A3 Haber

Üç DSP’linin AKP’den adaylığı YSK’ye şikayet edildi: “Parti Meclisi’nde karar alınmadı”

Üç DSP’linin AKP’den adaylığı YSK’ye şikayet edildi: “Parti Meclisi’nde karar alınmadı”

Üç DSP’linin AKP’den adaylığı YSK’ye şikayet edildi: “Parti Meclisi’nde karar alınmadı”
Nisan 10
17:42 2023

Eski DSP Genel Başkan Yardımcısı Erdinç Özdil, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve iki parti yöneticisinin AKP listesinden milletvekili adaylığına Milletvekili Seçim Kanunu gereği Parti Meclisi’nden karar alınmadığı gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz etti. Özdil, YSK’dan üç ismin milletvekili adaylıklarının düşürülmesini talep etti.

AKP ile DSP arasında yapılan ittifak sonucu DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erçelebi ve Genel Başkan Yardımcısı Ejder Onursal, AKP sıralarından milletvekili adayı gösterilmişti.

Eski DSP Genel Başkan Yardımcısı Erdinç Özdil, parti kurullarında gerekli kararlar alınmadığı gerekçesiyle üç ismin milletvekili adaylığının düşürülmesi için YSK’ya başvurdu.

Özdil’in itiraz başvurusunda şu ifadeler yer aldı:

  • 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Milletvekilliği Genel Seçimleri için milletvekilliği aday listeleri partiler veya bağımsız adaylar tarafından 9 Nisan 2023 tarihi saat 17:00 itibariyle Kurulunuza teslim edilmiş bulunmaktadır. 2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanunu’nun Siyasi Partilerin Adayları ve Bağımsız Adaylar başlıklı 16. maddesine, 13 Şubat 2018 tarih ve 7102 sayılı Kanun’un 16. Maddesiyle eklenen hüküm gereği; “Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partinin seçime katılmaması halinde, bu partinin üyesi, kendisinin ve üyesi olduğu siyasi partinin yazılı muvafakati alınarak, başka bir siyasi parti tarafından aday gösterilebilir” denilmektedir.
  • Demokratik Sol Parti, Parti Meclisi en son toplantısında seçimlere katılma kararı almasına rağmen parti yetkilileri milletvekili aday listelerini YSK’ye teslim etmeyerek partiyi seçime sokmama iradelerini ortaya koymuşlardır. Buna mukabil partinin genel başkanı Mehmet Önder Aksakal, genel başkan yardımcısı Hasan Erçelebi ve genel başkan yardımcısı Ejder Onursal, başka bir parti olan AKP listelerinden milletvekili adayı olarak gösterilmişlerdir.
  • 2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanunu’nun 16. maddesi hükmü gereği partilerinden istifa etmeyen ve partinin yetkili organı olan Parti Meclisinden başkaca bir partiden aday olabilmeleri için muvafakat almayan Mehmet Önder Aksakal, Hasan Erçelebi ve Ejder Onursal hakkında milletvekili adaylıklarının düşürülmesi için Yüksek Seçim Kurulu’nun toplanarak karar vermesi hususunu bilgilerinize arz ederim.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER