A3 Haber

TÜİK verileri: Süt üretimi azalıyor… İşte en yeni rakamlar…

TÜİK verileri: Süt üretimi azalıyor… İşte en yeni rakamlar…

TÜİK verileri: Süt üretimi azalıyor… İşte en yeni rakamlar…
Ekim 13
11:21 2022

TÜİK’in süt ve süt ürünleri üretimi Ağustos verilerine göre Türkiye’de süt üretimi yüzde 2.5 azaldı. Maliyetini karşılayamayan üretici, hayvanları kesime gönderirken büyük firmalar dahi üretimi düşürüyor. Sektör temsilcileri ise uyarılarda bulunuyor: Raflardaki süt ve süt ürünleri ardı ardına zam gelmesi bekleniyor.

Artan girdi maliyetlerine karşın çiğ süt satış fiyatlarının uzun süre baskılanarak düşük kalması yüzünden zarar eden süt üreticilerinin anaç hayvanlarını kesime göndermesi resmi rakamlara da yansımaya başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), süt ve süt ürünleri üretimi Ağustos verilerini yayınladı.

Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.9; Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 azaldı.

Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, içme sütü üretimi yüzde 15.7, tereyağı üretimi yüzde 5.5 ve yoğurt üretimi yüzde 1.9 artarken; ayran üretimi yüzde 5.9, inek peyniri üretimi yüzde 4.1 azaldı.

Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, tereyağı üretimi yüzde 26.9, ayran üretimi yüzde 13.9, yoğurt üretimi yüzde 3.6 artarken; inek peyniri üretimi yüzde 5.5 ve içme sütü üretimi yüzde 1 azaldı.

Fiyatlar uçacak

Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) de süt krizi yaşandığını belirtiyor. TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Gencer Solakoğlu geçen hafta yaptığı açıklamada ciğddi bir hayvan krizi olduğunu, maliyet altında ezilen üreticinin hayvanı kesime gönderdiğini belirtti. Büyük firmaların piyasadan süt toplayamaz hale geldiğini ve üretimi yarı yarıya kadar düşüren firmalar olduğunu belirten Solakoğlu süte ardı ardına zam geleceğini belirtti.

Tarım Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyi (USK) de 10.5 lira olması beklenen çiğ süt alım fiyatını 8,5 lira olarak açıkladı. Destek fiyatının 50 kuruş olmasıyla birlikte üreticinin eline litre başı 9 lira geçiyor.

TÜSEDAD tarafından yapılan hesaplamaya göre ise sütün üretim maliyeti 10 lira 57 kuruş.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER