A3 Haber

Otomobilde “al-sat” devri bitiyor: Sıfır araç alanlar ilk altı ayda satamayacak

Otomobilde “al-sat” devri bitiyor: Sıfır araç alanlar ilk altı ayda satamayacak

Otomobilde “al-sat” devri bitiyor: Sıfır araç alanlar ilk altı ayda satamayacak
Ağustos 08
15:46 2022

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un otomobil piyasasıyla ilgili olarak yaptığı, “Belli kilometre dolmadan veya belli süre geçmeden satış kısıtlaması getireceğiz” açıklamasının detayları belli oldu. Sıfır otomobil alanlar, araçlarını ilk ay içerisinde ya da 5 bin kilometre dolmadan satamayacak. Kısıtlama şahısları değil şirketleri kapsayacak.

Türkiye, dünyada otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülke konumunda. Yüksek ÖTV oranları nedeniyle birçok modelde fiyatın yarıdan fazlasını vergi oluşturuyor. Bazı modellerdeyse bu oran aracın çıplak fiyatının üç katına ulaşıyor. Otomobilin Türkiye’de ulaşılabilir olmasını zorlaştıran bir diğer neden de döviz kurundaki yükseliş.

Özellikle dolar kurun tarihin en yüksek seviyelere çıkması sonrasıysa ilgi büyük oranda ikinci ele kaydı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bayilerin otomobili galeriye satmış gibi fatura kestiğini ve “araç yok” dediğini belirterek “Galeride araç katmerli fiyata satılıyor. Şişirilmiş fiyatı kırışıyorlar. Aslında işlem kağıt üzerinde” demişti. Araç kiralama şirketlerinin de benzer yöntemleri izlediğini belirten Muş, “Onlara belli kilometre dolmadan veya belli süre geçmeden satış kısıtlaması getireceğiz” açıklamasını yapmıştı.

“Kısıtlama”nın detayları belli oldu

Gazeteci Emre Özpeynirci’nin haberine göre, satın alınan araç, altı ay geçmeden veya 5 bin km dolmadan önce kimseye satılamayacak. Bakanlık, bu kurallara uymayanlara ise ciddi yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. Bu düzenlemenin kalıcı değil, piyasalar normale dönene kadar geçici olacağı söyleniyor. Öte yandan sıfır otomobil alımlarında 6 ay ve 5 bin km satamama kısıtlaması şahıslara değil şirketlere gelmesi bekleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER