A3 Haber

Çavuşoğlu: Suriye rejimiyle bir süredir görüşüyoruz, gerçekçi davranırlarsa birlikte çalışmaya hazırız

Çavuşoğlu: Suriye rejimiyle bir süredir görüşüyoruz, gerçekçi davranırlarsa birlikte çalışmaya hazırız

Çavuşoğlu: Suriye rejimiyle bir süredir görüşüyoruz, gerçekçi davranırlarsa birlikte çalışmaya hazırız
Aralık 13
08:35 2022

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Suriye rejimi ile istihbarat örgütleri aracılığı ile görüşüyoruz. Rejim gerçekçi davranırsa terörle mücadele, siyasi süreç ve Suriyelilerin geri dönüşleri konusunda birlikte çalışmaya hazırız” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda, 2023 yılı bütçe sunumu yaptı. Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşının, Avrupa güvenlik mimarisini ve küresel düzeni derinden sarstığını vurgulayarak, “Enerji krizi sadece bölgemizi değil tüm dünyayı etkiliyor, adeta yakıp kavuruyor. Gıda krizi tehdidi ilk kez bu kadar ciddi bir küresel sorun halini aldı, İstanbul Tahıl Anlaşması’yla şimdilik kontrol altında ama risk devam ediyor. Terör, iklim değişikliği, göç, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı gibi küresel tehditler birbirini tetikliyor. Dondurulmuş ihtilaflardan sadece Karabağ meselesi çözüme kavuştu ama halen kırılganlığını devam ettiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, savaş öncesinde ve savaş patlak verdikten sonra, diplomasi ve diyalog kanallarını açık tuttuklarını kaydederek, Türkiye’nin, uluslararası politikası hakkında şunları dile getirdi: “Montrö Sözleşmesi’ni titizlikle uygulayarak Karadeniz’de tırmanmayı engelledik. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde BM’yle birlikte İstanbul Tahıl Anlaşması’nı hayata geçirdik, bugüne kadar 13.5 milyon tondan fazla tahıl dünya piyasalarına ulaştı. Yine Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü liderler diplomasisi sayesinde esir takasını mümkün kıldık, Rusya’nın tahıl anlaşmasına tekrar geri dönmesini sağladık. Yine, Zaporijya Nükleer Santrali’ne dair endişelerin giderilmesi için Rosatom ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı yetkililerini İstanbul’da sürekli görüştürüyoruz. Evet, elbette önemli çünkü hem nükleer santral hem de nükleer silah ya da taktiksel nükleer silah kullanma tehdidi ortaya çıkınca bazı özel görüşmeleri de Türkiye’de gerçekleştirdiğimizi sizler biliyorsunuz. Ama tüm bu saydıklarıma ilaveten, gerçekten, çok sayıda açık kapalı diplomasi faaliyetlerimiz de oluyor ve bunları da sürdüreceğiz.”

Çavuşoğlu, Suriye’de bir süredir, istihbaratlar aracılığıyla rejimle görüşüldüğünü açıklayarak şöyle dedi:

Rejim, gerçekçi davranırsa, terörle mücadele, siyasi süreç ve Suriyelilerin geri dönüşleri konusunda birlikte çalışmaya hazırız. Bunun aksi zaten düşünülemez. Aynı politikayı Irak’ta da uyguluyoruz. Hem Bağdat hem Erbil’e terörle mücadele konusunda iş birliği teklif ediyoruz. Aynı mesajları yeni Irak Hükümeti’ne de iletiyoruz. Muhataplarımız çağrılarımıza kulak verirse birlikte yürürüz, terörle birlikte mücadele ederiz. Yok, tepkisiz kalırlarsa, kendi göbeğimizi kendimiz keseriz.

(DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER