A3 Haber

Erdoğan Azerbaycan’da: Şuşa başkonsolosluğumuzu açmaya hazırız

Erdoğan Azerbaycan’da: Şuşa başkonsolosluğumuzu açmaya hazırız

Erdoğan Azerbaycan’da: Şuşa başkonsolosluğumuzu açmaya hazırız
Haziran 13
15:09 2023

Erdoğan, yurtdışı ziyaretlerine devam ediyor. Kıbrıs ziyaretinin ardından Erdoğan Azerbaycan’a gitti. Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Aliyev, heyetlerin görüşmesinin ardından basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen toplantıda Şuşa Beyannamesi’nin gerçekleştirileceğine dikkat çekildi.

Erdoğan, bugün Azerbaycan’ı ziyaret etti. Erdoğan’ın ziyareti dolayısıyla başkent Bakü’deki Gençlik Sarayı’nda resmi tören düzenlendi. Tören ardından iki ülkenin heyetleri görüşme gerçekleştirdi.

Heyetlerin görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev basın açıklaması düzenledi. Basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin kurulması için çalışmalara başlandığını bildirdi.

Basın açıklamasında Erdoğan’ın konuşmalarından öne çıkan satır başları şöyle:

  • Bizleri cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde yüzde 86 gibi katılımda gerçekleşen Seçim dünyada müstesna bir seçim olmuştur. Milletimizin teveccühü ile galip çıkmak ve ilk ziyaretimizi KKTC ve Bakü’ye gerçekleştirmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Kendi evimizdeyiz.
  • İlham kardeşim, bugünkü kabine toplantısında bakanlar kurulunun karşılıklı toplantısını güzelce özetledi. Hangi alanlarda neler yaptık yapıyoruz. İkili baş başa yaptığımız görüşmeyi etraflıca ele aldık. İkili yaptığımız görülme sonrası heyetler arası görülmenin özetini güzelce sundular. İki kardeş ülkeyiz. İki devlet tek millet anlayışı ile yürüdük. Kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bizim törenimize İlham kardeşimin refikaları ile birlikte törende bulunmuş olması dünyaya ve ülkemize bir mesajdır. Aynı şekilde ben de refikamla birlikte ziyaretimizi gerçekleştirdik. Duygularımızın ne denli ileri gittiğinin ifadesidir bu. Başbakanlığımızdan bu yana bunu sürekli olarak hep yaşadık, yaşıyoruz.
  • Misafirperverlikleri sebebiyle teşekkür ediyorum. Attığımız adımlardan biri Türkiye Azerbaycan üniversitesi çalışmasıdır. Yasal bir düzenlemenin gereğinden ilham kardeşim bahsetti. Bu adımı attığımız anda Türkiye Azerbaycan arasında böyle bir üniversite kurmanın geciktiğini yaşadık. Azeri kardeşlerimiz Türkiye’ye geleceği gibi Türk öğrencilerimiz de Azerbaycan’da okuma şansı elde edecek. Enerji alanında yıllardır yapılan çalışmalar var. Detayları bakan arkadaşlarımız çalıştı. Daha neler yapabiliriz diye çalışmalar yapıldı. Avrupa Türkiye üzerinden alacakları gaz için heyecanlılar. Devamlı ricada bulunuyorlar. Üzerimize düşeni yapacağız.
  • Savunma sanayinde atılacak adımlar önem arz ediyor. Atacağımız adımlarla eğitimi konusunda üzerimize düşen görevleri aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz. Şu anda özel sektörümüzün burada attığı adımlarda müşterek bir çalışmayı başarı ile yürütüyor firmalarımız. Ulaştırmada Türk müteahhit firmaları başarılı çalışmalar gerçekleştiriyor. Tabii Şusa bildirgesindeki gibi o beyanname içeriğinde neler varsa içeriğini bundan sonra başarılı bir şekilde devam ettirmeye olan inancımız tamdır. Tabii en çok üzerinde durduğumuz Zengezur konusunu süratle halletmemiz halinde bu bize iki önemli adım kazandıracak. Gerek karayolu gerek demir yolu noktasında atılacak adımla Iğdır Nahcivan bağlantıları güçlü hale gelecek. Bu da bizim ayrı bir ilişki güçlenmesine vesile olacak. Yol medeniyettir. Yolunuz varsa medenisiniz. Yolunuz varsa medeniyeti yakalamışsınızdır. Şu anda Azerbaycan’ın da savaş sonrası hassasiyetler üzerinde durduğu konu yollardır. Özellikle şu anda bundan önceki gelişimde de gördüm. Tünel ve viyadükler ne denli geliştiğini en güzel şekilde ortaya koyuyor. Bunları gördükçe iftihar ediyoruz.
  • 20 sene önceki Bakü’yü düşünüyorum ve şu anda Karabağ’ı düşünüyorum. Minsk üçlüsü burayı çok oyaladı. Kendi göbeğinizi kendiniz atarsanız bunu yaparsınız. İlham kardeşim bunu milletçe başardı. Kararlı inançlı olunca neticeyi alırsınız. Azerbaycan da bu neticeyi aldı. Önümüzde atılacak adımları başarı ile attıkça Azerbaycan daha da ileri gidecek. Nüfustaki planım en az 3’tü. Azerbaycan’da bu en az 5 olmalı. Bunu başardığımız anda Azerbaycan çok daha güçlü olacak. İki devlet tek millet anlayışı ile geleceğe yürüyeceğiz. Bütün alanlarda atacağımız adımlarla kardeşliğimizi farklı yerlere taşıyacağız.
  • Şuşa Başkonsolosluğumuzu istediğiniz zaman açmaya hazırız. Hakan (Fidan) Bey o konuda da hiç geciktirmeden… Şuşa’daki Başkonsolosluğumuz açılabilirse, bu başta Ermenistan olmak üzere bütün dünyaya ayrı bir mesaj olacaktır. Maarif Vakfımız Azerbaycan makamlarının da desteğiyle eğitim öğretim alanındaki faaliyetlerini sürdürüyor. İnşallah gelecek sene okulumuzun yeni eğitim kampüsünü hizmete açmış olmayı planlıyoruz. Değerli kardeşimle ikili görüşmemizde özellikle Hazar geçişli orta koridor ve bu bağlamda Bakü Tiflis- Kars demir yolu hattını da bir an önce ele almamızda büyük fayda var.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER