın Avrupa Konseyi üyeliği askıya alındı… Ukrayna işgali sonrasında Rusya’nın Avrupa Konseyi üyeliği askıya alındı. Ukrayna ve Polonya tarafından getirilen önerge, 47 üye ülkeden 42’si tarafından onaylandı.

18.45 – Kremlin: Ukrayna ile müzakereler için heyet oluşturduk… Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın müzakere organize edilmesine ilişkin onayını Ukrayna’ya ilettiğini açıkladı. Peskov, müzakere konusundaki onayını Kiev’e ileten Moskova’nın Rusya Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı İdaresi temsilcilerinden oluşan heyetini de oluşturduğunu söyledi.

18.00 – Lviv’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi… Ukrayna’nın batısındaki Lviv kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

17.50 – Putin’den Ukrayna ordusuna çağrı: Gücü kendi elinize alın… Rusya Devlet Başkanı Putin, “Askerlerimiz halkımız ve anavatanımızın güvenliğini sağlamaktadır” dedi. Ukrayna ordusuna “Gücü kendi elinize alın” çağrısı yapan Putin, “Sizlerle bence iyi anlaşırız ama bu uyuşturucu bağımlısı insanlar ve neonazilerle, sizleri çevreleyen o pisliklerle tabii ki anlaşamayacağız” ifadesini kullandı. Putin, sözlerine şöyle devam etti: “Neo-naziler ve Bandera’cıların (Stepan Bandera, Nazilerle işbirliği yapan Ukraynalı siyasetçi) çocuklarınızı ve eşlerinizi canlı kalkan olarak kullanmasına izin vermeyin.”

16.50 – Steinmeier’den Putin’e savaşı durdurma çağrısı… Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, savaşı durdurma çağrısında bulundu. Steinmeier, başkent Berlin’de yaptığı açıklamada, Putin’in “yalan bahaneler” öne sürerek Ukrayna’ya savaş başlattığını ve bu ülkedekilerin korkunç şeyler yaşadığını söyledi. “Devlet Başkanı Putin az önce kardeş dediği halkın kanını döküyor” ifadesini kullanan Steinmeier, “Rus halkıyla herhangi bir düşmanlık istemiyoruz. Ancak bu haksızlık cevapsız kalamaz. Bunun için Alman hükümeti olarak kararlılıkla Kuzey Atlantik İttifakı ve Avrupa Birliği’ndeki ortaklarımızla çalışıyoruz” diye konuştu.

16.25 – Ukrayna: 1000’den fazla Rus askeri öldürüldü… Ukrayna Savunma Bakanlığı, çatışmalarda 1000’den fazla Rus askerinin öldürüldüğünü ve en az 2 Rus uçağının düşürüldüğünü duyurdu. Öte yandan Ukrayna askeri araçları, Kiev’i savunmak için kente girdi.

13.15 – Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Kimse Ukrayna’yı işgal etmeyi planlamıyor…  Lavrov, “Kimse Ukrayna’yı işgal etmeyi planlamıyor” dedi. Lavrov bununla birlikte, Ukrayna’nın mevcut hükümetini demokratik olarak tanıma ihtimalini kendileri adına görmediklerini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin ‘Ukrayna’nın tarafsız statüde kalmasını’ ele almaya hazır olduğuna dair açıklamaları için de “Yalan söylüyor” yorumu yaptı.

12.45 – Rusya: Kiev’e füze saldırısı düzenlemedik… Rusya, Kiev’e füze saldırıları düzenlediği iddiasını yalanladı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, Ukrayna hükümetinden gelen konut alanlarına füze saldırıları düzenleniyor açıklamasını reddetti. Aynı kaynak, bu sabah Kiev üzerinde düşürülen uçağın da Rusya’ya ait olmadığını, Ukrayna tarafının dost ateşinde kendi uçağını düşürdüğünü savundu.

12.30 – UEFA, şampiyonlar ligi finalini St. Petersburg’tan aldı… Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), 28 Mayıs’ta oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi finalini St. Petersburg’dan Fransa’nın başkenti Paris’e taşıma kararı aldı.

12.15 – AP: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de çatışma… AP ajansına göre, Kiev’de hükümet binalarının bulunduğu bölgenin yakınlarından silah sesleri geliyor.

11.45 – Rusya, İngiliz uçaklarının Rus hava sahasına girmesini yasakladı… Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), İngiliz uçaklarının transit uçuşlar da dahil Rus hava sahasını kullanmasına kısıtlama getirildiğini açıkladı.

11.35 – Gürcistan Başbakanı: Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarına ortak olmayacağız… Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, yaptığı açıklamada ülkesinin, Batı’nın Rusya’yı hedef alan yaptırımlarına ortak olmayacağını duyurdu.

11.30 – Rusya: Yılan Adası’nı ele geçirdik, 82 Ukrayna askeri teslim oldu… Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’deki Yılan Adası’nın kontrolünü aldıklarını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 82 Ukrayna askerinin teslim olduğu belirtildi. Ukraynalı yetkililer ise Odessa kentinin güneyindeki adaya konuşlandırılmış 13 sınır muhafızının bir Rus savaş gemisinden açılan ateşle öldürüldüğünü duyurmuştu.

11.30 -Ukrayna İçişleri: Rusya 33 sivil noktayı vurdu… Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya’nın ülkede 33 sivil noktayı vurduğunu duyurdu. Açıklamada, “Ruslar sivil yerleri vurmadıklarını söylüyor ama son 24 saatte 33 sivil nokta vuruldu” denildi.

10:03- DHC: Son 24 saatte iki sivil öldü, 12 sivil yaralandı… Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Ateşkes Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi’ndeki ofisinden yapılan açıklamaya göre, Ukrayna ordusunun saldırısı neticesinde DHC’de gün içinde iki sivil hayatını kaybetti, 12 sivil de yaralandı. Saldırılar nedeniyle Donetsk ve Gorlovka yönünde 53 konut, 29 sivil altyapı tesisi ve 2 ulaşım aracı zarar gördü. Gorlovka’da Ukrayna ordusunun bombardımanı nedeniyle 19 trafo merkezinin enerjisi kesildi, 1500 abone elektriksiz kaldı.

09.45 – Rosaviatsiya’dan İngiltere’ye “Aeroflot” uyarısı: Yaptırım uygulanırsa karşılık verilecek… Sputnik’in aktardığı habere göre Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) İngiltere’deki havacılık yetkililerine havayolu ulaşımına ilişkin anlaşmanın hükümlerine uyulması gerektiği yönünde bildirim gönderdi ve Rus bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Aeroflot’a yaptırım uygulanması halinde Moskova’nın aynı şekilde yanıt vereceği uyarısında bulundu. Rosaviatsiya, İngiliz havayolu şirketlerinin Rus hava sahasında sadece bugün 70 transit uçuş yapacağını, Londra-Moskova güzergahında da iki uçuş gerçekleştirileceğini hatırlattı.

09.40 – THY’nin Rostov, Minsk ve Kişinev seferleri iptal edildi: Türk Hava Yolları (THY), 26 Şubat’a kadar Belarus’un Minsk, 2 Mart’a kadar Rusya’nın Rostov, 4 Mart’a kadar ise Moldova’nın Kişinev şehirlerine gerçekleştirilecek seferlerin iptal edildiğini duyurdu.

09.30 – Donetsk Halk Cumhuriyeti: Ukrayna ordusu, bölgedeki üç yerleşim birimine yedi top atışı düzenledi… Ortak Ateşkes Gözlem ve Koordinasyon Merkezi’ndeki Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) temsilciliğinden yapılan açıklamada, Kiev yönetimine bağlı güçlerin bölgedeki 3 yerleşim birimine yedi  ayrı top atışı gerçekleştirdiği belirtildi.

09.20 – Avrupa Birliği, Belarus yaptırımlarını bir yıl daha uzattı… Avrupa Birliği (AB) resmi gazetesinde yayınlanan karara göre Brüksel, Belarus’a yönelik yaptırımları bir yıl daha uzattı. Karara göre yaptırımlar 28 Şubat 2023 tarihine kadar yürürlükte kalacak. Avrupa Konseyi, Ukrayna’ya dönük askeri harekat nedeniyle Rusya’nın yanında Belarus’u da hedef alan yaptırımlar açıklamıştı.

09.15- Zelenskiy: Rusya er geç diyalog kurmak zorunda kalacak… Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Donbass bölgesine yönelik askeri harekatı hakkında konuşma yaptı. Zelenskiy, “Er ya da geç Rusya bizimle diyalog kurmak zorunda kalacak, bize çatışmayı nasıl sonlandıracağımızı ve bu işgali nasıl durduracağımızı söyleyecek, diyalog ne kadar erken başlarsa o kadar az kayıp olacak” dedi.

08.15 – Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: 137 askerimiz öldü, 316’sı yaralandı… Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın ülkenin savunulmasında yalnız bırakıldığını ve Batı’nın sadece destek açıklaması yaptığını ifade etti. “İlk belirlemelere göre maalesef bugün 10’u subay olmak üzere 137 kahramanımızı, vatandaşımızı kaybettik” diyen Zelenskiy, 316 kişinin de yaralandığını bildirdi.

08.00 – Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, yaptığı sosyal medya paylaşımında, Kiev’e korkunç roket saldırıları yapıldığını söyledi… Kuleba, “Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941’de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin’i durdurun. Rusya’yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya’yı her yerden atın” ifadelerini kullandı.

Dün neler olmuştu?

Donbass operasyonundan dün yaşananların özetine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER