A3 Haber

İktidarın seçim operasyonları: Yeşil Sol Parti ve Kılıçdaroğlu’na yüksek oy çıkan illerde bir haftada 177 gözaltı!

İktidarın seçim operasyonları: Yeşil Sol Parti ve Kılıçdaroğlu’na yüksek oy çıkan illerde bir haftada 177 gözaltı!

İktidarın seçim operasyonları: Yeşil Sol Parti ve Kılıçdaroğlu’na yüksek oy çıkan illerde bir haftada 177 gözaltı!
Mayıs 26
12:11 2023

14 Mayıs seçiminde Yeşil Sol Parti ve Kılıçdaroğlu’na yüksek oy çıkan illerde bir haftadır çeşitli gerekçelerle operasyonlar yapılıyor. Bu operasyonlarda toplam 177 kişi gözaltına alındı.

HDP/Yeşil Sol Parti’nin yüksek oy aldığı kentlerde 14 Mayıs seçimleri öncesinde başlatılan gözaltı operasyonları sürüyor. Seçimlere iki gün kala çok sayıda kentte en az 177 kişi gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde başlatılan operasyonlarda onlarca kentte gözaltılar yaşandı.

Yeşil Sol Parti ile Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüksek oy aldığı bölge illerinde yapılan operasyonlarda son bir haftada en az 177 kiş gözaltına alındı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Güney’in haberine göre, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasının ardından ilk operasyon 22 Mayıs’ta yapıldı. İşte o operasyonların tam listesi:

  • Ankara’daki Nevruz kutlamalarına katıldıkları gerekçesiyle beş ilde yapılan operasyonda, 19 kişi gözaltına alındı. Nevruz kutlamasından iki ay sonra yapılan operasyonda gözaltına alınanlar “örgüt propagandası yapmak” ile suçlanıyor.
  • 23 Mayıs’ta ise Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mersin, Ankara, Antalya, Adana ve İzmir’de 28 adrese baskın düzenledi. Baskınlarda Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) yöneticileri ve tutuklu yakınları gözaltına alındı. “Örgüt propagandası” ve “Cezaevindeki tutuklulara maddi destek sağladığı” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 27 kişi gözaltına alındı.
  • Bu kapsamda Adana’da gözaltına alınan 12 kişi, aynı gün ifadeleri alınarak serbest bırakılırken, Mersin’de gözaltına alınan 15 kişi hala gözaltında tutuluyor.
  • 23 Mayıs’ta Mardin’in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde HDP eski İlçe Eşbaşkanı Şiyar Koç, köy muhtarı Faris Alak ile Fırat Demir ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski İlçe Eşbaşkanı Mahmut Damar’ın da aralarında olduğu 17 kişi “örgüte yardım etmek” iddiasıyla gözaltına alındı.
  • Aynı gün Diyarbakır’da karakola ifade vermek için giden Mezopotamya Ajansı (MA) İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik de gözaltına alındı. 25 Nisan’da 21 kentte yapılan ev baskınlarında 191 kişinin gözaltına alındığı ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu 50’yi aşkın kişinin tutuklandığı dosya kapsamında gözaltına alınan Çelik, ertesi gün çıkarıldığı mahkemece yurtdışına çıkış yasağı ile serbest bırakıldı. Aynı soruşturma kapsamında MA Music Koordinatörü Aslan Aydoğan da 23 Mayıs’ta Almanya’dan döndüğü Diyarbakır Havaalanı’nda gözaltına alındı. Aydoğan, ertesi gün ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
  • İzmir’de de Mezopotamya Ajansı muhabiri Delal Akyüz, daha önce yargılandığı ve hapis cezası aldığı bir dosya gerekçesiyle tekrar gözaltına alındı. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığının kararıyla gözaltına alınan Akyüz, 24 Mayıs’ta adliyeye sevk edilerek, yurtdışına çıkış yasağı ile serbest bırakıldı.
  • 23 Mayıs günü Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Tekirdağ, Çanakkale ve Edirne’de “örgüt üyeliği” iddiasıyla yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı. HDP Çanakkale İl Eşbaşkanı Ömer Faruk Kırıç ile Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İlçe Yöneticisi Mehmet Akyürek’ün de aralarında olduğu 30 kişinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.
  • 24 Mayıs günü ise Mardin’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP Gençlik Meclisi’nin kongresine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 8 genç gözaltına alındı. Bir kişi serbest bırakılırken, diğerleri ifade işlemleri için Diyarbakır’a götürüldü.
  • Yine aynı gün kentte gözaltına alınan ve aralarında DİSK Genel-İş Mardin Şubesi Başkanı Rahmi Güneş ile eşi ve çocuklarının da bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı. 2014 yılında yaptıkları siyasi faaliyet ve eylemler nedeniyle gözaltına alınan yurttaşlar, jandarmada alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
  • Bu operasyonların yanı sıra Şırnak, Diyarbakır, Batman, Urfa, Manisa, İzmir’in de aralarında olduğu kentlerde onlarca operasyon yapıldı.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER