A3 Haber

Onur Yaser Can davasında ara karar: Sanık polisten çelişkili ifadeler…

Onur Yaser Can davasında ara karar: Sanık polisten çelişkili ifadeler…

Onur Yaser Can davasında ara karar: Sanık polisten çelişkili ifadeler…
Aralık 02
18:08 2022

12 yıl önce gözaltında yaşadıklarına dayanamayarak intihar eden Onur Yaser Can’ın ölümüne ilişkin davanın ikinci duruşması görüldü. Duruşmada tanık beyanları, Onur Yaser Can’ın işkence nedeniyle intihar ettiği iddialarını güçlendirdi. Sanık polis çelişkili ifadelerde bulundu.

Onur Yaser Can, 12 yıl önce uyuşturucu aldığı iddiasıyla İstanbul’da gözaltına alındı. Emniyette çıplak aramaya maruz kalıp, şiddet gördüğü iddia edilen Onur Yaser Can, yaşadıklarından dolayı intihar etti.

Onur Yaser Can’ın yaşadığı işkence ile ilgili 4 polis ve bir bilirkişi hakkında evrakta sahtecilik, resmi belgeyi bozma, gerçeğe aykırı bilirkişi suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sanık polisten çelişkili ifade

Sözcü’den Fırat Fıstık’ın haberine göre, sanık polis amiri Hakan Aydın duruşmaya SEGBİS yoluyla katıldı. Aydın, savunmasında şunları söyledi: Suçlamayı kabul etmiyorum. Onur Yaser Can’ın fiziki takibini yapıyordum. Yakalama sırasında yanlarında değildim. Üzerinde uyuşturucu bulunduğunda orada değildim. Fiziki takip sonrası teknik takip görev yerinde çalışmaya devam ettim. İşlem sırasında bulunmadım. Emniyete getirildiğini biliyorum ancak detaylara vakıf değilim.

Avukat Çiğdem Şat, Onur Yaser Can’ın karakola getirilirken yanında Aydın’ın da bulunduğuna ilişkin kamera kayıtlarından alınan görüntüleri ekrandan Aydın’a göstererek bu kişinin kendisi olup olmadığını sordu. Aydın bu soruyu “Hatırlamıyorum. Olabilir, benim böyle bir tişörtüm vardı” diye yanıtladı.

Şat, polisler hakkında takipsizlik kararını firari savcı Muammer Akkaş’ın verdiğini, Hakan Aydın’ın da FETÖ suçlamasıyla ihraç edildiğini hatırlattı.

Onur Yaser Can “Anlatmadığım şeyler var” demişti

Duruşmada ayrıca tanıklar da konuştu. Tanık Yavuz Koç, kendisine de aynı dönemde Emniyet’te çıplak arama yapıldığını söyledi.

Onur Yaser Can’ın ifadeden sonra ulaştığı avukat Candan Kaplan da tanık olarak dinlendi. Kaplan’ın anlattığına göre polisler Onur Yaser Can’ı “Biz senin ailene de ulaşırız” diyerek tehdit etti. Kaplan “Onur Yaser Can çok korkuyordu. Ailesine ulaşılmasından çekiniyordu. Sakinleştirmeye çalıştım. Onur Yaser Can ‘Anlatmadığım bazı şeyler var size” demişti. Ertesi gün ifadeye gidecektik orada konuşuruz diye konuşmuştuk. Ertesi gün intihar haberi geldi” diye konuştu.

Şüpheli telefonlar

Kaplan, Onur Yaser Can’ın intiharından sonra birkaç kez polis tarafından arandığını anlattı: “Onur Yaser Can’ın intihar haberinden sonra polisler aradı. İfadeye gelip gelmeyeceğini sordular. Telefonu kapattıktan sonra bir kere daha arayıp psikolojisinin bozuk olup olmadığını sordular. Sonra bir daha arayıp adli sicil dosya numarasını istediler.”

Yargılama işkence suçuyla devam etmeli

Onur Yaser Can’ın kardeşi Ezgi Sevgi Can ise şunları söyledi:

“Sanıklar işlerine geldikleri şekilde beyanlarda bulunuyorlar. Ben bütün ailemi 12 yıldır aklımızla dalga geçen bir grup narkotik polisinin keyfi davranışları yüzünden kaybettim. Onbinlerce insanın takip ettiği bu dava konusunda işkenceye dair mahkemenin duyarlı olmasını rica ediyorum.”

Sanık avukatı Ayşe Ay Acar da yargılamanın artık şüpheye yer vermeksizin işkence suçlamasıyla devam etmesi gerektiğini söyledi.

Mahkeme heyeti, tanıkların dinlenmeye devam etmesine, işkenceden suç duyurusunda bulunulma talebinin hükümle birlikte değerlendirilmesine karar verdi. Duruşma ertelendi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER