A3 Haber

Fransa’da isyan büyüyor: OHAL seçeneği masada…

Fransa’da isyan büyüyor: OHAL seçeneği masada…

Fransa’da isyan büyüyor: OHAL seçeneği masada…
Haziran 30
18:35 2023

17 yaşındaki Nahel M.’nin, Paris’in Nanterre banliyösünde polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürülmesinin ardından başlayan isyan hız kazandı.

Fransa’da 27 Haziran’da Paris’in Nanterre banliyösünde 17 yaşındaki gencin trafik kontrolü sırasında polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler gece boyu devam etti.

Paris’in Nanterre banliyösünde Nael M. isimli 17 yaşındaki sürücünün polisin açtığı ateş sonucu ölümünün ardından gece saatlerinde ülkenin farklı kentlerinde çıkan olaylarda araçlar ateşe verilirken, 875 kişi gözaltına alındı.

Fransa’da başlayan gösteriler gece boyu devam etti.

Resmi makamların itidal çağrılarına ve “düzenin sağlanacağı” açıklamalarına rağmen Paris ve diğer şehirlerde şiddet ve yağma olayları yaşandı.

Sokaklarda bariyerler kuran protestocular çok sayıda şehirde araç yaktı, dükkanlara ve kamu mallarına zarar verdi.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, sokaklardaki protestolara ilişkin ülkede düzenin sağlanması için OHAL dahil tüm ihtimallerin masada olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, dün yaptığı açıklamada, olayları önlemek üzere 5 bini Paris’te olmak üzere ülke genelinde 40 bin jandarma ve polisin görevlendirildiğini bildirmişti.

Olayın yaşandığı Nanterre’de ana caddede çok sayıda araç yakılırken, göstericiler binaların duvarlarına “Nael için intikam” yazdı.

BM’den Fransa’ya uyarı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Ravina Shamdasani, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Afrika kökenli gencin 27 Haziran’da polis kurşunuyla öldürülmesi nedeniyle endişe duyduklarını söyledi.

Olayla ilgili soruşturma açıldığını dikkate aldıklarını vurgulayan ​​​​​​​Shamdasani, “Fransa’nın, kolluk kuvvetlerindeki derin ırkçılık ve ayrımcılık sorunlarını ciddi şekilde ele almasının zamanıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Macron: Hassas içerikleri kaldırın

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 yaşındaki sürücünün, polisin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından başlayan ve şiddetlenen sokak olaylarıyla ilgili sosyal medyanın şiddeti körüklediğini belirterek “hassas içeriklerin” kaldırılmasını istedi.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, Paris’in merkezindeki bazı ünlü mağazaların yağmalandığı, dükkanların ve restoranların camlarının kırıldığı, ATM’lere zarar verildiği görüldü.

Paris’in güneyindeki Clichy-sous-Bois’de göstericiler ilçe meclisi binasının girişini ateşe verdi.

Güneydeki Marsilya şehrinde bir kütüphanenin yağmalandığı, polisin yollara barikat kurmak isteyen 150 kişilik grubu biber gazıyla müdahale ederek dağıttığı bildirildi.

Paris’te göstericilerin toplu taşıma araçlarına saldırma ihtimaline karşı gün batımından önce tüm şehirde otobüs ve tramvay seferleri iptal edildi. Toulouse şehrinde araçlara, Lyon’da bir tramvaya zarar verildiği belirtildi.

Fransız basını, Paris’teki protestoların saat 05.00 itibarıyla büyük ölçüde yatıştığını kaydetti.

Fransa’da trafik kontrolü sırasında 17 yaşındaki Nahel M adlı gencin, 27 Haziran’da yakın mesafeden polis tarafından vurulup öldürülmesini takiben başlayan protestolarda bugün itibariyle gözaltı sayısı 875 oldu.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin bugün yaptığı açıklamada “Dün gece polis memurlarımız, jandarmalarımız ve itfaiyecilerimiz bir kez daha nadir görülen bir şiddet eylemine cesurca karşı koydular. Kesin talimatlarım doğrultusunda 667 tutuklama gerçekleştirdiler” ifadelerini kullandı.

Özellikle terör ve organize suçlarla mücadelede görev alan özel polis timi RAID Lille, Roubaix ve Bordo kentinde gece görevlendirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki olaylarla ilgili yerel saatle 13.00’te yeni bir kriz birimini yönetecek.

Clamart, Savigny-le-Temple, Compiegne kentlerinin yanı sıra Neuilly-sur-Marne kentinde 3 mahallede de gece belirli saatler arasında sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Ülkenin en büyük 2. kenti Marsilya’da mağazalar yağmalanırken, jandarmaya bağlı helikopter kent semalarında devriye gezdi.

Öte yandan Nant kentinde bir süpermarket yağmalandı.

Ne olmuştu?

Polis, 27 Haziran’da Nanterre kentinde içinde 3 kişinin bulunduğu ve “dur” ihtarına uymayan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki sürücüyü öldürmüştü.

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Nael’in ölümüne tepki gösterenler ülke genelinde farklı kentlerde sokağa inerek polisle çatışmıştı.

Gösterilerin ardından Paris’in Nanterre, Claramat ve Savigny-le-Temple banliyölerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER