A3 Haber

Bir yeşil alan daha betona açılıyor: AKP’li belediyeden tepki çeken karar

Bir yeşil alan daha betona açılıyor: AKP’li belediyeden tepki çeken karar

Bir yeşil alan daha betona açılıyor: AKP’li belediyeden tepki çeken karar
Ocak 20
15:58 2023

Çevre Şehircilik Bakanlığı, askeriyeden devraldığı ağaçlandırılmış araziyi konut ve benzin istasyonu olarak planlayan Tuzla Belediyesi’nin plan değişikliğini onayladı. Planın kesinleşmesi durumunda, yaklaşık 20 bin metrekarelik ağaçlık alan konut inşaatları için yok edilecek.

Karar gazetesinin haberine göre Tuzla’nın ortasında yeşil bir vaha gibi kalan eski askeri arazi, Belediyeye devredildikten sonra yavaş yavaş betona teslim ediliyor. Askeri araziyi devralan Tuzla Belediyesi, yaklaşık 20 bin metrekarelik kısmını daha imara açmak için plan değişikliği hazırladı.

İstanbul 3.İdare Mahkemesi 2021 yılında hazırlanan planların yürütmesini durdurdu. Revize edilen planlar geçen yıl Bakanlık tarafından onaylandı ve eylül ayında askıya çıktı. Askı süresinde TEİAŞ Genel Müdürlüğü, söz konusu araziden geçen yüksek gerilimli elektrik hatlarının kaydırılması için plan değişikliği yapılmasını istedi.

Elektrik hatları için yapılan plan değişikliği Bakanlık tarafından 28 Aralık 2022 tarihinde onaylandı. Plan değişikliği, 18 Ocak 2023 tarihi itibariyle bir ay süreyle askıya çıktı.

Plan değişikliği dosyasında yer alan belge ve bilgilere göre, yaklaşık 20 bin metrekarelik arazinin büyük bir kısmı 6 katlı konut inşaat alanı olarak planlandı. Arazinin güney batı köşesinde bulunan yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik kısım ise akaryakıt istasyon alanı olarak ayrıldı. Cami için ise yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alan planlandı.

Dosyasındaki planlara göre arazinin, Aydınlı Yolu Caddesi buyunca olan kısmı konut alanı olarak planlandı. Geçmiş uydu görüntüleri incelendiğinde, 2000’li yılların başlarında söz konusu arazide askeriyenin planlı bir ağaçlandırma çalışması yaptığı görülüyor. Yaklaşık 20 yıllık olan ağaçlar şimdi konut inşaatları için yok edilecek. Yine planlara göre arazinin doğu cephesinde yaklaşık bin 500 metrekarelik bir alan park olarak ayrılmış durumda. Askeri arazinin geri kalan kısımları yeni planlama için gün sayıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER