A3 Haber

Tunus’ta sinagoga saldırı: En az beş ölü

Tunus’ta sinagoga saldırı: En az beş ölü

Tunus’ta sinagoga saldırı: En az beş ölü
Mayıs 10
15:02 2023

Tunus’un Cerbe Adası’nda bulunan Garibe Sinagogu’na yönelik silahlı bir saldırı gerçekleşti. En az beş kişi öldü.

CNN’in aktardığı habere göre Tunus’un güneyinde bulunan Cerbe Adası’nda yer alan Ghriba Sinagogu yakınında dün akşam saatlerinde silahlı saldırı düzenlendi.

Tunus devlet haber ajansı TAP’ın Çarşamba günü ülkenin içişleri bakanlığına dayandırdığı haberine göre, Tunus’ta bir sinagogun yakınında düzenlenen silahlı saldırıda en az beş kişi öldü.

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 30 yaşındaki Tunuslu ve 42 yaşındaki Fransız uyruklu iki ziyaretçinin de kurbanlar arasında olduğunu belirtildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, saldırıda hayatını kaybeden Tunus vatandaşının çifte İsrail vatandaşı olduğunu söyledi. Bakanlık, “merhumun aile üyeleriyle temas halinde olduğunu ve yardıma hazır olduğunu” söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, “endişe ve derin üzüntü” ifade ederek “menfur saldırıyı” kınadı.

Güvenlik güçleri tarafından öldürülen saldırganın kimliği şu ana kadar açıklanmadı.

Reuters’in bildirdiğine göre saldırı, Avrupa ve İsrail’den yüzlerce Yahudiyi çeken Cerbe adasına yapılan yıllık bir hac ziyareti sırasında gerçekleşti. Reuters’e göre La Ghriba, Afrika’nın en eski sinagogu, adanın kalbinde saygın ve ikonik bir konum. Yaklaşık 1900 yıl öncesine ait olduğuna inanılan bir Yahudi tapınağının bulunduğu yere inşa edildi.

Reuters’e göre yetkililer saldırı için bir neden belirlemedi, ancak İslamcı militanlar daha önce Cerbe’deki hac ziyaretini hedef alışlar ve ülkede başka saldırılar düzenlemişlerdi. En iyi bilinen saldırılardan biri, 2002 yılında El Kaide militanlarının 21 Batılı turisti öldürdüğü ve sonraki yıllarda sinagogda yüksek güvenlik önlemleri alınmasına yol açan bombalı kamyon saldırısı.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER