A3 Haber

Dünya diken üstünde: Çin’in tüm tepkilerine rağmen Pelosi’nin uçağı Tayvan’a indi

Dünya diken üstünde: Çin’in tüm tepkilerine rağmen Pelosi’nin uçağı Tayvan’a indi

Dünya diken üstünde: Çin’in tüm tepkilerine rağmen Pelosi’nin uçağı Tayvan’a indi
Ağustos 02
17:58 2022

ABD hiyerarşisinin üç numarası konumundaki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin’in itiraz ve tepkilerine rağmen Tayvan’a resmi ziyaretini başlatmak üzere başkent Taipei’ye indi. Pelosi, 25 yıldır Tayvan’ı ziyaret eden en üst düzey ABD’li yetkili olacak.

Tayvan başkenti Taipei’nin Songshan Uluslararası Havalimanı’na inmesi beklenen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi taşıyan ABD Hava Kuvvetleri’nin Boeing C-40C tipi ‘SPAR19’ uçağı, zaten krizler içinde bunalan dünyayı olası büyük bir krize sürüklüyor.

ABD hiyerarşisinin üç numarasını karşı binadan ‘Hoşgeldin Meclis Başkanı’ yazan ışıklarla ve ‘Hoşgeldin Pelosi’ diye bağıran bir kalabalıkla karşılamaya hazırlanan Songshan’da uçaksavar silahların üzerlerindeki kamuflajlar kaldırıldı.

Pelosi’nin Tayvan’da yarın yerel saatle 17.00’ye kadar kalması, Başkan Tsai Ing-wen ile görüşmesi ve meclise hitap etmesi bekleniyor.

Ancak Çin, Tayvan Boğazı’nı sivil uçaklara kapattı. Ardından Çin’in Su-35 savaş uçakları Tayvan Boğazı’na yöneldi. Çin’in Tayvan’a 125 km mesafedeki Fujian eyaletinden siren sesleri yükseldi.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949’da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan’a yerleşip 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının Ada’da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971’e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin’i temsil etmişti. 1950’ler ve 1960’larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti’nden Çin Halk Cumhuriyeti’ne çevirmesinin ardından 1971’de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin’in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan’ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, “Tek Çin” ilkesini benimseyerek Tayvan’ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER