A3 Haber

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararına tepkiler: “Bilime karşı direniş yalnız inşaatta değil, ekonomide de devam ediyor”

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararına tepkiler: “Bilime karşı direniş yalnız inşaatta değil, ekonomide de devam ediyor”

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararına tepkiler: “Bilime karşı direniş yalnız inşaatta değil, ekonomide de devam ediyor”
Şubat 23
19:30 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ikinci faiz kararını açıkladı. Politika faizi, 50 baz puan indirilerek yüzde 8,5’e düşürüldü. Ekonomist Mahfi Eğilmez, Twitter üzerinden “Bilime karşı direniş yalnız inşaatta değil, ekonomide de devam ediyor” yazdı.

TCMB tarafından yayımlanan karar metninde, “Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 9’dan yüzde 8,5’e indirilmesine karar vermiştir” denildi.

TCMB Aralık ve Ocak aylarında politika faizini yüzde 9’da sabit tutmuştu.

Daha önce ise Kasım ayında tamamlanan bir süreçle politika faizi 500 baz puan indirilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Şubat’ta TRT’de yaptığı açıklamada, ”Dünyada faizi sürekli yükselttiler. Ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Şu anda bizde faiz yüzde 9 bunu daha da düşüreceğiz” demişti.

Anadolu Ajansı’nın finans anketinde 100, Reuters haber ajansının finans anketinde ise 50 baz puanlık faiz indirimi bekleniyordu.

Reuters’ın anketine katılan 17 ekonomistin dokuzu faiz indirimi öngörmüş, sekizi ise politika faizini değişmeyeceği yönünde görüş bildirmişti.

Dokuz ekonomistten yedisi 100, biri 50, biri de 200 baz puan faiz indirimi öngörmüştü.

Ekonomistler ne dedi?

Faiz kararının ardından ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, “TCMB’nin bu değerlendirmesini okuyunca boş yere kaygılandığımı anladım ve bayağı rahatladım: Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir…” paylaşımını yaptı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Twitter üzerinden “Bilime karşı direniş yalnız inşaatta değil, ekonomide de devam ediyor” yazdı.

Ekonomist Tuğba Özay “50 bp indirimin tek başına bir anlamı yok. Neden 100 bp ya da 200 bp değil de 50 bp bunu da bilmiyoruz ama deprem sonrası yabancı kurumlar tarafından da faiz indirimi devam edecek şeklinde gelen raporlardan seçimlere kadar parasal gevşemenin devam edeceğini anlayabiliyoruz” şeklinde paylaşım yaptı.

Finansal Piyasalar Yöneticisi İris Cibre kararın deprem öncesi alındığını savundu ve “Kasımda, Müsiad tavsiyesiyle faiz indirim döngüsünün bittiğini açıklayan TCMB, Cumhurbaşkanı tavsiyesiyle, 50 bps faiz indirdi “Tavsiye” ekonomisi PS. Bu kararın deprem öncesi alındığı gerçeği önümüzde” diye konuştu.

Gazeteci Ebru Usta, “Kurul bu ölçülü indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir” ifadesinin önemli olduğunu vurguladı.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER