A3 Haber

Kuzey Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimi için halk sandık başında

Kuzey Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimi için halk sandık başında

Kuzey Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimi için halk sandık başında
Ekim 18
09:07 2020

Kuzey Kıbrıs halkı, beş yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanını belirlemek üzere saat 08.00’den itibaren sandık başına gitmeye başladı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Ersin Tatar’ın son ikiye kaldığı Kuzey Kıbrıs’taki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu bugün yapılıyor.

A3 Haber Merkezi | Kuzey Kıbrıs’ta ilk turu geçen hafta yapılan seçimlerin ikinci turunda, UBP adayı Ersin Tatar ve bağımsız aday Mustafa Akıncı yarışıyor. Oy verme süreci bugün saat 08.00’de başlayıp, 18.00’de sona erecek. Seçimlerde kayıtlı 199 bin 29 seçmen oy kullanacak.

Eldivenler oy kullanılacak

Kuzey Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçiminde koronavirüs salgını nedeniyle önlemler alındı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim günü için aldığı önlemler arasında, maske takma zorunluluğu bulunuyor. Bir diğer önlem ise seçmenler, sandık başında yetkililer tarafından temin edilen eldiveni kullanarak oy verecek.

Sonuçlar 21.00’de netleşecek

Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 104. maddesi uyarınca, bu akşam 19.00’a kadar radyo ve televizyonlar ile her türlü yayın organı tarafından seçim ve sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.

Kuzey Kıbrıs’ta seçim sonuçlarının akşam 21.00 gibi netleşmesi bekleniyor. (DHA)

Hangi parti, kimi destekliyor?

İkinci turda Mustafa Akıncı’ya ana muhalefet partisi CTP destek veriyor. CTP seçimin ilk turunda CTP’nin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Tufan Erhürman’ı desteklemiş, Erhürman oyların yüzde 21,71’ini almıştı.

Seçimin ilk turunda bağımsız Serdar Denktaş’ı destekleyen Demokrat Parti, ikinci turda Ersin Tatar’ı destekleyeceğini açıkladı. DP, seçimin ilk turunda, aynı zamanda DP Milletvekili olan Bağımsız Aday Serdar Denktaş’ı desteklemiş ve Denktaş, yüzde 4,17 oy almıştı.

İlk turda, bağımsız aday Kudret Özersay’ı destekleyen Halkın Partisi (HP) ise seçmenine “herhangi bir yönlendirmede bulunmama” kararı aldı. HP, seçimin ilk turunda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Kudret Özersay’ı desteklemiş ve Özersay yüzde 5,74 oy almıştı.

Yeniden Doğuş Partisi’nden de (YDP), Tatar’a destek kararı çıktı. YDP ilk turda YDP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Aday Erhan Arıklı’yı desteklemiş ve Arıklı yüzde 5,41 oy almıştı.

Kuzey Kıbrıs’ta seçim sistemi

Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda bir yapılıyor. Ülkede 18 yaşını bitirmiş her Kuzey Kıbrıs vatandaşı, seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahip. Seçilme yaşı ise milletvekilliği için 25, cumhurbaşkanlığı için 35 olarak belirlenmiş durumda.

Anayasa’nın 99’uncu maddesine göre, Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan adayın kazanabilmesi için kullanılan geçerli oyların salt çoğunluğunu alması gerekiyor.

Adayların hiçbiri salt çoğunluğu sağlayamazsa seçim 7 gün sonra en çok oy alan iki aday arasında yineleniyor ve ikinci turda en çok oy alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER