A3 Haber

Otomobil alacaklara kötü haber: Kur ve ÖTV farkları fiyatlara ne zaman yansıyacak?

Otomobil alacaklara kötü haber: Kur ve ÖTV farkları fiyatlara ne zaman yansıyacak?

Otomobil alacaklara kötü haber: Kur ve ÖTV farkları fiyatlara ne zaman yansıyacak?
Nisan 28
09:46 2023

Artan otomobil fiyatları için kötü haber tarihiyle birlikte geldi. Artan kur ve ÖTV farkları sebebiyle ücretlerde görülecek olan yükselme için sektör temsilcileri, sıfır otomobilde mayıs ayında fiyatlara zam geleceği belirtti.

Sıfır otomobil piyasasında talebin karşılanamaması nedeniyle bayilere gelen araçların da geldiği gibi satılmasıyla birlikte istedikleri otomobile ulaşabilen vatandaşlar oldukça şanslıyken, önümüzdeki hafta yeni bir zammın daha geldiği öğrenildi. Sıfır otomobil fiyatlarında kur farkı sebebiyle mayıs ayında yüzde 3’lük bir zam bekleniyor.

Mynet’in haberine göre; otomobil fiyatlarında görülen artış, pandemi süreci ile beraber başlarken, çip krizi ile devam etti, Rusya’nın Ukrayna’ya açmış olduğu savaşı ile birlikte de son bulmadı.

Kanal D Haber’e açıklamalarda bulunan Satış Müdürü Ahmet Zora, sıfır otomobil piyasasındaki son durumla ilgili, “Talep çok fazla yeteri kadar araç gelmiyor. Gelen araçlar da çok hızlı tükeniyor” ifadelerini kullanarak şunları söyledi:

  • Kur sürekli değişiklik halinde olduğu için araç fiyatlarına da yüzde 3 ila 5 arasında zamlar geliyor. Ancak gelen bu farkların üzerine bir de vergiler eklenince anahtar teslim fiyatına bu oran daha da fazla yansıyor. Otomobil fiyatları genel olarak Euro kuruna bağlı. 20 bin liralık fark 30 bin lirayı bulabiliyor. İyi bir araba alırsan 1 milyondan aşağı yok!
  • ÖTV dilimi değişen araçlarda fiyat artışı daha da fazla olacak. Şu an itibari ile artık yüzde 70’ten başlıyor ÖTV oranları. Bu otomatik olarak yeni aracın anahtar teslim fiyatına bir fark olarak yansımış oluyor.
  • Geçen sene ile bu sene arasında fiyat artışı ise ortalama yüzde 70’i buldu. Sıfır otomobil almak için bekleyenlerin gözü şimdi mayıs ayında araba fiyatlarındaki son tablonun nasıl olacağında.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz günlerde Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan da fiyat artışları için gelecek haftaya işaret işaret etmişti. Gülan konu ile ilgili olarak ekonomim.com’a şu ifadeleri kullanmıştı:

  • Markalar henüz kur artışını fiyatlara yansıtmadı. Ancak bir yandan kur artarken bir yandan piyasada para bulmanın maliyeti de arttı. Fiyatlara yansıyacaktır. Markaların yüzde 2 ila yüzde 3 arasında zam yapacağını öngörüyoruz. Olağan dışı bir baskı olmadıkça markaların kur artışını fiyatlara yansıtmak için mayısı bekleyeceğini tahmin ediyoruz. Seçim öncesi temkinli zam yapacaklarını ve otomobil fiyatlarının haftaya yaklaşık 3 arasında artacağını öngörüyoruz. Zaten markalarda fazla stok da yok.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER