A3 Haber

Putin’i kınamayı reddetti, Münih Filarmoni Orkestrası’nın Rus şefi Valery Gergiev görevden alındı

Putin’i kınamayı reddetti, Münih Filarmoni Orkestrası’nın Rus şefi Valery Gergiev görevden alındı

Putin’i kınamayı reddetti, Münih Filarmoni Orkestrası’nın Rus şefi Valery Gergiev görevden alındı
Mart 01
15:40 2022

Rus orkestra şefi Valery Gergiev, Ukrayna’ya saldırıyı kınamaması nedeniyle birçok ülkede yürüttüğü müzik faaliyetlerinden uzaklaştırıldı. Münih Filarmoni Orkestrası şefliği görevine de son verildi.

Rus orkestra şefi Valery Gergiev, Rusya lideri Vladimir Putin’le ilişkileri nedeniyle birçok ülkeden ret kararlarıyla karşı karşıya.

İskoçya’daki müzik organizasyonu Edinburgh Uluslararası Festivali, Gergiev’in onursal başkanlığından istifa etmesini istediğini ve orkestra şefinin bu talebi kabul etmesi üzerine kararın uygulandığını açıkladı. Açıklamada, “Edinburgh Uluslararası Festivali Mütevelli Heyeti, Valery Gergiev’in festivalin Onursal Başkanlığı görevinden istifasını istedi ve Gergiev’in bu talebi onaylamasıyla karar hemen yürürlüğe girdi. Edinburgh, Kiev kentiyle kardeştir” denildi.

Münih Flarmoni Orkestrası’nı yönetemeyecek

Aynı zamanda Münih Filarmoni Orkestrası’nın şefi olan Gergiev’in bu görevine de son verildi, Almanya’daki performansları iptal edildi. Gergiev’le Münih’teki organizasyonlarını yürüten menajer Marcus Felsner ünlü orkestra şefiyle ilişkilerini sonlandırdığını açıkladı.

Gergiev’in aynı zamanda arkadaşı olduğunu belirten ve söz konusu kararla ilgili “profesyonel hayatımın en üzücü günü” açıklaması yapan Felsner, konuya ilişkin açıklamasında “Rus rejiminin demokratik ve bağımsız Ukrayna ulusuna ve bir bütün olarak Avrupa toplumuna karşı yürüttüğü canice savaş nedeniyle Gergiev’in çıkarlarını savunmak artık bizim için imkansız hale gelmiştir” dedi. Açıklamasında, Gergiev’i aynı zamanda “yaşayan en büyük orkestra şefi ve derin bir nezaket duygusuna sahip olağanüstü bir insan” olarak nitelendiren Felsner, “Ancak bu tür suçları işlemeye başlayan bir rejime uzun süredir verdiği desteği sona erdiremedi” ifadelerini kullandı.

Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter dün yaptığı açıklamada Gergiev’in Rusya saldırılarını 24 saat içinde kınamaması halinde Münih Filarmoni Orkestrası şefliği görevinden alınacağını açıklamıştı. Münih Filarmoni Orkestrası da ünlü orkestra şefinden Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını kınayan bir bildiri yayınlamasını istemişti.

Napoli’deki etkinlikten uzaklaştırma kararı

İtalya’dan da Gergiev’e yönelik yeni kararlar açıklandı. Milano Belediye Başkanı ve La Scala Operası Vakfı Başkanı Giuseppe Sala, Gergiev’in Rusya’nın Ukrayna saldırısını kınamayı reddetmesi üzerine 5 Mart’ta sergilenecek “Maça Kızı” operasını yönetemeyeceğini duyurdu.

Napoli’deki Hayes Hall’da yapılacak etkinlikte ise Gergiev’in orkestra şefliğinden çıkarıldığı açıklandı.

Rotterdam da benzer bir karara hazırlanıyor

Hollanda’da ise 1995’ten bu yana her yıl Gergiev Festivali düzenleyen Rotterdam Filarmoni Orkestrası benzer bir karar almaya hazırlanıyor. Rotterdam Filarmoni Orkestrası yönetiminden yapılan açıklamada, Gergiev’in “Putin’e desteğine son vermemesi halinde eylül ayında yapılacak festivaldeki görevinin iptal edileceğini” açıkladı.

Metropolitan Opera’dan da Gergiev’e ret

ABD’nin en büyük klasik müzik organizasyonlarından biri olan Metropolitan Opera’dan da Gergiev’e ret geldi. New York Carnegie Hall’da Viyana Filarmoni Orkestrası’nın yapacağı üç etkinliğin orkestra şefliğini Metropolitan Opera müzik direktörü Yannick Nezet-Seguin’in üstlendiği açıklandı. Gergiev ayrıca Florida’da yapılacak bir etkinlikten de men edildi.

Rusya’nın St. Petersburg kentindeki Mariinsky Tiyatrosu’nun ve Beyaz Geceler Festivali’nin de müzik direktörü olan 68 yaşındaki Gergiev, 2014’te de Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesine tepki vermemesi nedeniyle hedef alınmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER