A3 Haber

BMC’ye teşvik: Altay tankı üreteceklerdi otobüs/kamyona geri mi döndüler?

BMC’ye teşvik: Altay tankı üreteceklerdi otobüs/kamyona geri mi döndüler?

BMC’ye teşvik: Altay tankı üreteceklerdi otobüs/kamyona geri mi döndüler?
Haziran 17
07:46 2022

Gazeteci Candaş Tolga Işık’ın TV 100’de yayınlanan “Az Önce Konuştum” programının 14 Haziran 2022’de yayınlanan bölümünde konuğu Ethem Sancak oldu.
Ethem Sancak programın ilk bölümünde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olan yakınlığını, Vatan Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ile ilgili düşüncelerini, basın sektörüne giriş hikayesini ve daha pek çok siyasi konudaki görüşlerini aktardı.
İkinci bölümde ise iş döndü dolaştı BMC’ye geldi.
Satın aldıktan sonra BMC’ye kattıklarını ve son olarak da Altay tankının üretimi hakkında açıklamalar yapan Sancak, 50 milyon dolara aldığı BMC’yi sonuçta 60 milyon dolara devrettiğini söyledi.
Sancak, ortaklar arasında “ihtilaf çıktığını” belirterek, “kamyon yapmak istemiyoruz” dediler sözleriyle de ihtilafın nedenlerinden en azından birini söyledi.
Konunun Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a iletilmesinden sonra da Cumhurbaşkanının kendilerine “Göreviniz bitti, hisselerinizi devredin” dediğini ve kendilerinin de hisselerini devrettiklerini anlattı.
Gazeteci Candaş Tolga Işık’ın Altay tankının son durumu üzerine yönelttiği soruya da Ethem Sancak, “Bir yıl önce ben bıraktığımda tankı yapmanın eşiğindeydik. Şu anda durum nedir bilmiyorum” diye yanıt verdi.

Altay tankı konusu Türkiye için önemli.
Önemli olduğu için de “geçmişini” anımsatmakta yarar var.
Millî Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007’de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Koç Holding’e bağlı Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi’ne verildi.
15 Kasım 2012’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı, Otokar’ın Sakarya’daki fabrikasında düzenlenen törenle tanıtıldı.
İki ana prototipi üretilen Altay Tankı için “2015 yılına kadar seri üretime hazır hale gelecek” denildi.
Seri üretime geçilmesi aşamasında Savunma Sanayi tarafından “yetersiz” bulunan Altay tankı için 2018’de yeniden ihaleye çıkıldı.
Koç Holding’e bağlı Otokar, Nurol Holding’e bağlı FNNS ve BMC’nin girdiği yeni ihaleyi ise Ethem Sancak, Talip Öztürk ve Katarlıların ortak olduğu BMC kazandı.
Otokar tarafından üretilen Altay tankında Alman Daimler-Chrysler şirketinin ağır motor birimi olan MTU tarafından üretilen motor kullanılıyordu.
Alman üretici ihalenin BMC’ye geçmesinin ardından motoru vermek istemedi.
Bunun bir nedeni olarak da Almanya’nın NATO üyesi olmayan Katar’a teknoloji transferi yapmaya pek istekli olmaması gösterildi.

Motoru olmayan bir tankımız vardı artık.
Türkiye son olarak rotasını Güney Kore’ye çevirdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekim 2021’de Güney Koreli Doosan Infracore Co. ve S&T Dynamics Co. şirketlerinin, Altay tankının motor ve transmisyonunu BMC için üretmesi için “niyet beyanının” imzalandığını açıkladı.
Daha sonra ortaya çıktı ki, Güney Kore kendi ürettiği tankta “uyumsuzluğu ve başarısızlığı” nedeniyle tercih etmediği S&T Dynamics firmasının motor ve transmisyonunu Türkiye’ye satmak istiyordu.
Özetle yıl 2022 oldu ortada tank falan yok.

Gazeteci Candaş Tolga Işık’a konuk olan Ethem Sancak BMC ve Altay tankı için ne demişti?
Ortaklar arasında ihtilaf çıktığını, Katarlıların kamyon yapmak istemediklerini, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Göreviniz bitti, hisselerinizi devredin” sözü üzerine de kendisinin ve Talip Öztürk’ün BMC’deki hisselerini Tosyalı Holding’e devrettiklerini, ortaklıktan ayrılmadan bir yıl öncesinde Altay tankının bitmenin eşiğinde olduğunu.
Küçük bir bilgi olarak belirtmekte yarar var.
BMC’nin Katarlılarla birlikte “şu anda” ortağı olan Tosyalı Holding’in sahibi Fuat Tosyalı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Türkiye Varlık Fonu” Yönetim Kurulu Üyesi olarak da atandı.
İddialara göre “bitirilemeyen” Altay tankının BMC ve Ethem Sancak’a ait öyküsü aslında hiç de anlatıldığı gibi değil.
BMC’ye Altay tankının üretimi işini veren Savunma Sanayi, aynı zamanda “yerli ve milli” motor başta olmak üzere pek çok parça için de milyon dolarlık Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) bütçesi ayırdı.
BMC’ye başvuran savunma sanayi firmaları da AR-GE çalışmaları için proje geliştirmek amacıyla çalışmalarını sundular.
Bunlardan biri de Master Savunma Sanayi şirketiydi
Master Savunma Sanayi şirketinin resmi kayıtlara göre aslında iki ortağı var.
Best Grup Savunma Sanayi ve Recep Sancak.
Recep Sancak, Ethem Sancak’ın yeğeni.
Aralık 2021’den bu yana da Master Savunma’nın tek sahibi.
Peki diğer eski ortak Best Grup Savunma?
Onun da son iki ortağından biri Recep Sancak.
Diğer ortağı ise Burhan Tunç Özkan.
Yani Ethem Sancak’ın yeğeni Recep Sancak Master Savunma’nın iki ortağından biri olan Best Grup Savunma’nın da ortağı.
Best Savunma’nın şimdiki tek sahibi ise Burhan Tunç Özkan.

Biz hikayemize geri dönelim.
İddialara göre Savunma Sanayi tarafından “yerli ve milli” motor başta olmak üzere pek çok parça için ayrılan milyon dolarlık AR-GE bütçesinden Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’ın sahibi olduğu Master Savunma “hatırı sayılır” bütçeler aldı.
Ortaya da pek bir şey çıkmadı.
Hatta öyle bir noktaya gelindi ki, Master Savunma, AR-GE bütçesiyle geliştirdiğini söylediği kimi parçaların çizim ve prototipleri için BMC’den milyon dolar daha istedi.
Bütün bu konular elbette araştırılmaya ve soruşturulmaya muhtaç.
Bu görev de büyük oranda muhalefet partilerine düşüyor.
Yalanmayan bunca iddianın sonunda ne oldu, soruşturma açıldı mı, açıldıysa hangi sonuçlar ortaya çıktı bunu öğrenmek hepimizin hakkı.

Televizyon röportajında Katarlı ortakları ile kamyon/otobüs yapmak konusunda “ihtilaf” yaşadıklarını bu yüzden hisselerini diğer ortağı Talip Öztürk ile birlikte toplam 120 milyon dolara Tosyalı Holding’e devrettiklerini söyleyen Ethem Sancak’ın anlatmadıkları da var.
BMC’yi satın aldıktan sonra Altay tankını üretmek için Sakarya’da deniz kenarında 2 milyon metre karelik arazinin tahsis edildiği tesis artık yok.
Toplam yatırım büyüklüğünün 500 milyon dolara ulaşacak ve tüm etapları tamamlandığında “10 bin kişiye istihdam sağlayacak” denilen tesis Mayıs 2022’de sökülmeye başlandı.
BMC, Altay tankı, Ethem Sancak, Tosyalı Holding, Ethem Sancak, Recep Sancak, Master Savunma, Best Grup Savunma tartışılırken geçtiğimiz hafta yeni bir gelişme daha yaşandı.
13 Haziran 2002’de yayınlanan Resmî Gazete’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 1 Nisan 2022 ile 30 Nisan 2022 arasında düzenlenen Yatırım Teşvik Belgeleri’ni açıkladı.
4 Nisan 2022 tarihli 534940 sayılı belgeye göre İzmir Bornova’da bulunan “motorlu kara taşıtlarının imalatçısı” ve “yerli sermaye” BMC’ye modernizasyon için “teşvik” verilmesine karar verildi.
4 milyon 89 bin 329 liralık yatırım için verilen destek neleri mi içeriyor?
Faiz desteği, Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 70 vergi indirimi ve yüzde 30 Yatırıma Katkı oranı.
Ethem Sancak’a göre Katarlı ortakları otobüs/kamyon üretmek istemiyorlardı hatta bu yüzden aralarında ihtilaf yaşanmıştı ama görünen hiç de öyle değil.
İktidar yeni “ortakları” seviyor ve destekliyor.
Benim, senin ödediğimiz vergilerle üstelik.
Altay tankı mı dediniz?
Durun bir otobüsü/kamyonu bitirelim sıra ona da gelir elbet.

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER