A3 Haber

Kılıçdaroğlu “İkinci Yüzyıla Çağrı” adını verdikleri “vizyon belgesi”ni ve yeni danışmanlarını tanıttı

Kılıçdaroğlu “İkinci Yüzyıla Çağrı” adını verdikleri “vizyon belgesi”ni ve yeni danışmanlarını tanıttı

Kılıçdaroğlu “İkinci Yüzyıla Çağrı” adını verdikleri “vizyon belgesi”ni ve yeni danışmanlarını tanıttı
Aralık 03
14:55 2022

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “3 Aralık’ı bekleyin” ifadeleriyle duyurduğu ve merakla beklenen “İkinci Yüzyıla Çağrı” başlıklı toplantı bugün gerçekleştirildi. Kılıçdaroğlu, “Vizyon belgesi” olarak adlandırdıkları programı tanıttı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “3 Aralık’ı bekleyin” ifadeleriyle duyurduğu ve partisinin olası iktidarına ilişkin vizyon belgesinin açıklanacağı “İkinci Yüzyıla Çağrı” başlıklı toplantı, bugün İstanbul Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. Kılıçdaroğlu kürsüye “iktidar” sloganıyla çıktı.

“Bugün ülkenin kaderini değiştirme günü”

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  •  Bugün dinleyeceğiniz bir krizden çıkma programı olmayacak. Krizden alnımızın akıyla ve hep birlikte çıkacağız. Asıl zor olan ülkenin yeniden yapısal bir krize girmesini kalıcı olarak engellemek. Bu ülke krizlere girdi çıktı, bir kez daha girdi çıktı… Bugün ülkenin kaderini değiştirme günüdür. Bunun için yönetim anlayışını değiştirmek zorundayız…
  • Siyaset üstü bir beyin takımı oluşturacağız. 
  • Ne derlerse desinler inandığım vizyondan geri adım atmayacağım. Bay Kemal çıktığı yoldan asla geri adım atmaz.
  • Size bugün bir çerçeve çizmek istiyorum. Asıl konuşmamı kapanışta yapacağım. Bugün sizleri Türkiye için uyanmanın ve ayağa kalkmanın vizyonunu ortaya koymak için davet ettik. Bugün burada halkımızdan ne için oy isteyeceğimizi öğreneceksiniz. Sadece bir adaya başka bir tek adama bir zümrenin çıkarına asla oy istemeyeceksiniz. Oyu herkes için daha iyi bir yaşama yeni bir Türkiye hayaline yeni bir siyaset kültürüne oy isteyeceğiz. Yeni bir sisteme oy isteyeceğiz. İşte bu yeni sistemi bugün açıklıyorum.
  • Sürekli aynı girdaba düşen halkımız ekonomik ve sosyal olarak dayanılmaz acılar çekti. Bugün ülkenin kaderini değiştirme günüdür. Bunun için yönetim anlayışımızı kökten değiştirmeliyiz. Ancak bunun çaresi mevcut tek adam gitsin, başka bir tek adam gelsin değilsindir. Tek adam gitsin mi? Evet gitsin. Tek adam rejimi bitsin mi? Evet bitsin. Ancak yerine çalışan yeni bir sistem gelsin. Yeni bir tek adam aramıyoruz.
  • Bugün bizden bambaşka bir sistemin altyapısını dinleyeceksiniz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılı bir daha artık böyle acımasız adaletsiz ve kutuplaşmış dönemler yaşamayacak. Ülkemizin üzerine çöken kara bulutları dağıtıp Türkiye’yi çağdaş uygarlığa ulaştırma ve onu aşma kararlılığını bugün bir adım daha ileriye taşıyoruz. Türkiye’yi kurumları yeniden inşa edilmiş, sistemi yasal çerçeveye oturtulmuş, bölgesinde barışın ve refahın merkezi haline gelmiş bir Türkiye inşa edeceğiz. Meselemiz sadece hükümeti devralma meselesi değildir. Mesele Mustafa Kemal Atatürk’ün o büyük hayaline sahip çıkmaktır. Ve onun vizyonunu tam anlamıyla hayata getirmek. İnşallah bize nasip olacak.
  • Bugün yepyeni bir güç birliğiyle tanışacaksınız. 70 kişiden oluşan büyük bir güç birliğinden söz ediyorum.
  • Bu değerli 70 kişi, Türkiye için 24 saat çalışan bir güç birliği olacak. Devlet yedi gün 24 saat çalışacak. Zamanın mekânın enlemlerin boylamların ötesinde kesintisiz üreten bir Türkiye’yi şimdiden inşa etmeye başlıyorum.
  • Jeremy Rifkin, Daron Acemoğlu, Hakan Kara, Refet Gürkaynak gibi değerli isimler bizimle çalışacak. Sayın Jeremy Rifkin ile tanışacaksınız. Benim yeni endüstriyel dönüşüm başdanışmanım.
  • Bu değerli isimlerle kurduğum sistem Türkiye’yi hızlıca karanlıktan çıkarıp aydınlığa taşıyacak. Cumhuriyet kendi özünden güç alarak yeniden şahlanacak.
  • Bu 70 değerli isim ne bir kişi için ne bir parti ne de iktidar için çalışacak. Onlar vatanları için çalışacak, Çünkü Bay Kemal olmak böyle bir şey. Çünkü benim işim birleştirmek, sistemi kurmak, sistemi çalıştırmaktır. Benim işim o sistemi kalıcı kılmaktır. Bugün bizimle birlikte ülkeyi dönüştürmeye cesaret edenleri huzurunuza çağıracağız. Sonra ben adım adım yapacaklarımızı anlatacağım. 

Kılıçdaroğlu’nun yeni danışmanı Jeremy Rifkin: Kapsamlı yol haritasına katkı sunacağım

Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Jeremy Rifkin, toplantıya video konferansla bağlandı. Rifkin, şunları söyledi:

  • Kılıçdaroğlu ile çalışmak çok heyecan verici olacak. Bilimsel, teknik, ekonomik katkı sağlayacağım. Kılıçdaroğlu’nun Türkiye için kapsamlı yol haritası oluşturmasına katkı sunacağım. Kılıçdaroğlu ülkesini büyük dönüşümden geçirecek. İklim değişikliği, sıfır karbon emisyon gibi şeyler de buna dahil.
  • Ekibim, Avrupa Birliği’nde iklim değişikliğiyle ilgili birimlerde görev aldı. Çin’de de benzer görevler üstlendim.
  • Sizinle birlikte olmak çok güzel. Chicago ve MIT’ten değerli ekonomistlerle, Daron Acemoğlu’yla çalışmak mutluluk vereci.
  • İklim değişikliğinde dramatik değişim yaşanıyor. Özellikle Doğu Akdeniz ülkelerin yönetenlerin bunu ele alması gerekiyor. Tüm Türk halkının dayanışma içerisinde olması gerekiyor. İklim değişiyor bu bilimsel gerçek, teori değil. Ekosistemimiz alt üst oluyor. Yalnız insan hayatına değil diğer canlıları da etki ediyor.
  • Özellikle Z kuşağına şunu demek istiyorum: Altıncı dönemin başındayız. İnsanlık için önemli bir zaman diliminden geçiyoruz. Beş defa benzer yok oluşlar yaşadık. Şimdi altıncısındayız. Bilim insanları bunu söylüyor. Gerçeği görüp uyanmamız gerekiyor.
  • Türkiye üç kıtanın ortasında bir merkez. Türkiye aslında lider bir harekete geçirici. Akdeniz havzasındaki diğer ülkeleri harekete geçirebilir. İklim değişikliğini ele alarak bunu yapabilir. Ama şu anda Türkiye dünyada en çok risk altında olan topraklardan birine sahip. Türkiye bu konuda liderlik edebilir. Türkiye bir G20 ülkesi. Üniversitelerinizde müthiş yetenekler var. İş dünyanız da aynı şekilde. Dolayısıyla Türkiye’yi örnek hale getirecek yeteneğe beceriye sahipsiniz. Bunu yaparken Akdeniz havzasındaki diğer ülkelere de ulaşabilir. Türkiye bu liderliği yaparsa pilot rolü oynayabilir. Hem üçüncü sanayi devrimine geçer hem Avrupa Birliği’ne yakınlaşır. Türkiye’yi merkez ülke haline getirmemiz gerekiyor.
  • Yeni çağ için işe başlamanın zamanı. Bunu diğer canlılarla uyum içinde yapacağız. Bu sadece büyüme değil esenlik de getirecek. Bu şekilde yaşam kalitesini artıracağız. Büyük misyon bu ve bunun için ikinci bir şansımız olmayacak. Ve bu şu an yapılmak durumunda. Zamanımız azalıyor ve bu şu anda mümkün. Türkiye’de birlikte yaşayarak ve sizlerden öğrenerek bunu başarıyor olacağız. Bunu yaparsak Akdeniz’in geri kalanı için de örnek oluruz.

Öztrak: Ülkemizin potansiyelini iyi biliyoruz

Rifkin’in ardından kürsüye CHP Sözcüsü Faik Öztrak sahneye çıktı. Öztrak’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Bu yeni dönemi devletler, iyi hazırlık yapan milletler yeni dönemin kazananı olacak. CHP olarak Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında ülkemizi 4. endüstri devriminin takipçisi ve tüketicisi değil; geliştiricisi ve üreticisi yapmaya kararlıyız. Temiz enerjiyle, temiz fonlarla, temiz bir toplumla tertemiz bir ülkeyi inşa edeceğiz. Ülkemizin potansiyelini gayet iyi biliyoruz.
  • Önce Merkez Bankası’nın başına tüm dünyanın saygı duyduğu birisini atayacağız. Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığını güvence altına alacak yasal düzenlemeleri hemen yapacağız. Ekonomik ihtiyaç ve öncelikleri gözeterek 2023 bütçesini yeniden yapacağız. Şatafata ve israfa son vereceğiz. Cumhurbaşkanlığı makamını ait olduğu yere, Çankaya Köşkü’ne taşıyacağız.
  • Ülkemizde hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Sendikalaşmanın, örgütlü toplumun önünü açacağız. Cinsiyet eşitsizlikleriyle etkin şekilde mücadele edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe sokacağız.

Hacer Foggo: Sosyal devlet ve fırsat eşitliği dönemi başlıyor

Öztrak’tan sonra CHP Yoksulluk ve Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo açıklamalarda bulundu. Foggo şunları söyledi:

  • Bugün burada ilan edilen vizyon ile güçlü sosyal devlet ile fırsat eşitliği dönemi başlıyor. Bu kalkınma vizyonunun en önemli boyutlarından biri sosyal devlettir. Çünkü sosyal devlet, bir çocuğun beslenme hakkı ile eğitime erişme hakkı arasında bir fark görmez.
  • CHP iktidarının ilk 6 ayında Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacak. Tüm sosyal yardımlar tek bir çatı altında toplanacak. Hiç kimse sosyal yardım almak için kapı kapı dolaşmak zorunda kalmayacak. Devlet, zorda olanın ayağına gidecek.

Prof. Kara: Kalkınmayı destekleyecek politikaya ihtiyaç var

Merkez Bankası’nın eski Başekonomisti ve Bilken Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, video konferans yoluyla toplantıda konuştu. Kara, şunları ifade etti:

  • Yoksullukla mücadele için kaynak gerekiyor. Sürdürülebilir bir büyüme, gelir artışı lazım. Ayağı yere basan bir makro çerçeve oraya koymak gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bir makro istikrar programının ana bileşenleri, özellikle makro finansal taraftan bakılınca nasıl olmalı, teknik görüşlerimi dile getireceğim.
  • Geçmişten ders alıp, geleceğe yönelik politikaları tasarlamak gerekiyor. Türkiye’nin önemli bir deneyimi var. 2001 krizi sonrası uygulanan politikalar. Bu politikalardan alınabilecek dersleri anlatıp, Türkiye’ye özgü, makro finansal tasarım nasıl oluşturulabilir, buna ilişkin görüşlerimi açıklamak istiyorum.
  • Önümüzdeki dönemde maliye politikalarının tasarımında daha detaylı, biraz daha kapsamlı, kalkınmayı destekleyecek bir politika anlayışına ihtiyaç var.

Prof. Gürkaynak’tan enflasyon mesajı

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Refet Gürkaynak da video konferansla toplantıya bağlandı. Gürkaynak, şöyle konuştu:

  • İktisadi durumumuz kötü. Sadece iyi niyetle değil, uzmanlıkla daha iyisinin olması mümkün. Bazen Türkiye’de olup biten şeyleri dünyanın bize bir tezahürü olarak anlatmaya çalışıyorlar. Halbuki böyle değil. Türkiye her ülke gibi bir ülke. Türkiye’de enflasyonun bu kadar yüksek olmasının nedeni adının Türkiye olmasından kaynaklanmıyor. Dünyada olup biten bizi de etkiliyor. Dünyanın her tarafında olduğu gibi kötü politikalar kötü sonuçlar doğuruyor. Dünyanın hiçbir yerinde işe yaramayacak politikalar Türkiye’de de yaramıyor.
  • ‘Enflasyonu göze aldık çünkü büyümek istiyoruz.’ 1970’lerde bütün dünya bunu denedi ve çuvalladı. ‘Enflasyonu yükselteyim ama büyüyeyim’, böyle bir şey yok, hiç olmadı! Türkiye’de de olmadığını görüyoruz ve bir kere daha görmemize gerek yoktu. 90’larda da gördük bunu.

Prof. Akçiğit: Çok fazla alanda sıkıntılarımız var

Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, video konferansla toplantıda konuşma yaptı. Akçiğit, şunları söyledi:

  • Buradan gözlemlediğimiz tabii ki meselelelere çok detaylı yaklaşmak gerekiyor. Türkiye’nin son 60 yılında hiçbir şey olmadığı gibi… Türkiye ekonomisini biz nerede bıraktıysak orada kalmış. Çok fazla alanda sıkıntılarımız var. Biz bu problemlerimizi işin uzmanlarıyla tartışırsak düzeltebiliriz.

CHP’li Böke: Daha çok kazanan daha çok vergi ödeyecek

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Akçiğit’in konuşmasının ardından sahneye çıktı. Böke, şunları ifade etti:

  • Türkiye’yi Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılında kalkındıracağız. Toplumun tüm kesimleri hep birlikte zenginleşeceğiz.
  • Üretimi dönüştüreceğiz. Bugün ekonomi ranta dayanıyor. Dönüştürdüğümüzde üretken yatırımlara dayanacak. Bugün ekonomi ağır bir sömürü düzeni içinde yürüyor, yarın kalkınma olacak. Bugün vergi yükü halkın omzuna, sırtına bırakılmış vaziyette, yarın adaletli bir vergi reformu olacak, daha çok kazananın daha çok vergi ödediği adil bir düzen kurulacak.
  • Üretimimizi değiştirmeye geliyoruz. Yeşil dönüşümle üretimimizi dönüştürdüğümüzde Avrupa’nın sınırında Avrupalıya vergi ödemeyeceğiz. Her yıl o 3 milyar avro Türkiye’ye kalacak ve üretim, istihdam yaratacak
  • Biz yeni bir kamucu anlayışla yönetmeye geliyoruz. Her şeyin önüne kamu yararını koyacağız. Bu esnada piyasa aksaklıkları varsa onları mutlaka gidereceğiz.
  • Verimliliği hedefleyeceğiz. Teknolojinin toplumda eşit erişimini ve yaygın kullanımını hedefleyeceğiz. Yeteneklere, insanına yatırım yapan yeni bir kamucu anlayışla geliyoruz.
  • Biz geldiğimizde kamuda temiz ihale dönemi başlayacak. “Kaynağımız var” dememiz boşuna değil. Kamu kaynakları Kamu-Özel İşbirliği Projeleri adı altında yandaşa aktarılmayacak. Kamunun kaynakları yolsuzluk içeren ihaleler dağıtılmayacak. Kamunun parası kamuda, halkta kalacak.
  • İŞKUR’un Milli Eğitim Bakanlığı’yla yürüteceği ‘Danışmanını Ara’ uygulamasını biz başlatacağız. Böylece her genç, yetenekleri ve hayalleri doğrultusunda bir sosyal hizmet ve rehberlik danışmanıyla eşleşecek.
  • Bilim yapmak isteyen tüm bilim insanlarımız özgür üniversitelere kavuşacaklar. YÖK’ü kaldıracağız. Boğaziçi’ni ve tüm üniversiteleri hep birlikte özgürleştireceğiz. Ve Barış İmzacısı Akademisyenleri yeniden öğrencileriyle, yeniden üniversitelerle buluşturacağız.”

Daron Acemoğlu: İnşaat teknolojik gelişme değil, yolsuzluk getiriyor

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu, “İnşaat teknolojik gelişme değil, yolsuzluk getiriyor” dedi. CHP İkinci Yüzyıla Çağrı buluşmasında konuşan Acemoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Sizlerle beraber bu konferansa katılabildiğim için çok memnunum. Sağlık bir Türkiye ekonomisi kurmak konusunda konuşmak istiyorum.
  • Türkiye’nin büyüme dinamikleri az çok biliniyor. 80’lerin sonunda ve 90’larda potansiyelinin çok altında büyüdükten sonra; Türkiye, 2001-2006 yılları arasında, gayri safi hasıla büyüme oranını yüzde 6’lara kadar çıkardı. Sonra daha istikrarsız ve orta oranlı bir büyüme görüyoruz.
  • Büyüme oranından önemli olan şey büyümenin kalitesi. Türkiye’de ana problem verimlilik. Büyümenin verimliliği artırmaması.
  • İnşaat teknolojik gelişme değil, yolsuzluk getiriyor.
  • Kaynaklar yandaş şirketlere gidiyor, yeni yatırıma gitmiyor. Net rezervler korkunç negatif hale gelmiş durumda. Kullanacağımız rezerv kalmadı. Tablo çok karamsar ama iyimser bakacak şeyler de var.

CHP İkinci Yüzyıla Çağrı buluşmasının kapanışında konuşan Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  •  Ben size bir adaya oy vermeye çağırmıyorum derken neyi kast ettiğimi anlamış oldunuz. Türkiye’yi tek bir kişi değil, liyakate dayalı sistem yönetecek. Bakın görüyorsunuz, böyle bir Türkiye mümkün ve emin olun iktidara geliyoruz.
  • Size ana muhalefet partisinin lideri olarak seslenmiyorum. Kuracağımız güç birliğinin parçası olarak söylüyorum. Bir de bizim siyasal birlikteliğimiz var tabii yani altılı masa. Türkiye için kalbi atan 6 vatansever liderin masasıdır o. Zorbalığa direnen, her türlü kara propagandaya direnen altı lideriz biz.
  • Türkiye için kenetlendik. Halkımızın haysiyetli yaşamı için kenetlendik. Biz altı lider olarak birlikte yürümeye devam edeceğiz. Anayasamız hazır. Ekiplerimiz, kadrolarımız gece gündüz ortak bir program için çalışıyorlar. Bizim siyasi, ahlaki ve vicdanı birlikteliğimiz.
  • Meral hanımın partisini kurarken nasıl bir mücadele verdiğini ben çok iyi biliyorum. Meral hanım merttir. Temel bey bu altılı masayı kurarken sırtına nasıl bir yük yükleneceğini bilmiyor muydu? Biliyordu. Ama Temel bey bilgedir ve cesurdur.
  • Ahmet beyle vatan söz konusu olduğunda bir araya gelmekten bir an bile tereddüt etmedik. Onun deneyimi ve entelektüel birikimi bize her türlü katkıyı sağlayacak.
  • Ben Gültekin beyde Menderes ve Demirel’in gençliğini, onların ruhunu görüyorum. Ali Babacan’ın uygulama tecrübesini ve başarısını biliyorum. Altını çiziyorum; bütün dünya da bu gerçeği biliyor. Özetle bu zaferi, iyi cesur ve yürekli insanlar kazanacak.
  • Türkiye dahil dünyanın her yerinden işinde en iyi uzmanlar ve siyaset üstü vatanseverlerimizle bunun için buluştum. Altılı masayı oluşturan partilerimizin de çok iyi kadroları var. Bu değerli insanlarla birlikte çalışıyoruz. En iyileri bulmak yetmez onların elini güçlendirmek de gerekir.

  • Bu köklü değişimi gerçekleştireceğiz. Kimse korkuyla uyanmayacak. Yönetenler gelip geçecek ama ülke bir daha asla savrulmayacak.
  • Bu sahneden size ana muhalefet partisinin genel başkanı olarak değil kuracağımız büyük güç birliğinin bir parçası olarak sesleniyorum.
  •  Bu zaferi iyi, cesur ve yürekli insanlar kazanacak. Bu büyük birlikteliğin başarılı olabilmesi için kaynağa ihtiyaç var. Bay Kemal bu sorunu da çözdü. İktidarımızın ilk altı ayında hızlı çözümlerimiz hazır. İlk adım halkımıza nefes aldırmak daha sonra kalıcı refahı sağlayacağız.
  • Gerçekleştirdiğim uluslararası temaslarda toplamda 5 trilyon 461 milyar dolarlık fon yöneten yatırım bankaları ve girişim sermayesi fonlarıyla verimli toplantılar yaptım. Aralarında tefeci, kara para sahipleri, baronlar, şaibeli kişiler yoktu.
  • Peki ne vardı Dijital teknoloji vardı, yapay zeka, yeşil enerji gibi büyük sektörlere yatırım yapan kurumlar vardı. İktidarımızın ilk üç yılında en az 100 milyar dolar doğrudan yatırım gelecek. Bu parayı kesinlikle getireceğim.
  • Peki bu yeter mi? Hayır. Dünyanın her yerinde bağımsız çok büyük varlık fonları var iktidarımızın ilk üç yılında onlardan da en az 75 milyar dolar yatırım alacağız. Ayrıca yeri yurdu kaynağı belli temiz ve sürdürülebilir fonlardan en az 150 milyar dolar yatırım getireceğiz. Özellikle hedefimiz Avrupa’nın ve Uzak Doğu’nun emekli fonları olacak. Norveç ve Singapur gibi.
  •  Yolsuz yönetim yüzünden halkımız hiçbir şeyden pay alamıyor ama Bay Kemal çetelerle ve yolsuzluk yapanlarla mücadele etme sözü verdi. Ben kirli sermayenin adamı olmam, kirli sermayenin çaldığı 418 milyar doları borçları olarak onların defterlerine yazdım.
  • Kuruş kuruş dünyanın neresinde neyiniz var biliyorum. Bu parayı sizden hukuk içinde alacağım. Kurtulamazsınız.
  • Bu ülkede ücretli çalışanlara hiçbir zaman büyümeden pay verilmedi. Sahte enflasyonla maaşları gasp edildi. Bu ülkenin onurlu çalışanlarına borçları var. Hesaplarımıza göre devletin maaş alanlara en az 300 milyar dolar borcu var. Bu borcu ödemeye geliyoruz.
  • Halkımızı kalıcı zenginliğe ulaştıracak projelerimizi beş kolona ayırdım. Birkaçını şimdi anlatacağım.
  • Birinci kolon: Detaylarını sayın Rifkin ve Böke’nin anlattığı kolon. Endüstriyel dönüşümü gerçekleştirme kolonu. Ticaret ve finans ağı oluşturacağız. İnovasyon odaklı özel ekonomi bölgeleri oluşturacağız. Türkiye genelinde ihracat ve ithalat bölgeleri oluşturacağız.
  • Bu modelde Marmara ve Ege bölgesinden tersine göç teşvik edilecek.
  • İkinci kolon: İşgücü dönüşümü.
  • Üçüncü kolon: Enerji. Enerjide bağımsızlığımızı sağlamak önceliğimiz olacak. Bunun iki yolu var. Temiz enerjiye yatırım yapmak ve Akdeniz havzasındaki avantajlı konumumuzu kullanmak.
  • Az çocuklarla endüstriyel devrimi gerçekleştirmeyiz. Milletimizin en büyük zenginliklerinden biri bereketli topraklarımız. Bu beceriksiz yönetim bizi dışa bağımlı hale getirdi.
  • Hiçbir çocuğumuz yatağa aç girmeyecek. Nokta.
  • Beşinci kolonumuz: Hızlı istihdam artışı. İlk etapta yaklaşık 3,5 milyon kişi istihdam edilecek.
  • Altılı masa hem TBMM’de çoğunluğu hem de cumhurbaşkanlığı alacak.
  • Lami cimi yok, bu zorba gidecek. Halktan çaldıkları yine halka dönecek. Zafer bizim olacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER