A3 Haber

Erdoğan’ın faiz sinyalinin ardından banka hisseleri yüzde 4’ten fazla yükseldi

Erdoğan’ın faiz sinyalinin ardından banka hisseleri yüzde 4’ten fazla yükseldi

Erdoğan’ın faiz sinyalinin ardından banka hisseleri yüzde 4’ten fazla yükseldi
Haziran 14
16:17 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faizlerde artış sinyali vermesiyle bankacılık endeksindeki günlük yükseliş yüzde 4’ü geçti.

Salı gününü yüzde 2’den büyük düşüşle tamamlayan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, bugün yüzde 0,03’lük yükselişle 5430 puandan işlem görüyor.

Endeks, güne yüzde 0,15 yükselişle başlamıştı.

Borsada bankacılık endeksi yüzde 4,12 yükselerek günün en çok kazandıran endeksi durumunda. Endeks, 5012 puan seviyesinde bulunuyor.

Bankacılık endeksi, son üç işlem gününde yatırımcısına kaybettirmişti.

Borsadaki en güçlü bankacılık performansı ise yükselişin yüzde 5’i aştığı Yapı ve Kredi Bankası’nda görüldü.

Banka hisselerindeki yükselişin Erdoğan’ın açıklamalarından sonra gerçekleşmesi dikkati çekti.

Erdoğan’dan faiz sinyali

Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Rasyonel zemine döneceğiz” açıklamasının ardından tartışılan ekonomi politikalarına ilişkin, “Hazine ve Maliye Bakanımızın adımlarını süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla atmasını kabullendik. Enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığımızı bildirdik” diyerek faiz artışının sinyalini vermişti.

Faize ilişkin bakışının değişmediğini belirten Erdoğan, şunları söylemişti:

Bazı arkadaşlar, ‘Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor’ gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası ile atmasını kabullendik, hayırlı olsun dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik. Bunu neye dayanarak söylüyoruz? Biliyorsunuz başbakanlığım döneminde biz (enflasyonu) tek haneye düşürdüğümüzde faiz 4,6’ydı, enflasyon da 6,2’ydi. O zaman yine bu işleri beraber yaptık ve şimdi de Sayın Bakanımıza bunları söyledik, aynı şekilde bunu birlikte yapmalıyız. Biz o zaman ‘düşük faiz, düşük enflasyon’ teorisiyle çalıştık. Şimdi de aynı anlayışla çalışıyorum, aynı düşüncedeyim ve bu şekilde bunu başarabiliriz diye inanıyorum.

Faiz kararı 22 Haziran’da

Politika faizinin belirleneceği Merkez Bankası’nın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, 22 Haziran’da yapılacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER