A3 Haber

Bartın’da maden ocağında patlama

Bartın’da maden ocağında patlama

Bartın’da maden ocağında patlama
Ekim 14
19:50 2022

Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dün (14 Ekim) akşam saatlerinde grizu patlaması meydana geldi. Bartın Valiliği’nin açıklamasına göre, patlama saat 18.15 sıralarında -300 kotunda yaşandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamada yaşamını yitirenlerin sayısının 41’e yükseldiğini bildirdi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde saat 18.45 sıralarında yeraltında patlama meydana geldi. Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan bir patlama olduğunu, patlamanın neden kaynaklı olduğunun henüz net olmadığını söyledi. Arslan, “Yer altında mahsur kalan işçiler var” açıklamasında bulundu. Vali Arslan, maden ocağından çıkan işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi” dedi.

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ise “Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor” dedi.

İki Bakan bölgeye gidiyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, maden ocağında patlama meydana gelen Amasra’ya hareket etti.

Başsavcılıktan soruşturma

Amasra’da meydana gelen patlama nedeniyle Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, “Bartın Amasra’daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili üç savcı görevlendirilmiştir” açıklamasında bulundu.

Vali Arslan: Şu an altıncı yaralımızı çıkarıyoruz

Gazetecilere açıklama yapan Bartın Valisi Nurtaç Arslan, “Eksi 300 kotunda, eksi 250 kodunda 74 arama kurtarma ekibi arkadaşımız kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Şuan eksi 300 kotunda 44 kişi, eksi 350 kotunda da beş kişi var. İşçilerimizi kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Sekiz kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Şuan altıncı yaralımızı çıkarıyoruz. Bütün ekiplerimiz seferber oldu. TTK’nın uzman ekipleri, AFAD ekipleri seferber durumdalar. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez yoldalar, bir buçuk saat sonra burada olacaklar” dedi.

Afad: Patlama trafo kaynaklı

AFAD’dan yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir. Alınan ilk bilgilere göre, madende mahsur kalan kişilerin olduğu bilgisi alınmıştır. Bölgeye Bartın İl AFAD, Emniyet, 112, İtfaiye, Jandarma ve TTK’ya ait tahlisiye ekipleri sevk edilmiştir. Ayrıca Sakarya İl AFAD Kütahya İl AFAD ve Eskişehir İl AFAD ekipleri sevk edilmiştir. Kütahya, Zonguldak, Karabük ve Eskişehir İl AFAD müdürleri bölgeye sevk edilmiştir.

Zonguldak’tan tahlisiye ekipleri sevk edilmiştir. Kütahya’dan TKİ’ye ait 20 kişilik tahlisiye ekipleri sevk edilmiştir. Kızılay’dan 2 ikram aracı ve 3 personel aracı bölgeye sevk edilmiştir. Sakarya İl AFAD ve Ankara İl AFAD’tan iki mobil koordinasyon tırı gönderilmiştir. Bölgede herhangi bir iletişim kesintisi olmamakla beraber bölgeye tedbir amacıyla 1 mobil baz istasyonu gönderilmiştir.

Metan patlaması olduğunu düşünüyoruz

Zonguldak Maden Mühendisi Odası Başkanı Çağlar Öztürk, katıldığı Habertürk canlı yayınında, “Trafo patlaması ihtimaline doğru bakmıyorum. Yüzde 90 metan patlaması olduğunu düşünüyoruz. Metan gazının, ateş kaynağı olmadan patlaması mümkün değildir” dedi.

AFAD “Trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir” paylaşımını sildi

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir” paylaşımını sosyal medya hesabından yapan AFAD, uzmanların “metan patlamasından kaynaklandı” açıklamalarının ardından dakikalar sonra paylaşımı sildi. AFAD, daha sonra yaptığı paylaşımında “Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında bir patlama meydana gelmiştir” diye yazdı.

CHP heyeti de yola çıktı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Ünal Demirtaş’tan oluşan CHP heyeti, maden ocağında patlamanın yaşandığı Amasra’ya gitmek üzere yola çıktı.

Siyasi parti liderlerinden Amasra mesajları

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Amasra’daki maden ocağında yaşanan patlama sonucu yer altında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin bir an önce kurtarılmasını diliyorum. Dualarımız, can kaybının yaşanmaması için” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, “Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlamayı derin bir üzüntüyle öğrendim. Dualarımız; göçük altında kalan maden emekçilerimizin bir an önce sağ salim kurtarılması için…” paylaşımında bulundu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Bartın-Amasra’da maden ocağında bir patlama meydana geldiğini üzüntüyle öğrendim. Herhangi bir can kaybı yaşanmamasını ve tüm işçilerimizin sağ salim bir an evvel göçük altından tahliye edilmesini temenni ediyorum. Dualarımız maden emekçilerimiz için…

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Amasra’da yaşanan maden kazasında öncelikli ve acil görev yetkililerin bütün imkanları seferber ederek mahsur kalan madencilere ulaşmasıdır.”

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Amasra’daki madende meydana gelen patlamayı üzülerek öğrendim. Yer altındaki madenci kardeşlerimizin salimen kurtarılmasını ve can kaybı yaşanmamasını temenni ediyor, yaralılara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kurtarma çalışmalarına katılan herkese kolaylıklar diliyorum.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Kalbimiz Bartın’da atıyor. Maden ocağında meydana gelen patlamada tek bir can kaybı bile yaşanmaması tek temennim. Dualarımız sizinle Bartın.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Geçmiş Olsun Amasra. Bartın Amasra’da maden ocağında meydana gelen patlama ve kurtarma çalışmalarını kaygıyla takip ediyoruz. İnşallah herhangi bir can kaybı yaşanmaz, tüm işçilerimiz sağ salim kurtulur.

Enerji bakanı: Grizu patlaması

Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise “Arkadaşlarımızın yaptığı ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde” dedi.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan bir patlama olduğunu belirterek, “Yer altında mahsur kalan işçiler var” açıklamasında bulundu. Arslan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Patlamanın nedeniyle ilgili henüz net bir bilgi yok. Saat 18.15 sıralarında eksi 300 kotta bir patlama olduğu bilgisi bizlere ulaştı. Eksi 250 kotta 74 tane arama- kurtarma ekibimiz çalışmalarına devam ediyor. Şu anda eksi 300 kotta 44 kişi, eksi 350 kotta da 5 kişi var. Bu işçileri kurtarma çalışmalarımız da devam ediyor. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Şu ana kadar 6 yaralımız çıkarıldı. Onlar da ambulanslarla hastanelere sevk edildi.”

Vali Arslan, maden ocağından çıkan işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi” dedi.

Soylu’dan açıklama

İçişleri Bakanı Soylu: (Amasra’daki maden kazası) Şu ana kadar hastaneye 21 kardeşimiz intikal etti. Maalesef 14 kardeşimiz hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Koca: Can kaybı 28’e ulaştı

Bakan Fahrettin Koca, “Bartın’daki patlama sebebiyle can kayıplarımızın sayısı 28’e ulaştı. İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor” dedi.

Yaşamını yitiren 28 madenciden 26’sının kimlikleri belli oldu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaşamını yitiren maden işçilerinin kimlikleri hakkında şu bilgiyi verdi:

110 vardiya çalışanımızdan 26 madenci kardeşimiz şehit oldu. Patlamadan sonra sağ çıkan ve kurtarılan 58 madencimiz, şu anda aşağıda değerlendirdiğimiz, kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var.

Vefat eden kardeşlerimizin de isimlerini söyleyeceğim. Şehit olan kardeşlerimiz, Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Şuayıp Okun, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Gürdal Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Acet.

Hayatını kaybeden işçi sayısı 40’a yükseldi

Bakan Soylu, toplam 40 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bakan Dönmez: Bartın’da arama kurtarma çalışmaları tamamlandı

Bakan Dönmez, Bartın’da madende meydana gelen patlamada kurtarma çalışmalarının tamamlandığını aktardı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER