A3 Haber

CHP’den Sezgin Baran Korkmaz belgeseli: “Bile Bile Lades!”

CHP’den Sezgin Baran Korkmaz belgeseli: “Bile Bile Lades!”

CHP’den Sezgin Baran Korkmaz belgeseli: “Bile Bile Lades!”
Temmuz 25
21:20 2022

CHP ABD Temsilciliği tarafından hazırlanan Sezgin Baran Korkmaz belgeseli Youtube’da yayımlandı. “Bile Bile Lades!” isimli belgesel, Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye sınırlarını aşan ilişkiler ağına odaklanıyor.

CHP Amerika Temsilciliği, Avusturya’da bir süre tutuklu bulunduktan sonra ABD’ye iade edilen Sezgin Baran Korkmaz, hakkında “Bile Bile Lades! Sezgin Baran Korkmaz” isimli bir video yayımladı.

AKP döneminde hızla sivrilen, kara para aklamak ve dolandırıcılık gibi suçlardan Türkiye ve ABD tarafından hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkartılan Sezgi Baran Korkmaz geçtiğimiz günlerde ABD’de ilk kez hakim karşısına çıkarılmıştı.

CHP Amerika Temsilciliği tarafından yayımlanan yaklaşık 5 dakikalık videoda Sezgin Baran Korkmaz’a siyasi iktidarın göz yumduğu ve bazı siyasiler tarafından korunduğu anlatılırken, Korkmaz ile Reza Zarrab arasındaki benzerliğe dikkat çekiliyor.

YouTube video

Ne olmuştu?

İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesinde 17 Mayıs 2020’de Korkmaz ve 3’ü yabancı 10 kişiyle, bu kişilerle bağlantılı “malen sorumlu” şirketler hakkında ABD’den haksız kazançla elde edilen “mal varlığı değerini aklama” suçundan hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında, mahkeme, Korkmaz’ın yokluğunda tutuklanmasına hükmetmişti.

Korkmaz, 19 Haziran’da Avusturya’nın başkenti Viyana’ya yaklaşık 250 kilometre mesafedeki bir kasabada emniyet güçlerince gözaltına alınmıştı.

Önce başkent Viyana’ya getirilen Korkmaz, daha sonra yakalandığı Wels’e gönderilmiş, burada 5 Temmuz 2020’de yapılan duruşmada tutukluluk halinin sürmesine hükmedilmişti.

Korkmaz’ın ilk ifadesinde rüşvet çarkından bahsettiği, sadece bayramlarda emniyet müdürlerine verdiği rüşvetin 3 milyon doları bulduğunu söylediği öğrenilmişti. İfadeye göre; özellikle İstanbul Emniyeti’nin içinde Korkmaz’dan büyük rüşvetler alındı, bu rüşvetlerin içindeyse saat, bileklik, kolye gibi hediyeler bulunuyor. Ayrıca Korkmaz’ın bazı gazetecilere altın kalem hediye ettiği iddia edildi.

Suç örgütü lideri Sedat Peker, Habertürk TV program sunucusu Veyis Ateş’in yurt dışına giden SBK Holding Yönetim Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’a ait otelde ücretsiz kaldığını ve kara para aklamakla suçlanan Korkmaz için arabuluculuk yaptığını ileri sürmüştü.

Peker, Sezgin Baran Korkmaz’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun uyarısıyla yurt dışına gittiğini ileri sürmüştü.

Son olarak Amerikan Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Avusturya’dan iade edilen Korkmaz’ın, 1 milyar dolarlık biodizel sahtekarlığına karıştığı, haksız bir şekilde vergi dairesinden teşvik olarak alınan parayı akladığı, para transferi dolandırıcılığı yaptığı belirtilmişti. Açıklamada, Amerikan vergi dairesinden alınan teşvikin 133 milyon dolarlık fazla bölümünün Korkmaz’ın, Türkiye ve Lüksemburg’da kontrol ettiği banka hesapları aracılık edilerek aklandığı kaydedilmişti.

ABD’de ilk kez hakim karşısına çıkan Sezgin Baran Korkmaz, hakkındaki suçlamaları reddetmişti. 21 Eylül’de ön duruşma yapılacağı açıklanmıştı. 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER