A3 Haber

Resmi Gazete’de yayımlandı: Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden “Sezgin Baran Korkmaz Vakfı” kararı

Resmi Gazete’de yayımlandı: Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden “Sezgin Baran Korkmaz Vakfı” kararı

Resmi Gazete’de yayımlandı: Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden “Sezgin Baran Korkmaz Vakfı” kararı
Mart 08
09:23 2022

İstanbul Anadolu 22. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sezgin Baran Korkmaz Vakfı’nın dağılmasına karar verdi. Vakfa yönelik karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

A3 Haber Merkezi | Avusturya’da tutuklu bulunan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye iadesi geçtiğimiz günlerde kabul edildi. Hakkında, “kara para aklama”, “Kingston’u 6 milyon dolar dolandırma” ve “adaleti engelleme” suçlamaları bulunan Korkmaz’ın Kingston dolandırıcılığı ve adaleti engelleme suçlamalarından ABD’ye iadesi kabul edildi.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in 2021 Mayıs’ında yayımladığı videolar ile gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz, yurtdışına kaçtıktan sonra ülkeye dönebilmesi için kendisinden bir kısım taleplerde bulunulduğunu öne sürmüştü. Korkmaz, o dönem Habertürk’te çalışan Veyis Ateş’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü ve kendisinden 10 milyon avro istediğini belirtmişti. Ateş iddiayı reddetmiş, ancak daha sonra ses kaydı ortaya çıkmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, SBKV Sezgin Baran Korkmaz Vakfı İstanbul Anadolu 22. Asliye Hukuk Mahkemesinin 11.01.2022 tarihinde kesinleşen 01.12.2021 tarihli ve E:2021/399 K:2021/436 sayılı kararına istinaden dağılmıştır. Türk Medeni Kanununun 104. maddesi gereğince ilan olunur” ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu? 

SBK soruşturması, ABD’de Utah Federal Savcılığı’nın mahkemeye başvurarak, iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın (SBK) Türkiye’deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmesiyle başlamıştı. ‘Kingston Kardeşler’in ABD Hazinesi’ni dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 132 milyon dolarının SBK eliyle Türkiye’ye gönderildiği ortaya çıkmıştı. İki kardeş de mahkeme süresince şahitlik yaparak suçlarını itiraf etmiş ve mahkum olmuşlardı.

SBK Holding ve bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığı iddiaları üzerine Türkiye’de de dava açılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, SBK Holding ve holdinge bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığının belirlenmesi üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından geçen yıl 29 Aralık’ta operasyon düzenlenmişti. Holdingin sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın ise operasyondan bir hafta önce yurtdışına çıkmış olması, ‘önceden kaçması için bilgilendirildi mi?’ sorusunu gündeme getirmişti.

Sedat Peker, 5 Aralık’ta yurtdışına çıkmadan bir gün önce Soylu’nun SBK’yi bakanlığa çağırdığını söylemiş, “Bana kaç dediğin gibi Korkmaz’a da dedin” ithamında bulunmuştu.

Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde CHP milletvekillerinin ısrarlı soruları üzerine Soylu şunları söylemişti:

“Daha ötesini söyleyeyim, bir şey yaptık, devletin bütün kurumlarıyla beraber… Aklınızın yetmediği şudur: Türkiye uluslararası bir operasyona gelirken, devletin bütün kurumlarıyla yukarıdan aşağıya öyle bir karar aldık, meselenin içerisine öyle bir daldık ki Amerika’yı da açığa düşürdük, bize kumpas kuranları da açığa düşürdük.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER