A3 Haber

İntihar mektubunu da Trump’a mı vereceğiz? | Feyzi Hepşenkal toplu ölümleri yorumluyor…

İntihar mektubunu da Trump’a mı vereceğiz? | Feyzi Hepşenkal toplu ölümleri yorumluyor…

İntihar mektubunu da Trump’a mı vereceğiz? | Feyzi Hepşenkal toplu ölümleri yorumluyor…
Kasım 09
13:32 2019

Türkiye Psikiyatri Derneği, yazımın sonunda aktardığım açıklamayı yaptığında, ne İstanbul’daki dört kardeşin ne de Antalya’da ikisi çocuk dört kişilik ailenin toplu intiharları ülkeyi sarsmıştı.

Peş peşe yaşanan iki olay, öylesine dramatik ve sıradışı unsurlar taşıyor ki, psikiyatri uzmanlarının önerilerine ne kadar özen gösterirsek gösterelim; bir yerde sınırları aşmamız kaçınılmaz.

Olmaz böyle şey.

Her güne, yeni bir kâbus ile uyanılmaz.

AKLIMIZ DA, YÜREĞİMİZ DE İSYANDA

Ülkeyi yönetenlerden ne beklenir bu durumda?

“Anlıyoruz sizi…”

“Acınızı paylaşıyoruz…”

“Sorunun farkındayız…” demeleri mi?

İstemez.

Böyle demesinler zaten.

Boş lafa karnımız tok.

Fakat o cümleciklerin içerdiği hassasiyet içinde yaklaşsınlar olan, bitene.

En azından saygı göstersinler ölenlere.

Hele ki, dalga geçmesinler kimseyle!

21 İCRA DOSYASI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, Fatih’te ölü bulunan dört kardeşi soruyorlar.

“Açlıktan, sefaletten, fakirlikten intihar şeklinde bir açıklama yapıldı. Bu doğru değildir” diye cevap veriyor.

Ya bu ne arkadaş?

Bu ne: “Dört kardeş arasında düzenli bir geliri olan tek kişi olduğu belirtilen Oya Yetişkin hakkında sadece İstanbul Adalet Sarayı’nda 21 tane icra dosyası bulunduğu belirtildi. Ayrıca farklı bankaların sürekli Oya Yetişkin’in maaşına haciz koyulması talebi yolladığı ve model olarak çalıştığı üniversiteden maaşının kesilmesinin istendiği de bildirildi.”

Doğru mu, değil mi??

EKONOMİ TIKIRINDA (MI)?

Diğer yanda Maliye Bakanı, “AK Parti döneminde uygulanan ekonomik politikalarla hane başına düşen gelir 3 kattan fazla arttı. Ülkemizi orta ve üst gelir grubuna taşıdı” diyor ha bire.

Velev ki rakamlara cambazlık yaptırılarak, kağıt üzerinde böyle bir istatistik peydahlandı.

İşsizliğin, yokluğun, yoksulluğun pençesine kıvrananlar; o istatistiği mi yesinler?

Ya Antalya’da kendisiyle beraber eşini ve çocuklarını öldüren babanın geride bıraktığı intihar mektubunda, maddi sıkıntı çektiğini, dokuz aydır çalışmadığını yazıp, “Herkesten özür diliyorum ama artık yapacak bir şeyim yok. Hayatımıza son veriyoruz” demesi…

Bu mektubu da götürüp, Trump’a mı vereceğiz??

***

TÜRKİYE PSİKİYATRİ DERNEĞİ
MEDYA ve İNTİHAR BASIN AÇIKLAMASI
17.10.2014

Basın ve kamuoyuna,

İntihar, her yıl 800 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine yol açan çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde son 10 yılda yaklaşık 29000 kişi, yalnız 2013 yılında ise 3189 kişi intihar sonucu hayatını yitirmiştir. Bu rakamın %27’sini kadınlar, %73’ünü ise erkekler oluşturmaktadır.
Son günlerde yazılı, görsel ve sosyal medyada intihar haberlerinin sıklıkla yer almaya başladığı görülmektedir. Medyanın bu haberleri detaylı olarak ilettiği ve hatta görsel materyalleri sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Medyada intihar vakalarının tüm detaylarıyla, dramatize edilerek, görsel öğeler eşliğinde sunulması, intihara eğilimli insan üzerinde olumsuz etkiler yarattığı bilinmektedir. Hem ülkemizde hem de dünyada medyada intihar haberlerinin veriliş biçimine dikkat edilmediği zaman intihar girişimlerinin arttığını gösteren çok sayıda örnek bulunmaktadır. Yıllar önce Boğaziçi Köprüsü’nde intihar girişimi haberlerinin verilmesinin kesilmesinden sonra intihar girişimlerinin azalması, Avusturya’da intihar haberlerinin kısıtlanmasından sonra intihar olgularının azalması gibi örnekler intiharın medyada yer alması ile gerçekleşmesi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Medyada ayrıntılı resim ve görüntülerle verilen haberlerden sonra benzer yöntemi kullanarak intiharların arttığı bildirilmiştir. Aynı zamanda tehlikeli davranışlarda bulunma ve depresyon oranlarında da artış gözlenmiştir.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hak ve Sorumluluklar Bildirgesi’nde “İntihar olayları hakkında haber çerçevesini aşan ve okuyucu veya izleyiciyi etki altında bırakacak nitelikte ve genişlikte yayın yapılmamalıdır. Olayı gösteren fotoğraf, resim veya film yayınlanmamalıdır” denilmektedir. Ancak çoğu zaman bildirgeye uyulmadığı görülmektedir.
Medya intihar haberi yapmadan önce azami çekinceyi göstermeli ve haber yapılacaksa; yalnız gerekli bilgilerle yetinilmeli, yönteme değinilmemeli, en basit ve yoksun bilgilerle, ayrıntılara değinilmeden haber yapılmalı, intihar davranışına yönelik alternatifler vurgulanmalı ve intihar hiçbir zaman yüceltilmemelidir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün aşağıda yer alan intihar haberlerinin medyada yer alması ile ilgili kurallar listesi ülkemizde de bir an önce uygulanabilir hale getirilmelidir.
· Haberde ölme kararında rol oynayan psikososyal nedenler aydınlatılmalı, altta yatan bir psikiyatrik hastalık varsa belirtilmelidir. İntihara yol açan depresyon, madde bağımlılığı gibi hastalıkların tedavisinin olduğu vurgulanmalı ve nasıl yardım alınacağı konusunda bilgi verilmelidir. Kişilerarası ilişki güçlükleri ve çatışmalarda çözüm yollarını örneklerle belirten yol gösterici haberler şeklinde verilmelidir.
· İntihar, haberlerde cesur bir davranış olarak sunulmamalı. Haber ilk sayfalarda, resimli, renkli ve intihar yöntemi ayrıntılı verilmemelidir.
· Olay romantik ve gizemli bir davranış olarak gündemlenmemelidir.
· İntihar bir çözüm yolu olarak gösterilmemelidir.
· İntihar girişimlerinden sonra meydana gelebilecek ağır bedensel sorunlar-beyin hasarı, felç,vs- tanımlanmalı ve caydırıcı bir şekilde kullanılmalıdır.
· İntiharlar bir problem çözümü olarak sunulmamalıdır. Çeşitli başka etkili çözüm yolları olduğu, bunlara ulaşamama durumunda bu sonucun ortaya çıktığı belirtilmelidir.
· Kurbana bazı özenilebilecek nitelikler, dikkat çeken özellikler ve bir özel statü kazandıracak sunumlardan kaçınılmalıdır.
· Kurbana intihar davranışıyla bir ün kazandırılmamalı, intiharın ün kazanmak için bir yol olduğu mesajı verilmemelidir.
· Haberlerde bireylerin intihar düşünceleriyle baş etmelerine yardımcı olabilecek kurumlar, tedavi seçenekleri hakkında bilgi verilmelidir.
· Tercihen yalnızca ölümle sonuçlanan intihar davranışı haber yapılmalı ve haber kısa, resimsiz, intihar yöntemi bildirilmeden verilmelidir.
· Nasıl intihar edilebileceğini gösteren ayrıntılı intihar haberlerinden sakınılmalıdır.
· Olay hiçbir şekilde geniş ve tekrarlayan biçimde haberleştirilmemelidir.
· Lokal medya ve sağlık kurumları arası sürekli bir diyalog sağlanmalıdır.
Medyanın tüm mecralarında yer alan intihar haberleri yukarıda sıralanan evrensel ilkeler çerçevesinde yeniden gözden geçirilmeli, bir an önce sakıncalı yazılı ve görsel materyallerin yayımı durdurulmalı, intiharı özendiren ve intihar yöntemlerini gösteren internet sitelerine erişim engellenmelidir.

Antalya’da dört kişilik aile ölü bulundu: Siyanür bulgusuna rastlandı

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER