A3 Haber

İstanbul Valiliği, polis müdürü Hanifi Zengin’in soruşturulmasına izin vermedi: Orantılı güç kullanmış

İstanbul Valiliği, polis müdürü Hanifi Zengin’in soruşturulmasına izin vermedi: Orantılı güç kullanmış

İstanbul Valiliği, polis müdürü Hanifi Zengin’in soruşturulmasına izin vermedi: Orantılı güç kullanmış
Eylül 29
12:36 2022

İstanbul Valiliği, 29’uncu Onur Yürüyüşü’nde kadınları ve LGBTİ+’ları darp ve tehdit eden İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında “soruşturmaya izin yok” kararını verdi.

Kadın ve LGBTİ+ aktivistlerinden oluşan 11 kişi avukatları Deniz Bayram ve Hatice Tuba Yılmaz, Gülyeter Altepe aracılığıyla, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na, 7 Temmuz 2022’de dilekçe ile başvurdu, Zengin’in yargılanmasını istedi.

Bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre, savcılık 11 kişinin başvurusundan, yaklaşık bir ay sonra İstanbul Valiliği’ne başvurdu, soruşturma izni istedi. Ancak, Valilik, 22 Eylül Perşembe günü başvuruculara tebliğ ettiği kararda, “Zengin’in soruşturmasına izin vermediklerini” açıkladı.

Orantılı güç kullanılmış

Zengin’in soruşturulması ve yargılanması için İstanbul Valiliği’nin yaptığı araştırma sonucunda, kameralara yansıyan şiddet yok sayılırken, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya imzalı, kararda, 26 Haziran Onur Yürüyüşü’nde 373 kişinin “kademeli ve orantılı güç” kullanılarak gözaltına alındığı belirtildi.

Kameralara yansıyan şiddetin “görüntüsü yok”

Ayrıca, söz konusu kararda, 11 kişinin iddia ettikleri, darp, işkence ve kötü muameleye dair izlerin “sadece sözlü iddiadan” oluştuğu, bu bilgileri destekleyecek, “belge ve görüntü” olmadığı ifade edildi.

Kararın sonuç kısmı şöyle:

  • “Hanefi Zengin hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerin Yargılanması Hakkındaki Kanunun 6. Maddesi gereğinde ‘souşturmaya izin verilmemesine’, disiplin yüzünden 7068 sayılı genel Kolluk Disiplin Hükümleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname kabul edilmesine dair kanunun 657 Sayılı devlet Memurları Kanunu’na göre, disiplin soruşturmasına konu olabilecek herhangi bir hareketine rastlanmadığından ‘disiplin soruşturması açılmasına gerek olmadığına ve dosyanın işlemden kaldırılmasına, kararın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na tebliğine karar verildi.”

Kararda, Zengin’in soruşturulmasına izin verilmemesine 10 günlük bir itiraz etme süresi tanındı.

Gazetecileri de tehdit etmişti

26 Haziran’daki Onur Yürüyüşü sırasında AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ı gözaltına aldıran Zengin’in aynı gün bir çok kadın ve LGBTİ+ aktiviste de uyguladığı şiddet kameralara yansımıştı. Sağlık emekçilerinin, görevi başında öldürülen doktor Ekrem Karakaya için 7 Temmuz’da yaptıkları eylemi takip eden gazetecilere yönelik tavırları ve tehditleri ile de gündeme gelmişti. Zengin, doktorların eyleminde kameraman Bilal Meyveci’yi “Çektin mi, ayağına bastığımı çektin mi? Ayağına bastığımı çektin mi, çekmediysen sonra görüşürüz!” diyerek tehdit etmişti.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER