A3 Haber

Erdoğan, Tahran’da Reisi ile görüştü: “Astana sürecini ayağa kaldırma durumu olacaktır”

Erdoğan, Tahran’da Reisi ile görüştü: “Astana sürecini ayağa kaldırma durumu olacaktır”

Erdoğan, Tahran’da Reisi ile görüştü: “Astana sürecini ayağa kaldırma durumu olacaktır”
Temmuz 19
14:22 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan basın toplantısındaki açıklamasında “Astana sürecini yeniden bir değerlendirme, Astana sürecini ayağa kaldırma durumu olacaktır” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İranlı mevkidaşı Reisi başkanlığında, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 7’nci Toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından, iki ülke arasında imzalanacak anlaşmaların imza töreni düzenlendi.

İki lider, törenin ardından ortak basın toplantısı düzenliyor.

Reisi’nin konuşmasından satırbaşları:

  • İki ülkenin ortak sanayi siteler konusu bugün anlaştığımız konular arasında. İki ülkede bilgi ve teknoloji konularında şirketler kurulması bugünkü konuşulanlar arasındaydı. 25 yıllık doğalgaz anlaşmasının süresinin uzatılması iki ülke arasında uzatılması konuşuldu. İki ülke arasında yatırım konuları ele alındı. Terörizme mücadele konuları iki ülke tarafından da vurgulandı ve görüşüldü. Terör ekiplerini farklı isimleri olabilir ama her kim ki ve her örgüt ki tehlike oluşturuyorsa onunla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladık. Her iki taraf da Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruması gerektiği vurgulanmıştır. İki ülke arasındaki ikili ilişkiler bölgenin güvenliğinin artmasına ve iyiye doğru gitmesine neden olacaktır, bugün görüşmelerimizde bu konuları ele aldık. İnşallah işbirliği ile sonuçlanacaktır.
  • Bugünkü görüşmenin iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesiyle sonuçlanacağına inanıyorum. Bir kez daha Sayın Erdoğan’a hoşgeldiniz diyorum ve umarım bu ziyaret iki ülke arasındaki ilişkiler için bereketli olmuştur.

Erdoğan’ın konuşması:

  • Az önce değerli kardeşimle önce daha kapsamlı daha sonra da heyetler arası toplantımızı gerçekleştirdik. Türkiye-İran yüksek düzeyli toplantımızı bitirmiş oldu. İstişarelerimizi ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Cumhurbaşkanı Resi’nin ortaya koyduğu İran’ın komşularla ilişkilerinin geliştirmelerini iyi karşılıyorum. Etraflıca görüşmelerimizi ifade etme fırsatı bulduk. 30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz var. Maalesef, Covid olayı sebebiyle ciddi bir gerileme ile karşı karşıya kaldık. Şu an itibariyle 7.5 milyar doları yakaladık. Ben inanıyorum ki iki ülkenin kararlı yürüyüşü ile yine 30 milyar dolara ulaşacağız. Savunma sanayiinde atacağımız adımlarla bu süreci hızlandırmamız mümkün. Gerek petrol gerek doğalgaz alanında atılacak adımlarla bu hızlanabilir. Türkiye olarak, özellikle savunma sanayinde son yıllarda ciddi bir sıçrama mevcut. Terörle mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor. Terör örgüleri her iki ülkenin de ciddi manada baş belasıdır. Biz bunu NATO sözleşmesi içerisine de soktuk. Astana üçlüsü olarak burada liderler olarak bir araya geliyoruz, bir araya gelip gelişmelerin son halini görüşmüş olacağız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER