A3 Haber

Sina Koloğlu: Uyarlanmış dizilerin yüzde 35’i İngiltere ve İsrail yapımı diziler oluyor

Sina Koloğlu: Uyarlanmış dizilerin yüzde 35’i İngiltere ve İsrail yapımı diziler oluyor

Sina Koloğlu: Uyarlanmış dizilerin yüzde 35’i İngiltere ve İsrail yapımı diziler oluyor
Haziran 14
16:43 2023

Yazar-müzisyen Sina Koloğlu, sosyal mdya hesabından “Dünyada en çok uyarlanan dizi hangisi?” başlıklı bir paylaşımda bulundu. Paylaşımda ilginç tespitler yer aldı.

Koloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

  • İsrail dizisi #YourHonor son üç yıldır dünyada en çok uyarlaması yapılan dizi oldu. Onu İngiliz dizisi #Liar Arjantin dizisi #SenoresPapis ve Avustralya dizisi ‘No Activity’ takip etti. Uyarlanmış dizilerin yüzde 35’i İngiltere ve İsrail yapımı diziler oluyor. K7 Medya’nın (İngiliz şirketi) ‘Tracking The Scripted Giants: The Top 100 Traveling’ raporuna göre ‘Your Honor'(Orjinal adı Kvodo) aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 7 ülkede uyarlaması ekrana geldi. Bizde atv’de ‘Hakim’ olarak yer almıştı. Erdal Beşikçioğlu, Ebru Özkan, Yurdaer Okur, Uğur Yücel, Hasibe Eren, Seda Akman, Burcu Kara gibi usta isimleri bir araya getirden dizi 10. bölümde final yapmıştı. Son olarak İspanyol Antena 3 için uyarlaması çekilecek dizinin.
  • Bizde olduğu gibi dünyada da uyarlama sistemi artıyor. Son üç yılda artış yüzde 50 olmuş. Genel olarak bizdeki uyarlamalar başarılı. Hatta kendileri birer marka oldular (‘Umutsuz Ev Kadınları’, ‘Anne’, ‘Kızım’ ilk akla gelenler) . Dünyada en çok uyarlaması yapılan dizilerden biri rapora göre İngiliz ‘Liar’ dizisi. Bizde Yalancı adı ile yayınlandı. Burçin Terzioğlu ve Salih Bademci oynadılar. Özellikle Total izleyicide karşılığını bulamadı 10. bölümde final yapmıştı. Yine listede yer alan ve ortalama 5-6 uyarlaması diziler arasında yer alan ‘Call My Agent’ da bizde ‘Menajerimi Ara’ olarak ekrana gelmişti. Barış Falay, Canan Ergüder, Fatih Artman, Serhat Teoman, Ahsen Eroğlu, Deniz Can Aktaş, Ayşenil Şamlıoğlu, Özge Borak gibi güçlü bir kadro ile dizi başarılı olmuştu.
  • Rapora göre, en çok uyarlama yüzde 22 ile komedi dizilerinde oldu. İkinci sırada yüzde 15 ile polisiye diziler var. Yine korku tarzı rağbet görenler arasındaydı uyarlamalarda.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER