A3 Haber

Maymun çiçeği virüsü korkutuyor: Belçika’da vaka sayısı ikiye yükseldi, karantina gündemde

Maymun çiçeği virüsü korkutuyor: Belçika’da vaka sayısı ikiye yükseldi, karantina gündemde

Maymun çiçeği virüsü korkutuyor: Belçika’da vaka sayısı ikiye yükseldi, karantina gündemde
Mayıs 20
14:19 2022

Bazı Avrupa ülkelerinin ardından ABD, Kanada ve Avustralya’da da tespit edilen maymun çiçeği virüsü, korkutamaya devam ediyor… Belçikalı uzmanlar, ortak bir eylem planı saptamak için bugün bir araya gelecek. Virüse yakalananlar için zorunlu karantina uygulaması gündemde…

Ülkenin ikinci büyük kenti Anvers’teki Tropikal Tıp Enstitüsü dün gece maymun çiçeği virüsü ile ilgili ilk enfeksiyonu doğruladıktan sonra bugün ikinci bir vaka daha bildirdi.

Bu kişinin, resmî olarak onaylanan ilk hastanın eşi değil, başka bir kişi olduğu belirtildi. Ancak iki hastanın da aynı partiye katıldıkları belirlendi.

Belçikalı yetkiler, bu kişilerin nasıl enfeksiyon kapmış olabileceğini araştırıyor.

Anvers Tropikal Tıp Enstitüsü’nden Isabel Brosius, virüsün geniş bir kesime yayılma şansının çok düşük olduğunu ancak yine de durumu yakından izlediklerini söyledi.

Belçika Bakım ve Sağlık Ajansı’ndan Joris Monens, maymun çiçeği virüsünün toplumda yayılması konusunda henüz endişelenecek bir durum olmadığını belirterek “Hastalık yalnızca yakın temas yoluyla bulaşıyor, kısa süreli temas yoluyla değil ama yine de dikkatli olmalıyız” dedi.

Maymun çiçeği virüsü Belçika’dan önce İngiltere, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde görülmüştü.

İspanya’da vaka sayısı bugün 21’e yükseldi.

Maymun çiçeği virüsü ölümcül mü?

Maymun çiçeği virüsü, Avrupa’da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile aynı soydan gelen bir rahatsızlık. Belirtileri, çiçek hastalığıyla benzerlik taşıyor.

Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda da, çiçek hastalığında olduğu gibi, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, titreme ve kızarıklık, ciltte kabarıklar gibi şikayetler oluşuyor.

Ancak uzmanlara göre, maymun çiçeği virüsü, yakalananların yüzde 30’unu öldüren çiçek hastalığından çok daha az tehlikeli. Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda rahatsızlıklar birkaç hafta içinde kendiliğinden geçiyor.

Resmi raporlara göre şu anda İngiltere’de teyit edilmiş 9, Portekiz’de 14, İspanya’da 7 ve İsveç’te de 1 maymun çiçeği hastası var. ABD’de de 1 vaka saptanmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü’nden acil toplantı

Bu arada Telegraph gazetesi Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) artan vakaları görüşmek için acil toplanacağını yazdı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER