A3 Haber

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Veziri verip şahı kurtaramazsınız!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Veziri verip şahı kurtaramazsınız!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Veziri verip şahı kurtaramazsınız!
Kasım 10
14:09 2020

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, damat Albayrak’ın istifasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Berat beyin istifası kabul edildi. Ülkemize hayırlı olsun. Hangi gerekçelerle istifa etti bilmiyoruz. Bu işin sorumlusu damat değil Erdoğan. Her şeye o karar veriyor. Eğer bazı gerçekler Erdoğan’dan saklanmış ve sonradan öğreniyorsa o daha büyük felaket. Devletin yönetilmediğini, bir aile şirketine dönüştüğünü hepimizin bilmesi lazım. Asıl sorumlu devletin başındakidir. Veziri verip şahı kurtaramazsınız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu konuşmasına, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 82. yıl dönümünü anarak başladı. Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Bugün 10 Kasım büyük bir lideri bir devlet adamını bir eski komutanı, düşmanının bile saygı duyduğu değerli bir insanı sonsuzluğa uğurlayışımızın 82. yılı. Gerçekten de düşmanının bile saygı duyduğu bir insan. Feleğin çemberinden geçmek deyimi vardır. Hayatın bütün acılarını yaşayan bir kişi. Biz 82 yıldır onu unutmadık, bundan sonra da unutmayacağız. Halâ dünyanın mazlum ülkelerine örnek olmaya devam ediyor. O milli mücadeleyi sadece kendisi için değil bir anlamda bütün mazlum ülkeler için yaptı. Halkını bu kadar yücelten dünyadaki ender kişilerden biridir.
  • TBMM’nin açılışında 1 Kasım 1930’da ‘Ülkenin kaderinden tek yetki ve güç sahibi olan TBMM’nin bu ülkenin iç ve dış güvencesini sağlamak için en büyük güvencesidir’ diyor. TBMM’nin açılışı halka duyduğu güven tarihin altın sayfalarında yer alan eylemledir. O cumhuriyeti kurarken cumhuriyet bilhassa kimsesizlerim kimsesidir dedi. Hiç kimse kendisini ötekileştirilmiş hissetmesin dedi. Sıradan bir cümle değil bu.
  • Ben bilirim demedi, ne yaptı? İzmir’de iktisat kongresini topladı. Bilgiye birikime önem verdi. O aynı zamanda özgürlük ve bağımsızlık benim kaderim diyerek mesajını verdi. Ama ikinci bir mesajı daha var o da çok önemli .Osmanlı’nın nasıl battığına tanıktır kendisi. O dönemde de Londra’daki tefecilerin eseriydi Osmanlı .Onlar yönetiyorlardı o kadar ki Duyum-i umumiye kurarak devletimin bütün gelirleri üzerinde söz sahibi oldular. Verilen mücadelenin elde edilen bağımsızlığın hangi koşullarda verildiğini de bilmek ve çocuklarımıza anlatmak durumundayız.
  • O bize Hatay’ı kazandırdı. O 82 yıl önce gözlerini yumarken daha güçlü bir Türkiye’yi her zaman düşündü. Bizim mücadelemiz de onun bıraktığı mirası büyütmektir. Bizim yapmak istediğimiz Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmaktır. Darbelerin olmadı, demokrasinin güçlendiği her şeyi ben bilirim anlayışından uzak devletin kurallarına her zaman saygı gösterildiği birer süreci başlatmak durumundayız.

Müyesser Yıldız mesajı

  • Onu içeri atan yargı değil devletin içindeki bazı organizasyonlar benim bildiği Müyesser Yıldız istediği kadar göz dağı versinler kalemini satmayan bir gazetecidir

Azerbaycan-Ermenistan açıklaması

  • Yine güzel bir haber Azerbaycan’la ilgili. İşgal altında toprakları vardı. Uzun yıllardır Azerbaycan işgalin bitmesini istiyordu. Ama olmadı tek yol vardı savaşmak. Savaştılar ve başardılar. Aliyev bu savaşta çok sıcak bir mesaj verdi.
  • Biz Ermenistan halkına karşı değiliz. Biz Ermenistan’ı yönetenlere karşıyız dedi. İşgalin sona ermesiyle birlikte bir dostluğun başlayacağını düşünüyorum. Umarım iki komşu daha tutarlı bir diyalog sürecine başlamış olurlar. Ermenistan tarafından kamuoyuna açıklanan bildiri bölgedeki ateşin düşmesine katkı verecektir.
  • Devleti arpalığa dönüştüren Erdoğan’dır. Rüşvet alanları büyükelçi atayan yine Erdoğan’dır. Hakaret, neresi hakaret. Rüşvet aldın diyorum korkudan dava bile açamıyor. Ama mahkeme kararıyla bunları yayınlamak yasak.

“16-28 yaş arası gençlerin umutları tükenmiş”

  • Diyarbakır il başkanımız aradı Silvan’da dedi 16-28 yaşında çok sayıda intihar var. Bu konunun araştırılması lazım. İntiharın nedenleri nedir bir araştıralım dedi. İnsan haklarından sorumlu arkadaşımızı gönderdik. İntihar edenlerin tamamının ekonomik sorunları var. Düğünde takılana altını satarak evimize ekmek götürüyoruz diyor bu aileler.
  • Ben AK Partiye oy veren kardeşlerime seslenmek isterim. Sizin vicdanınız böyle bir şeye el veriyor mu? 16-28 yaş arası gençlerin umutları tükenmiş. Ülkenin şu geldiği hale bak. Erdoğan bunun farkında mı? Haberi bile yok. Sarayda böyle bir olay yok ki. Bu tablo hepimizin önünde olması gereken bir tablo.

İzmir depremi

  • Yaralar hızla sarılıyor. Yıkılan hane sayısı 143. Acil yıkılması gereken hane sayısı 831. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait 224 konut eşyalarıyla birlikte tamamlandı ve beyaz eşyalar da dahil olmak üzere depremzedelere verilecek. Hilton otelinin odaları depremzedelere açıldı. Belediye ile otel arasında yapılmış güzel bir sözleşme var. Hiç kimse aç ve açıkta kalmayacak. Orta hasarlı habelere de 5’er bin liralık ödeme yapılacak.

Damat Albayrak’ın istifası

  • Berat Albayrak’ı en çok eleştirenlerden biri de benim. Gerçekleri milletin bilmesi gerekiyordu. Biz özellikle son yıllarda bir sorunu ortaya koyuyorsak arkasından mutlaka çözümü de ortaya koyuyoruz. Önemli bir süreci başlattı. Muhalefet çözüm üretmek zorunda değil ama Türkiye’de yaşanan sorunları görünce onlara yol da gösterdik. Olabilir bizim önerilerimiz eksik de yanlış da olabilir. Çıkar dersiniz biz de bakarız.
  • Bugüne kadar yaptığımız eleştirilerden hiçbiri hakkında bu eksiktir, yanlıştır eleştirisi gelmedi. Çünkü biz her sorunu uzmanına danıştık. 13 madde saydık. Bu 13 maddenin çözümüyle ilgili bizim üstümüze düşen bir şey varsa her türlü desteği vermeye hazırız dedik. Siyaset kurumunun bu sorunu çözmesi lazım dedik. Sorumlu bir muhalefet anlayışıyla bunu yaptık. Biz bildiğimizi okuruz dediler. Sonra ekonomik buhranın içinde bulduk kendimizi. Milyonların işsiz kaldığı bir süreç. Yüz binler çöp konteynerlerinden beslenmeye başladılar. Şimdi eleştiriyi yaparken devletin en olduğunu da bilmek gerekiyor.
  • Tek adam rejimi benim dışında kimse bir şey söyleyemez demektir. O nedenle biz tek adam rejiminin ülke için felaketler üreteceğini hep söyledik. Bugün geldiğimiz nokta da budur.
  • Damat istifa etti. Gerçekten istifa etti mi etmedi mi? Uzun bir sessizlik. AK Parti grubuna bakıyorsunuz ora da sessiz. Ona koşulsuz destek veren MHP’nin genel başkanında da büyük bir sessizlik. Ne oluyor? Hazine’den sorumlu bir kişi ben istifa ettim diyor. Medyaya bakıyorsunuz. Sosyal medyada yaptığı istifa açıklamasının üzerinden 17 saat geçmesine rağmen bin 780’inden sadece 5’i veriyor. Şu medyanın geldiği hale bakar mısınız! Gerçek anlamda havuz medyası olduğunu kanıtladı. 27 saat sonra istifa dolayısıyla bir açıklama yapıldı. Ülke böyle yönetilmez.
  • Milli Kurtuluş Savaşı’nı vermiş Türkiye Cumhuriyeti işte böyle yönetiliyor. Biz ülkenin demokratik kurallarla yönetilmesini istedik. Eğer bir ülkeyi anonim şirket gibi yönetmeye kalkarsanız sonuç bu olur. Şirketler kâr elde etmek için kurulur. Erdoğan, “Bir anonim şirket nasıl yönetiliyorsa Türkiye e öyle yönetilsin istiyorum” dedi. Her anonim şirketin ordusu mu var, istihbarat örgütleri mi var. Emin olun devlet bu noktaya bu insanlar yüzünden geldi. Kayınpeder-damat kavgaya başlamış, havuz medyası tek kelime edemiyor. Kalemini Saray’a tahsis eden insandan gazeteci mi olur? Kalemini satacaksın, düşünceni, eleştiri hakkını satacaksın, ortada da gazeteciyim diye gezeceksin. Bunlardan gazeteci olmaz. Görünen tablo gayet açık ve net.
  • Berat beyin istifası kabul edildi. Ülkemize hayırlı olsun. Hangi gerekçelerle istifa etti bilmiyoruz. Bu işin sorumlusu damat değil Erdoğan. Her şeye o karar veriyor. Eğer bazı gerçekler Erdoğan’dan saklanmış ve sonradan öğreniyorsa o daha büyük felaket. Devletin yönetilmediğini, bir aile şirketine dönüştüğünü hepimizin bilmesi lazım. Devlet yönetimi adalet ve liyakat ister.
  • Asıl sorumlu devletin başındakidir. Veziri verip şahı kurtaramazsınız. Berat beyin açıklaması da ilginç. At izi, it izine karıştı diyor. Yıllardır kayınpederini övüyordun. Sormak gerekiyor. ne oldu da at izi it izine karıştı? Belki önümüzdeki günlerde Berat bey çıkıp daha detaylı açıklamalar yapar.

“Hiçbir CHP’li şahsi çıkarıyla siyaset yapmaz”

  • Türkiye olarak nasıl ekonomik tabloda olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Daha önce esnaflar için çözüm önerilerimizi sıralamıştık, şimdi de KOBİ’ler var. Türkiye’nin sorunlarını en iyi saptayan ve en iyi çözüm önerilerini sıralayan partinin CHP olduğunu artık herkesin bilmesi lazım.
  • Çünkü hiçbir CHP’li şahsi çıkarlarıyla siyaset yapmaz. Bütün arkadaşlarım çalıştılar, Ekim ayında büyük bir rapor hazırladılar, ben de hepsini okudum. Çalışmayı yapan arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum.
  • Raporlarda gördüğüm ve üzüldüğüm bir durum var. Bizim çözüm önerilerimizden çok az KOBİ yöneticisinin duyduğunu anladım. Demek ki kendimizi yeterince anlatamamışız. Ankara’dan bir KOBİ yöneticisi, KOBİ’lerin yüzde 20’sinin dövizle borçlu olduğunu söyledi.
  • Dövizin böyle gitmesi büyük risk. Tekirdağ’da bir sanayici, hammaddeyi dolarla alıp ürünü TL ile sattığını söylüyor.
  • Gümüşhane’den canına tak eden bir işletmeci, bu firmanın kurumlara olan borçlarını ödesinler, fabrikanın anahtarını hemen teslim edeyim diyor. Bir kişi dişi ve tırnağı ile bir fabrika kurmuş ve onu bu hale getirmişsek bunu oturup düşünmemiz lazım. Ama en çok Gümüşhanelilerin düşünmesi lazım. Sizin oylarınızı çantada keklik gördüler.
  • Aydın’dan borcu borçla kapatıyoruz, nereye kadar gidecek diye soru geliyor. Manisa’dan 10 dolardan sattığımız malı şimdi 8 dolardan alıyorlar. Pazarı kaybetmemek için mecburen veriyoruz diyor. Enerji maliyetleri de çok yüksek bununla ilgili şikayetler de geliyor.

KOBİ’ler, ekonomide istikrar ve güven istiyorlar

  • Krediler hakkaniyetli değil diye şikayetler geliyor. Siirt’ten bir üretici bankalar daha karlı oluyor diye tüketici kredileri veriyorlar, Siirt’te ihracatçı 1 firma kaldı diyor. Kayseri’de mobilya sektörünün en büyük sorunu sünger sıkıntısı. Sünger fiyatları yüzde 300 arttı diyorlar. Cumhurbaşkanı her “Eyy Hollanda, Ey Almanya” dediğinde bizim sorunlarımız 2 katına çıkıyor, o ülkelere mal satmakta zorlanıyoruz diyorlar.
  • KOBİ’ler, ekonomide istikrar ve güven istiyorlar. “Umutsuzuz yatırım yapmak istiyoruz” diyorlar. Tek adam rejimiyle Türkiye bir devlet krizi yaşıyor. Sorun bir kovid 19 sorunu değil, sorun bir devlet sorunu. Sadece Hakkari’de organize sanayi bölgesi yok.
  • Onun haricindeki organize sanayi bölgelerinin yöneticileri ve sanayicilerle görüştüler. Yüzde 90’ının bizim önerilerimizden haberi yok. Demek ki biz derdimizi yeterince anlatamamışız.
  • Bize çok bağıran, dünyayla kavga eden bir adam lazım değil. Bize işinde iyi olan, gerçek anlamda bir devlet adamına ihtiyacımız var.
  • Devleti yöneten kişilerin ayrımcılık yapmaması lazım. KOBİ’ler için çözüm ne olmalı? Bu çözümler iki boyutlu olmalı. Kısa dönemde KDV sistemi başta revize edilerek şirketlerin devletten tahsil edemediği KDV alacakları acile ödenmeli.
  • KOBİ’lerin kredi piyasalarındaki değişime karşı direncini arttıracak seçeneklerin geliştirilmesi lazım. KOBİ’ler için banka sigorta vergisi kaldırılmalı.
  • Katma değeri yüksek ürün üretecekler için özel kredi ve vergi teşviki sağlanmalı. Ancak teşvik kredilerinin yerinde kullanımını denetlenmeli. Asgari ücrete vergi tamamen kaldırılmalı. Kamu ihale sistemi KOBİ’leri teşvik edecek şekilde yeniden düzenlenmeli.
  • Krediler hakkaniyetli değil diye şikayetler geliyor. Siirt’ten bir üretici bankalar daha karlı oluyor diye tüketici kredileri veriyorlar, Siirt’te ihracatçı 1 firma kaldı diyor. Kayseri’de mobilya sektörünün en büyük sorunu sünger sıkıntısı. Sünger fiyatları yüzde 300 arttı diyorlar. Cumhurbaşkanı her “Eyy Hollanda, Ey Almanya” dediğinde bizim sorunlarımız 2 katına çıkıyor, o ülkelere mal satmakta zorlanıyoruz diyorlar.
  • KOBİ’ler, ekonomide istikrar ve güven istiyorlar. “Umutsuzuz yatırım yapmak istiyoruz” diyorlar. Tek adam rejimiyle Türkiye bir devlet krizi yaşıyor. Sorun bir kovid 19 sorunu değil, sorun bir devlet sorunu. Sadece Hakkari’de organize sanayi bölgesi yok.
  • Onun haricindeki organize sanayi bölgelerinin yöneticileri ve sanayicilerle görüştüler. Yüzde 90’ının bizim önerilerimizden haberi yok. Demek ki biz derdimizi yeterince anlatamamışız.
  • Bize çok bağıran, dünyayla kavga eden bir adam lazım değil. Bize işinde iyi olan, gerçek anlamda bir devlet adamına ihtiyacımız var.
  • Devleti yöneten kişilerin ayrımcılık yapmaması lazım. KOBİ’ler için çözüm ne olmalı? Bu çözümler iki boyutlu olmalı. Kısa dönemde KDV sistemi başta revize edilerek şirketlerin devletten tahsil edemediği KDV alacakları acile ödenmeli.
  • KOBİ’lerin kredi piyasalarındaki değişime karşı direncini arttıracak seçeneklerin geliştirilmesi lazım. KOBİ’ler için banka sigorta vergisi kaldırılmalı.
  • Katma değeri yüksek ürün üretecekler için özel kredi ve vergi teşviki sağlanmalı. Ancak teşvik kredilerinin yerinde kullanımını denetlenmeli. Asgari ücrete vergi tamamen kaldırılmalı. Kamu ihale sistemi KOBİ’leri teşvik edecek şekilde yeniden düzenlenmeli.

“İhvancı politikadan vazgeçilmeli”

  • Devletten alacağı olan üreticilerin alacakları süratle ödenmeli. Bütün OSB’lerde teknoloji liseleri kurulmalıdır. İnovasyon ve dijitalleşme desteklenmelidir. KOBİ’lerin uluslararası pazara erişimi desteklenmelidir. Teşvik sistemi bölgesel ve sektörel farklar gözetilerek yeniden düzenlenmeli. Bilişim altyapısında bölgesel farklar giderilmeli.
  • Kriz öncesi vergi ve sigortalarını ödeyenler için vergi indirimi teşviki verilmeli. Ödenmeyen banka borçları, protesto edilmiş çek ve senetleri nedeniyle kara listeye düşen kobiler bir kereliğe mahsus affedilmeli ve finansal sistemin içinde olmalı.
  • Çoğu vatandaş devletin can ve mal güvenliğini koruduğuna inanmıyor. Uzun vadeli çözüm için bu giderilmeli. Devletin kurumları bir kişinin vesayetinden kurtulmalı. Devlet yönetiminde liyakat sistemi süratle yerine getirilmeli. Devlet yönetiminde şeffaflık sağlanmalı. Siyaset kirlilikten arındırılmalı, siyasal ahlak yasası çıkarılmalı. Türkiye, ihvancı dış politikadan süratle vazgeçmeli.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER