A3 Haber

“Sarıklı amiral”in şikâyetçi olduğu Gürdeniz: “Kabahati ben değil, o zat işliyor… Cumhuriyet ne hallere geldi”

“Sarıklı amiral”in şikâyetçi olduğu Gürdeniz: “Kabahati ben değil, o zat işliyor… Cumhuriyet ne hallere geldi”

“Sarıklı amiral”in şikâyetçi olduğu Gürdeniz: “Kabahati ben değil, o zat işliyor… Cumhuriyet ne hallere geldi”
Mart 16
17:45 2022

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, üniformanın üzerine giydiği sarık ve cüppeli fotoğrafları ortaya çıkan Emekli Amiral Mehmet Sarı hakkındaki sözlerinden dolayı açılan soruşturma kapsamında savcılığa ifade verdi. Gürdeniz, “Kamuoyunda sarıklı amiral olarak bilinen zata, sarıklı amiral dediğim için bugün savcılıkta ifade verdim. Cumhuriyet bugünleri de gördü” ifadelerini kullandı.

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, Sarı’nın 27 Mart 2021’de şikâyetçi olduğunu yazdı. Gürdeniz, 5 Mart 2022’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılı ifade verdi ve kendisini şöyle savundu:

  • “Şikayetçinin Mehmet Sarı olarak kendisi değil, aksine kamuya mal olmuş üst düzey bir kamu görevlisinin, mesai saatleri içinde resmi üniforması ve aracıyla yasa dışı bir cemaatin tekkesine gitmesi, orada resmi üniformasının üzerine cüppe giyip sarık takması ve anayasaya açıkça aykırı faaliyetlerde bulunması ile ülkemizin 15 Temmuz benzeri bir ihaneti tekrar yaşama olasılığıdır. Bu sebeple şikayet dilekçesinde ileri sürüldüğü gibi müvekkilimizin doğrudan şikayetçiyi hedef alıp hakaret ve iftira niteliğinde açıklamalarda bulunması ve şikayetçiyi hedef göstermesi söz konusu değildir.”

Gürdeniz de savunmasında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına yer verdi:

  • “Asılsız ve temelsiz şikayete konu olayda da müvekkilimiz daha önce yayınlanan haberler ile Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı da dahil olmak üzere devletin önemli kurumları tarafından yapılan açıklamaları esas alarak ve tamamen somut veriler ile görünür gerçek doğrultusunda eleştiri ve ifade özgürlüğünü kullanmış ve kamu yararından başka bir amaç gütmemiştir.”

‘”Devlet içinde infial uyandırdı”

Gürdeniz’in eleştirilerinde ayrıca Mehmet Sarı’nın ismini zikretmediği ve kendisini doğrudan hedef almadığı belirtilerek, “Vatansever herkes gibi sadece şikayetçiyi değil bu faaliyetlerde kim bulunursa bulunsun onun eleştirileceği, burada kişilerin önemli olmadığı, yapılan eylemin kamuoyunda ve devletin içinde infial uyandırdığı açıktır” ifadelerine yer verildi.

“Bir arkadaşının evi” ifadesi senaryo

Mehmet Sarı’nın ortaya çıkan fotoğrafları için yaptığı “Bir arkadaşının evine ziyaret maksadıyla gittiğinde, resmi üniforması ile namaz kıldığı sırada, birileri tarafından gizlice ve kasıtlı olarak, bilgisi ve rızası dışında birtakım resimlerinin çekildiği” şeklindeki açıklamasının ise gerçeği yansıtmadığı ileri sürüldü.

İfadede, “Bu açıklamalar ancak senaryo uydurarak suç bastırma psikolojisi ile izah edilebilir” denildi. Ayrıca söz konusu yerde fotoğraflardan anlaşılacağı üzere, çok sayıda başka kişinin de olduğu, dolayısıyla bu yerin iddia edilenin aksine kamuya açık bir mekan olmadığı belirtilerek, “Şikayetçinin böyle bir durumda kendisinin anayasaya aykırı faaliyetlerini sorgulayan kurum ve kişilerden değil, kendi arkadaşlarından ve bağlı olduğu yasa dışı tarikattan şüphelenmesi gerekecektir” ifadelerine yer verildi.

“Din sömürüsünden başka bir şey değil”

Mehmet Sarı’nın, şikayet dilekçesinde ilgisi olmamasına rağmen Cumhurbaşkanı ve Milli Savunma Bakanı’na atıf yapılarak, “Peygamber ocağı olarak kabul edilen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir üyesinin namaz kılmasından kim niçin rahatsız olur?” gibi sorular sorulmasının “Din sömürüsünden, siyasi destek arayışından ve çarpıtmadan başka bir şey değildir.” denildi.

Eleştirilerinin ayrıca basın ve ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Gürdeniz’in beyanının sonuç kısmında, maddi ve manevi hiçbir unsurunun oluşmadığı açık olan üç ayrı suç bakımından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesini talep edildi.

“Kabahati ben değil, o zat işliyor”

Adliye koridorunda sözcüye açıklamalarda bulunan Gürdeniz şunları kaydetti:

  • “Cumhuriyetin bu duruma düşmesinden son derece üzülüyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu neredeyse 100. yaşına girmiş olan Cumhuriyet devrimlerine aykırı hareket eden bir zatın beni şikayet etmesi üzerine buraya geliyorum düşünebiliyor musun…
  • Adamın işlediği zaten Cumhuriyete aykırı bir davranış. Bu kişi hakkında bir soruşturma yok. Bu kişi hakkında Cumhurbaşkanı, iktidar partisi sözcüsü ‘sarıklı amiral’ terimini kullanıyor. ‘Bunlar kabul edilemez’ diyor. Ama biz geliyoruz burada kabahatler soruşturma savcısına ifade veriyoruz.
  • Bu Cumhuriyetin kaldırabileceği bir şey değil. Türk hukuk sistemi açısından da çok ciddi bir sorun. Sayın savcıya da söyledim burada aslında Cumhuriyete karşı işlenen kabahat benim tarafımdan değil. O zat tarafından yapılmıştır.
  • Hiçbir dinde üniforma üstüne dini kisve giyinmez. Devletin imkanlarıyla bu tip ibadet yerlerine gidilmez. İbadet kutsaldır, vicdani alandadır bunu hepimiz kabul ediyoruz. Ama devletin üniformasının üstüne dini kisveler giyilemez”

“Cumhuriyet bugünleri de gördü”

Adliyede ifade verdikten sonra sosyal medya hesabından da yaşananlara tepki gösteren Gürdeniz, “Kamuoyunda sarıklı amiral olarak bilinen zata, sarıklı amiral dediğim için bugün savcılıkta ifade verdim. Cumhuriyet bugünleri de gördü” ifadelerini kullandı.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER