A3 Haber

Gezi’yi savunanlar ayakta: İstanbul’da Gezi davası kararı “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganıyla protesto edildi

Gezi’yi savunanlar ayakta: İstanbul’da Gezi davası kararı “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganıyla protesto edildi

Gezi’yi savunanlar ayakta: İstanbul’da Gezi davası kararı “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganıyla protesto edildi
Nisan 26
19:33 2022

Türkiye’nin birçok ilinde Gezi davasında verilen kararları protesto etmek için “Gezi’yi Savunuyoruz” eylemleri düzenleniyor. İstanbul’da Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin önünde toplanan yurttaşlar, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları attı.

17 kişinin yargılandığı Gezi Direnişi davasında iş insanı Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına; sanıklardan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’nin de 18’er yıl hapis cezasına çarptırılmalarına ve tutuklanmalarına yönelik verilen kararlar, İstanbul’da yüzlerce kişi tarafından protesto ediliyor.

Gezi davasında verilen siyasi kararlar, İstanbul’da Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi önünde protesto ediliyor. Bir araya gelen protestocuların arasında öğrenciler, dayanışma grupları, kadın örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve yurttaşlar bulunuyor.

Bir araya gelen eylemciler “Her yer Taksim, her yer direniş” ve “Gezi tutsakları onurumuzdur”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıyor.

Eylemcilerin Gezi Parkı davasında verilen karara yönelik basın açıklaması yapması bekleniyor.

Taksim Dayanışması, Gezi davasında Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Çiğdem Mater Utku, Yiğit Ali Ekmekçi, Ali Hakan Altınay ve Şerafettin Can Atalay hakkında 18 yıl hapis cezası verilmesinin ardından, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde adalet nöbeti başlatmıştı. Dayanışma bugün 19.00’da yapılacak protesto açıklamasına da çağrı yapmıştı.

Duyuruda, “Gezi Davası’nda verilen hukuksuz karara karşı gerçekleştireceğimiz basın açıklaması için yarın (Salı) 19.00’da Taksim’de TMMOB Makina Mühendisleri Odası önünde buluşuyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

İzmir’de de protesto edildi

İzmir Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplanan binlerce yurttaş, çeşitli sloganlarla Gezi kararını protesto etti.

Birçok ilde protesto gösterileri düzenlendi

Kocaeli Emek ve Demokrasi güçleri tarafından İzmit İnsan Hakları Parkı’nda gerçekleştirilen açıklamaya sendikalar, siyasi parti temsilcileri de demokratik kitle örgütleri katıldı. Kitle adına açıklamayı okuyan TMMOB İKK İl Sekreteri Murat Kürekçi, Gezi direnişinin anayasal bir zeminde gerçekleştiğini ve bunun daha önceki yargı kararlarıyla tescil edildiğini belirterek, “Bu dava adil koşullarda gerçekleşmemiştir. Davanın üye hakimi iktidarda bulunan AKP’nin milletvekili adayı olmuştur. Davadan çekilmesi için yapılan başvurular ve sanıkların savunma hakları, adil yargılanma hakları ihlal edilmiştir” dedi.

Gezi Parkı yargılamalarının çok sayıda hukuki ilkeyi çiğnediğini belirten Kürekçi, AİHM’in Osman Kavala ilgili verdiği kararı da hatırlatarak, “Bu yargılama sürecinin aykırılığı Cumhuriyeti Devletinin Anayasa’nın 2. maddesinde yer alan temel niteliklerini ve özellikle insan haklarına saygılı, hukuk devleti olma niteliğini bir tartışma konusu haline getirecek sonuçlar doğuracaktır. Buna hiçbir makamın veya organın hakkı da yetkisi de bulunmamaktadır” dedi.

Kürekçi yargının bağımsız ve tarafsız olmasının insan hakları mücadelesinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu ifade ederek; “Bu karar göstermektedir ki; toplumsal muhalefetin en temel hak ve talepleri suç unsuru gibi gösterilerek, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliği ısrarla çarpıtılarak, karalanmak isteniyor. İktidarın ihtiyaçlarına göre karar veren mahkemeler, ülkenin demokrasisini ve geleceğini tahrip etmekte, birçok dava dosyasında mağduriyetler yaratmaya devam etmektedir” dedi.

Gezi davası kararı Samsun’da da Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Eylemde “Karanlık gider, Gezi kalır. Gezi’yi savunuyoruz” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER