A3 Haber

Patron verdiği sözü tutmadı: Alpin Çorap işçileri birer birer işten çıkarılıyor

Patron verdiği sözü tutmadı: Alpin Çorap işçileri birer birer işten çıkarılıyor

Patron verdiği sözü tutmadı: Alpin Çorap işçileri birer birer işten çıkarılıyor
Ekim 21
12:02 2022

İstanbul Beylikdüzü’ndeki Alpin Çorap fabrikasında Şubat’ta başlayan direnişin sonunda, patronlar hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağına söz vermişti. Ancak kısa süre önce işten çıkarılan işçilerden biri, patronların her zamanki yine sözlerini tutmadıklarını anlattı.

Emrah Kazanır | İstanbul Beylikdüzü’nde faaliyetini sürdüren Alpin Çorap’ta sular durulmuyor. Şubat’taki direnişin ardından, verilen sözlere rağmen işten çıkarılan bir işçi, adının gizlenmesi şartıyla yaşadıklarını A3 Haber’e anlattı.

Direniş zaferle sonuçlanmıştı. İşçiler istediklerini aldıktan sonra üretime devam etmişlerdi. Ne oldu da işten yeniden çıkarmalar başladı? 

İşçilerin psikolojik durumundan yola çıkarsak patronun nasıl bu kadar acımasız olduğunu anlayabiliriz. Çorap sektöründe feodal baskı çok fazla ne yazık ki. “Patronla aynı sofradan yemek yedim, su içtim” diye geri adım atıyor işçiler çoğunlukla. Bu geri adım atış, ekmeğimize göz dikilmesiyle sonuçlandı maalesef. Peşinden DERİTEKS Sendikası belası da olunca, bizlere ekmeğimizden olmaktan başka çare kalmadı. DERİTEKS Sendikası gelip direnişimizin üstüne konar. Patron bizlere söz verdiği halde fişlenen işçileri birer birer işten çıkarır. Ben de baktım olacak gibi değil, işçi komitesi kurdum. 16 kişiydik. Sendika da patronla bir olunca gözleri bize döndü doğal olarak.

İlk kıvılcım nerden çıktı peki?

Asgari ücret zammından sonra 2 bin 500 TL’nin altında zam gelmeyecek dediler. Sonra oyalamaya başladılar ve biz ilk 2 Şubat’ta çıktık sahneye. Ülkenin ekonomik durumu ortada diyorlar ama İtalya’dan hâlâ makine alıyorlardı fabrikaya. Fakir edebiyatı yaptılar. Bende fakir edebiyatı yapılınca şirketin kâr-zarar bilançosunu talep ettim, şoka girdiler. Eğer zarardaysanız ben iki ay maaş almadan çalışacağım dedim. Tabii ki zararda değiller. Geçen sene ihracatta Platin Ödülü alıp 236 milyon dolara yakın ciro yapmış bir fabrika sizce zarar eder mi?

Ne gerekçeyle işten çıkardılar sizi? 

Geçen Şubat’ta patron istediğimiz miktarı vermeyince işi durdurduk. Çünkü geçinemiyoruz. Ve hemen bizi tehdit etmeye başladılar. Patronların Ensesindeyiz Ağı yanımızda oldu hemen ve eylemimiz başlamış oldu. Sonra patronun kayınçosu geldi ve masaya oturdu bizimle. İstediğimiz zammı aldık ve konu kapanmış oldu. Bize söz verdiler, direnişe katılanları işten çıkarmayacağız diye ama tek tek takibe aldılar hepimizi. Küçülmeye gidiyoruz bahanesiyle birer birer işten çıkarmalar başladı ama çatır çatır da eleman alıyorlardı. Biz de basın açıklaması yaptık. Bu işten çıkarmalar durmayacak. 30’a yakın işçi, öncü işçilerle beraber işten çıkarıldı 04 koduyla.

Şimdi peyderpey mi çıkarıyorlar işten? 

Kadın arkadaşlarımızın maaşları, erkek arkadaşlarımızın maaşından daha düşük. Eşit ücret yok. Sendikaya üye olanları, TKP’ye üye olanları temizliyorlar fabrikadan. Temmuz ayındaki ara zammı bahane ederek yapıyorlar bunu da. 70 kişilik liste var ellerinde. Sıra sıra çıkarıyorlar işten. Patron şubat ayındaki yaşadığı tramvayı tekrar yaşamamak için işçilere hediye çeki sunuyor lakin işten çıkarılan işçileri de diğer fabrikalarda iş bulamasın diye teşhir ediyor.

Peki şimdi ne olacak? 

İşçilerin bu örgütsüzlüğü devam ettiği sürece ezilmeye de ekmeğimizden olmaya da devam edeceğiz. Çorap işçisinin en büyük sorunu örgütsüzlüktür.

Ben tekstil işçisi bir arkadaşınız olarak belki aldığım maaştan üç kuruş fazlasını almak adına, bir umutla okumak istiyorum fakat bu düzen gün geçtikçe bu umudumu yok ediyor, zorla okumaya çalışan binlerce öğrenciye seslenmek istiyorum. Bu ve bunun gibi binlerce soruna karşı tek yapacağımız şey, örgütlü bir biçimde mücadele etmek.

Alpin’de ne olmuştu?

Geçen Şubat’ta Alpin Çorap’ta patronun düşük zam teklifine karşı üç vardiya iş durduran işçilerin zam talebi kabul edilmişti. Tüm işçilere 2 bin 500 lira zam yapılacağı ve eyleme katılanların işten atılmayacağının bildirilmesi üzerine işçiler işbaşı yaptmıştı.

(Fotoğraf: Evrensel)

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER