Ocak’ta enflasyon beklentiyi aştı: TÜİK bülteni yarım saat gecikmeyle yayımladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Manşet veriler açıklanırken, tüketici fiyat endeksine ilişkin bülten sayfası yarım saat geç açıldı. Ocak ayında enflasyon beklentilerin üzerine çıkarken, aylık enflasyon serisi de devam etti. TÜİK enflasyon verisini açıklasa da teknik bir hata nedeniyle yarım saat verinin bülteni ve ayrıntılarına ulaşılamadı.
Bültende yer alması gereken grafiklerin yüklenemediği görüldü. Grafiklere ait bölümler “yükleniyor” ibaresiyle yayımlandı.
Beklentilerin üstünde çıktı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57,68 arttı. Aylık enflasyon ise yüzde 6,65 olarak açıklandı. Böylelikle aylık enflasyon serisi 49’uncu aya çıktı. Aynı zamanda Ocak ayında görülen aylık enflasyon son dokuz ayın en yüksek enflasyonu oldu.
Bloomberg HT anketinde piyasanın beklentisi yıllık enflasyonda yüzde 53.7, aylık enflasyonda yüzde 3.8 olarak belirlenmişti.
Üretici fiyatlarında ise Aralık ayında görülen negatif aylık enflasyonun ardından yeniden aylık bazda pozitif enflasyon kaydedildi. TÜİK verilerine göre üretici fiyat endeksi bir önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 4.15 yükseldi. Yıllık bazda ise üretici fiyat endeksinde yüzde 86.46’lık artış izlendi.
Çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 52,97 olarak kaydedildi. Aralık ayında bu gösterge yüzde 51,93 olmuştu.
En yüksek artış sağlıkta
Ocak ayı itibariyle en yüksek yıllık ve aylık artış sağlık harcamalarında yaşandı. Aylık olarak sağlık harcamaları yüzde 18,35; yıllık olarak ise yüzde 77,22 arttı.
Sağlık harcamalarını lokanta ve oteller izledi. Yıllık bazda lokanta ve oteller grubunda yüzde 75,13; aylıkta da yüzde 12,73’lük artış kaydedildi.
2023 yılı Ocak ayında, endekste kapsanan 143 temel başlıktan 12 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 2 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 129 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Öncü göstergeler aylıkta yükseliş sinyali vermişti
Ocak ayına ilişkin enflasyonda öncü göstergelerden de aylık fiyat artışları eğiliminin devam ettiği sonucu çıkmıştı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, Ocak ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 5,94 arttı. Ocak ayında yıllık artış ise yüzde 79,68 oldu.
İTO verilerine göre Ocak ayı itibariyle İstanbul’da aylık enflasyon serisi 43. aya yükseldi.
Türk-İş’in Ankara’daki gıda fiyatlarına ilişkin göstergelerinde de Ocak ayı yükseliş ivmesine işaret etti.
Türk–İş gıda enflasyonu Ocak’ta yeni üç haneye çıktı. Türk-İş tarafından hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Ocak 2023 araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 9,02 oranında gerçekleşti.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 8 bin 864 liraya çıktı.
Gıda harcaması ile giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 28 bin 874 lira olarak belirlendi.