A3 Haber

İliç’teki siyanür sızıntısına “olası zararlar giderildi” gerekçesiyle takipsizlik kararı

İliç’teki siyanür sızıntısına “olası zararlar giderildi” gerekçesiyle takipsizlik kararı

İliç’teki siyanür sızıntısına “olası zararlar giderildi” gerekçesiyle takipsizlik kararı
Kasım 07
21:24 2022

İliç’te siyanür sızıntısıyla ilgili Anagold Madencilik ve yetkili kamu görevlileri hakkındaki suç duyurusunda başsavcılık, siyanür sızıntısının olası zararlarının giderildiğini savunarak kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti

sendika.org”da yer alan habere göre, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Erzincan’ın İliç ilçesinde siyanür liçi yöntemi ile üretim yapılan altın madenindeki siyanür sızıntısı ile ilgili Anagold Madencilik ve yetkili kamu görevlileri hakkında 11 Temmuz’da suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusu hakkında 31 Ekim’de kararı veren İliç Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Haziran’da madende sızıntı olduğunu doğruladı. Erzincan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Anagold Madencilik arasında yapılan yazışmalar sonrasında siyanür içerikli solüsyonun temizlendiği bilgisi de mahkeme kararında kaydedildi.

Bölgede yapılan denetimler ve hazırlanan bilirkişi raporları sonucunda siyanür sızıntısının olası zararlarının giderildiğini savunan başsavcılık; şirkete Çevre Kanunu’na aykırılıktan 16,4 milyon TL ve prosedür uygunsuzlukları nedeniyle de 132 bin TL para cezası uygulandığını, tesisin ise gerekli tedbirler tamamlanıncaya kadar faaliyetlerinin durdurulduğunu anımsattı.

Başsavcılık yapılan tüm denetimler ve yaptırımlar sonrasında kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti.

TTB, yaptığı açıklamada itiraz haklarını kullanacaklarını belirterek, “Çöpler Altın Madeni İşletmesi acilen kapatılarak binlerce ton tehlikeli atığın, liç yığınlarının, pasa dağlarının bilimsel yöntemlerle zararsız hale getirilmesi için mücadeleyi sürdüreceğimizi vurguluyoruz” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER