A3 Haber

“Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik müzakerelerini engelledi” iddiası

“Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik müzakerelerini engelledi” iddiası

“Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik müzakerelerini engelledi” iddiası
Mayıs 18
17:26 2022

Alman haber ajansı DPA, Türkiye’nin NATO’nun Finlandiya ve İsveç’in üyelik başvurularının müzakeresine başlamasına izin vermediğini bildirdi.

Ayrıca İngiliz merkezli haber sitesi Middle East Eye’dan Ragıp Soylu’ya konuşan iki kaynak da NATO’da büyükelçi seviyesinde yapılan toplantıda Türkiye’nin müzakerelerin devam etmesine karşı oy kullandığını doğruladı.

Ne olmuştu?

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AKP Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu yapmasını değerlendirmiş, “NATO’nun genişlemesi bizim için hassasiyetlerimize gösterilecek saygı oranında anlamlıdır” demişti.

“NATO doğu sınırlarını güçlendirmek için arayışlar içinde. Genişlemeye yönelik kimi adımlar atılıyor. Ukrayna krizinin ardından sergilenen dayanışma, açılan kucakları, gösterilen hoşgörüyü tebessümle izliyoruz” diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • “Biz yıllarca terörle mücadele etmiş bir NATO müttefiki olarak bu tabloyla hiç karşılaşmadık. Müttefiklerimizden bizim hassasiyetlerimizi anlamalarını, saygı göstermelerini, mümkünse destek vermelerini bekliyoruz… PKK ve DEAŞ’ın sınırlarımıza dayandığı dönemde hava savunma sistemlerinin götürüldüğü günleri unutmadık.”
  • “İsveç’te 30 teröristi istedik, ‘Vermeyiz’ dediler. Siz teröristleri vermeyeceksiniz, bizden NATO üyeliği isteyeceksiniz. Hem PKK’ya destek verip hem bizden destek istemek olmaz… Bir güvenlik teşkilatını güvenlikten yoksun hale getirmeye biz ‘Evet’ diyemeyiz.”

Ayrıca, Erdoğan Pazartesi günü Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’le düzenlediği ortak basın toplantısında bir soru üzerine, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda “NATO’ya girmelerine biz ‘Evet’ demeyiz” demişti.

Erdoğan, “Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrı söz konusu değil” ifadelerini kullanmıştı.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson “Türkiye’yle iletişim kurmayı deniyoruz ve Türkiye’ye gitmeye hazırız” demiş; Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ise Erdoğan ile bir ay önce telefonda konuştuğunu ve Türkiye’nin NATO üyeliği başvurularına destek vereceğinden emin olduğunu söylemişti.

İsveç ve Finlandiya NATO’ya resmen başvurdu

Finlandiya ve İsveç’in temsilcileri NATO karargahında Genel Sekreter Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. Eş zamanlı olarak üyelik başvurularını teslim ettiler. Stoltenberg “Tarihi bir an” diyerek tüm müttefiklerin NATO’nun genişlemesinin öneminde hem fikir olduğunu söyledi.

Başvurunun ardından katılım takviminin birkaç hafta sürmesinin beklendiği aktarıldı.

Diplomatlar, 30 müttefik parlamentonun tümünün onaylanmasının bir yıla kadar sürebileceğini belirtti.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER