A3 Haber

Asgari ücrete tepki yağdı: “Emeği geçenlere yazıklar olsun…”

Asgari ücrete tepki yağdı: “Emeği geçenlere yazıklar olsun…”

Asgari ücrete tepki yağdı: “Emeği geçenlere yazıklar olsun…”
Aralık 22
14:16 2022

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak açıkladı. Rakam birçok siyasetçi ve parti sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “İbretlik ‘masada emekçi olmadan’ asgari ücret belirleme fotoğrafı. Milletin sırtında küfe olup sarayın beslemeleriyle o küfeye doluşanlar küfe edebiyatını bıraksın. Sebebi oldukları enflasyon tsunamisiyle belini kırdıkları emekçinin, sabit gelirlinin haline baksın” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu “Yetmez ama vatandaşın bu zor gününde idare eder diyerek partimizin önerdiği 10.128 lirayı bile emekçiye çok görerek 8.500 tl’yi marifet gibi açıklayanlara karşı çok az daha sabır. Haklısınız dayanacak gücünüz kalmadı ama yüzdük, yüzdük kuyruğuna geldik hep birlikte” dedi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun paylaşımında, “Enflasyon altında inleyen milyonların talepleri yok sayıldı, asgari ücreti tek kişi belirledi. Sizin sırtınızdaki küfede hakkını yediğiniz milletin ahı var. 8.500 lirayla mutfaktaki yangın sönmeyecek. Biz geliyoruz ve emekçinin cebinden çalınan her kuruşu iade edeceğiz” ifadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Milyonlarca insanı açlığa terk eden, işçiyle, emekçiyle dalga geçer gibi bir asgari ücret. Bu karara imza atanlar, gelin 8.500 TL ile 1 ay geçinin! Emeği geçenlere yazıklar olsun” diyerek tepkisini ifade etti.

HDP’den tepki: Sefalet ücreti…

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin asgari ücret önerisinin 12 bin 500 olduğuna dikkat çekerek yeni açıklanan ücrete tepki gösterdi, “Bu öneriye ve işçilerin taleplerine kulağını tıkayan iktidar, açıkladığı 8 bin 500 TL’lik rakamla çalışanlara sefaleti dayatmaktadır. Bu sömürü düzenini değiştireceğiz. Sosyal adaleti bu ülkede hep birlikte tesis edeceğiz” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar “Faiz lobilerine, yandaşlara, savaş harcamalarına devasa kaynak ayıran iktidar, işçiye ise sefalet ücretini reva görmüştür. Açıklanan asgari ücret rakamı, emekçiyi açlık ve yoksulluğa mahkûm etmektedir. Alınterini sömüren bu adaletsizlik düzenini ortak mücadeleyle değiştireceğiz” dedi.

TİP: Neredeyse açlık sınırında…

Asgari ücretin açıklanmasının ardından Türkiye İşçi Partisi’nden gelen tepkide, asgari ücret hesabında işçilerin yaşam koşullarına ilişkin gerçekçi veriler kullanılmadı belirtildi. TİP, “Belirlenen asgari ücret neredeyse açlık sınırında, yoksulluk sınırınınsa çok altındadır. Adil, insana yakışır geçim şartları sağlamaktan uzaktır. Adaletsizdir” dedi. Halkın yok sayıldığını ifade eden TİP, “Türkiye emekçilerinin yarısından fazlası asgari ücret ve civarına mahkûm edilmiştir. Bu Saray Rejiminin ucuz işgücü cenneti yaratma politikasının parçasıdır. Milli gelirden emeğin aldığı pay hızla azalırken belirlenen asgari ücret emekçinin pastadaki payını daha da küçültecektir” ifadelerini kaydetti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER