A3 Haber

AKP ve MHP milletvekili transferlerini engellemenin yolunu arıyor

AKP ve MHP milletvekili transferlerini engellemenin yolunu arıyor

AKP ve MHP milletvekili transferlerini engellemenin yolunu arıyor
Mayıs 28
12:19 2020

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, MHP’nin milletvekili transferlerinin engellenmesi talebinin ardından tartışılmaya başlanan formülleri yazdı.

Abdulkadir Selvi, Hürriyet’te ‘Milletvekili transferine formül’ başlığıyla yayımlanan yazısında sözlerine “Koronavirüsle mücadele sürecinde siyasete ara vermiştik. Ancak görünen o ki haziran ayıyla birlikte siyasette sert tartışmaların yaşanacağı bir döneme gireceğiz. CHP’nin İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devredilmesi. Türkiye Barolar Birliği ve meslek kuruluşlarıyla ilgili yasal düzenleme” diye başladı.

Selvi şöyle devam etti:

“Barolar ve meslek kuruluşlarıyla ilgili yasal düzenleme belirli bir aşamaya geldi. Sadece tekli mi, çoklu mu sisteme geçileceğine karar verilecek. Yoksa seçimlerde çarşaf liste değil, nispi temsil olması konusunda anlaşmaya varıldı. Ha bu arada, pandemi sürecinde ’Türk Tabipleri Birliği kurtuldu’ demiştim ama kulağıma farklı söylentiler geldi. Türk Tabipleri Birliği de torbaya girerse şaşırmam.”

AKP ve MHP’nin önerileri

“Milletvekili transferini engellemeye dönük MHP’nin iki maddelik bir önerisi olduğu söyleniyor.

  • Partisinden istifa eden milletvekili 1 yıl süreyle bağımsız kalır.
  • Seçimlere 1 yıl kala bir siyasi partiden diğerine milletvekili geçişi olamaz.

AK Parti’nin bu konudaki önerileri netleşmedi. Ancak 4 başlık üzerinde durulduğu ifade ediliyor.

  • Bir milletvekili partisinden istifa edip başka bir partiye geçtikten sonra partisine tekrar geri dönemez.
  • Partisinden istifa eden milletvekili 6 ay içinde başka bir partiye geçemez.
  • Bir parti Meclis’te grup kuracak sayıda toplu milletvekili transferi yapamaz.
  • Partisinden istifa eden milletvekili dönem sonuna kadar bağımsız olarak devam eder.”

“Yeni hülle formülü”

“Milletvekili transferini engelleyecek düzenleme henüz netleşmedi. Hatta daha çalışmalara başlanmadı bile. Ama ’hülle’ formülleri konuşulmaya başlandı. Eğer AK Parti ve MHP’nin istediği şekilde düzenleme gerçekleşir, partisinden istifa eden milletvekilinin 1 yıl ya da 6 ay boyunca başka partiye geçmesi engellenirse, 20 CHP’linin bir gecede İYİ Parti’ye geçmesindeki gibi bir formül suya düşer. Ancak Ankara’da formüller bitmez. Eğer Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu partilerinin seçime girmesi bu yöntemle engellenirse, yeni formül hazır.

Bu partilerin milletvekili adaylarının İYİ Parti veya Saadet Partisi listelerinden seçime girmesi gündemde. Demokrat Parti ise yedekte hazır tutuluyor.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER