A3 Haber

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye’yle herhangi bir kişinin iadesini görüşmedik

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye’yle herhangi bir kişinin iadesini görüşmedik

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye’yle herhangi bir kişinin iadesini görüşmedik
Temmuz 01
17:43 2022

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, NATO zirvesinde Türkiye’yle “belirli grupların veya kişilerin iadesiyle” ilgili konuşulmadığını belirtti.

Reuters’ın aktardığına göre Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de konuşan Haavistoi, “Madrid’de, Türkiye ile herhangi bir şahıs veya listedeki insanların iadesi hakkında konuşmadık. Biz bir metin imzaladık. Her şey o metinde yazılı.”

Euronews‘e de konuşan bakan, Türkiye’yle ‘terör zanlıları’nın iade taleplerinin ‘süratli ve kapsamlı bir şekilde işleme konulması konusunda’ anlaştıklarını söyleyerek şunları ekledi: “Buna rağmen, mevzuatımızı değiştirmiyoruz. İsveç mevzuatını değiştirmiyor. Bir miktar işbirliği üzerinde anlaştık ancak insan haklarıyla ilgili kendi yasalarımızı takip ediyoruz.”

Haavisto, ayrıca Türkiye’den Finlandiya’ya herhangi bir liste gelmediğini ve Türkiye’nin şu an için herhangi bir iade talebinin olmadığını söyledi.

“Kırmızı çizgi”

Dün konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “İsveç 73 teröristin iadesi için söz verdi” demişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ysa iki gün önce Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’dan 33 kişi için iade talep edeceğini söylemişti. Bozdağ bu bağlamda İsveç’ten 21 kişi istendiğini aktarmıştı.

NATO zirvesi sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’nin istediği kişileri iade için yasalarını değiştireceğini, eğer talepler yerine gelmezse iki ülkenin üyeliğini Meclis’e göndermeyeceğini” söylemişti.

Reuters’dan Hümeyra Pamuk’un sorularını yanıtlayan Haavisto’ysa yasaları değiştirmenin Finlandiya’nın “kırmızı çizgisi” olduğunu söylemişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER