A3 Haber

100 yıl sonra İzmir’i tartıştılar: SKAİ TV’den Küçük Asya Felaketi belgeseli

100 yıl sonra İzmir’i tartıştılar: SKAİ TV’den Küçük Asya Felaketi belgeseli

100 yıl sonra İzmir’i tartıştılar: SKAİ TV’den Küçük Asya Felaketi belgeseli
Eylül 14
18:30 2022

Yunanisan’ın en çok izlenen kanalı SKAİ TV, çekimlerini üç ay önce İzmir’de yaptığı Küçük Asya Felaketi belgeselini yayımladı. Felaket’in 100’üncü yıldönümü nedeniyle Kathimerini Gazetesi genel yayın yönetmeni Alexis Papahelas ve ekibi tarafından hazırlanan belgeseli iki bölüm halinde okurlarımızın dikkatine sunuyoruz.

A3 Haber Merkezi | Küçük Asya Felaketi’nin 100’üncü yıldönümü için hazırlanan belgeselin birinci bölümünde Yunanistan’ın dört bir yanından ikinci ve üçüncü kuşak mülteciler, tarihçilerle birlikte tanıklıklarını paylaşıyor ve atalarından duydukları ya da yaşadıkları güç ve cesaretin dokunaklı hikayesini anlatıyor.

İzleyiciler, Küçük Asya, Kapadokya ve Karadeniz’den gelenlerin küllerinden doğma ve somut olmayan kültürel miraslarını da beraberlerinde getirme çabalarını takip ediyor. Ayrıca bu insanların Yunanistan’ın ekonomik kalkınmasına ve kültürel rönesansına yaptıkları önemli katkıyı da anlıyorlar.

“Tarihin Büyük ‘Eğer’leri” başlıklı ikinci bölümde, Küçük Asya Felaketi’ne ilişkin tarihçileri ve araştırmacıları hâlâ ikiye bölen büyük sorular gündeme getiriliyor. İkinci bölümde şu sorulara yanıt aranıyor:

  • Venizelos’un 1919’da İzmir’e asker gönderme kararı doğru muydu?
  • 1920 seçimleri kampanyanın sonucunu değiştirdi mi? İzmir’in yıkımı önlenebilir miydi?
  • Altıların Duruşması adil miydi?

Önde gelen Yunan ve yabancı tarihçiler ile araştırmacılar, yukarıdaki soruları yanıtlıyor ve Müttefiklerin tutumu, İstanbul üzerindeki hak iddiasının senaryosu, Kral Konstantin’in rolü ve tarihin iki büyük ismi Eleftherios Venizelos ve Ioannis Metaxas hakkında konuşuyorlar.

Belgeselin birinci bölümünü BURAYA TIKLAYARAK izleyebilirsiniz

Belgeselin ikinci bölümünü BURAYA TIKLAYARAK izleyebilirsiniz

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER