A3 Haber

Kılıçdaroğlu: Müteahhitliği kurala bağlayacağız, her önüne gelen müteahhit olamayacak

Kılıçdaroğlu: Müteahhitliği kurala bağlayacağız, her önüne gelen müteahhit olamayacak

Kılıçdaroğlu: Müteahhitliği kurala bağlayacağız, her önüne gelen müteahhit olamayacak
Mart 21
13:44 2023

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Gaziantep’teki Millet Buluşması’nda iktidara geldiklerinde yapacakları icraatlardan birinin de müteahhitlik kanunu olduğunu söyledi. “Önüne gelen müteahhitlik yapamayacak” diyen Kılıçdaroğlu “Bu işi kurala bağlayacağız. Her önüne gelen müteahhitlik yapar mı? Her önüne gelen müteahhitlik yapamayacak. Müteahhitler için sosyal sorumluluk sigortası getireceğiz” dedi.

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Gaziantep’te Millet Buluşması’nda konuştu.

Kılıçdaroğlu afetin yarattığı yıkımın büyüklüğüne dikkati çekerek iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. İktidarın “helalleşme” çağrısına tepki gösteren Genel Başkan Kılıçdaroğlu “Torunu bile borçlandırıyorlar. Barolarla konuştum, sizden para istediğinde dava açıp paranızı geri alabilirsiniz. Geldiler buraya sizden helallik istediler. Şöyle diyeceksiniz; ölenleri geri getiremeyiz, eviniz, dükkanınız yıkıldı biliyorum bunları ben yapacağım. 23 kişi imza attı bu imzaların hiçbirisi doğru değildi ben onlara bu hesabı soracağım. Siz kusurlu değilsiniz. Kusur bendeydi. Ölenleri geri getiremiyorum ama yıkılan evinizi, dükkanınızı geri getiriyorum, hakkınızı helal edin. O zaman bu olur” dedi.

Kılıçdaroğlu ayrıca afette moloz yığınına dönen binaları yapan müteahhitlerden yola çıkarak herkesin bu işi yaptığını belirtip iktidara geldiklerinde bunun kurallara tabi olacağını dile getirdi.

Kılıçdaroğlu konuya ilişkin şu şekilde konuştu: “Önüne gelen müteahhitlik yapıyor. Bu işi kurala bağlayacağız. Her önüne gelen müteahhitlik yapar mı? Benim yaşayacağım evin depreme dayanıklı olması lazım. Her önüne gelen müteahhitlik yapamayacak. Müteahhitler için sosyal sorumluluk sigortası getireceğiz. Onlar da yaptığı bina da sigortalı olacak.”

Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarından öne çıkanlar şu şekilde:

  • Saraylarda gözüm yok, sizler gibi yaşamak istiyorum. Zaten sizler gibi yaşıyorum. Bireysel olarak hiçbir idealim yok. Ama bu toplumun ayağa kalkması, büyümesi lazım. Orta Doğu’nun Akdeniz’in en güçlü ülkesi olabiliriz. Önünde hiçbir engel yok.
  • Söz verildi size bina yapacağız. İki yıl ödemesiz 20 yıl taksitle bu binalar yapılacak. Nurdağı’ndan bütün depremzedelere sesleniyorum; evi, dükkanı, ahırı, apartmanı yıkılan herkese sesleniyorum, bu binaların hepsi yapılacak beş kuruş para alınmayacak. Allah nasip eder, 15 Mayıs’tan sonra sarayda oturmayacağız, geleceğiz.
  • Ev sahibi olan ve evi yıkılan vatandaşa sormak isterim. Müteahhit geliyor ve evi yapmak istiyor. 23 imzaya ihtiyacınız var. Bunların tamamı kamuya ait. Mimari, harita mühendisi, inşaat mühendisi, mimar bunların tamamı imzalıyor. 23 imza atılıyor. Sonunda belediye izni veriyor. Bu bina depreme dayanıklıdır, hepimiz imzamızı attık diyor. Müteahhide gidiyorsunuz bu bina sağlam bu binayı alıyorum diyorsunuz. Binayı alırken devletin verdiği güvence var. Vatandaş olarak gidip alıyorsunuz. Sizin hiçbir kabahatiniz yok. Kusur kimdeyse parayı o öder.
  • Dükkanı başına yıkılmış, bankaya ödeyecek parası yok. Nerede sosyal devlet. Sosyal devlet bugünler için var. Senin borcunu ödüyorum, faizini siliyorum diyecek. Devletin vatandaşı koruduğu gerçeği ortaya çıkmış olur. Torunu bile borçlandırıyorlar. Barolarla konuştum, sizden para istediğinde dava açıp paranızı geri alabilirsiniz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER