A3 Haber

ABD, Libya’da Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirebilir mi?

ABD, Libya’da Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirebilir mi?

ABD, Libya’da Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirebilir mi?
Aralık 18
12:51 2019

ABD basınında yer alan değerlendirmede Türkiye’nin Libya mutabakatıyla “bölgenin sorunlarını artırdığı” savunulurken, Rusya’nın etkisinden rahatsız olan ABD’nin Libya’ya dahil olabileceği öne sürülüyor.

Washington merkezli ABD’li yayın kuruluşu The Hill, Türkiye’nin Suriye ve Libya’daki hamleleriyle ilgili bir değerlendirme yayımladı.

Simon Henderson imzalı yazıda, Türkiye’nin “önce Suriye’de şimdiyse Libya’da bölgenin sorunlarını artırdığı” savunuldu.

“Türkiye’nin imzası haline geldi”

“Çatışma” diplomasisinin Türkiye’nin “imzası haline geldiği” öne sürülen yazıda, Libya’da savaşın “yeni bir evreye girdiği” ve Türkiye’nin “yanlış tarafa oynuyor olabileceği” söyleniyor.

Değerlendirmeye göre Halife Hafter’e bağlı güçler askeri üstünlüğe sahipken, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti savunmaya geçmeye zorlanmış durumda.

“Sahil hattını kontrol etmiyor”

The Hill’de yayımlanan yazıda Libya ile Türkiye arasındaki “deniz sınırının” Yunanistan’a ait adaların üzerinden geçtiğine işaret edilirken, mutabakatın yapıldığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin “Anlaşmaya gerekçe olarak kullanılan Akdeniz sahil hattını kontrol etmediğine” dikkat çekiliyor.

Mısır’ın ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de Hafter’i destekleğini vurgulayan The Hill, Türkiye’nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekleme konusunda “geç kalmış olabileceğini” belirtiyor.

“Trump ile Erdoğan arasındaki anlaşmaya bağlı”

Değerlendirmede ABD’nin yakın zaman içerisinde Libya’da bir insansız hava aracı kaybettiği hatırlatılarak, bunun “Hafter’le müttefik olan Rus güçlerince yapıldığı” söyleniyor.

The Hill’de yayımlanan değerlendirmeye göre ABD’nin Libya’ya müdahil olarak Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden yana tavır alması bir olasılık.

Ancak yazıda bunu belirleyecek olanın ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la varacağı anlaşma olduğu belirtiliyor.

ABD Rus etkisinden kaygı duyuyor

Reuters tarafından yayımlanan habere göreyse ABD’li yetkililer Libya’daki Rus etkisinden dolayı endişe duyuyor.

ABD’li düşünce kuruluşu Carnegie Endowment for International Peace’ten Fredereic Wehrey, Rusya’nın Hafter’e yaptığı askeri yardımların üstün teknolojik beceri sağladığı ve savaşın dengesini değiştirdiğini söylüyor.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper’se, Rusya’nın “parmağını teraziye koyarak” dengeyi Hafter lehine çevirdiğini belirtiyor.

ABD, Rusya’yla Türkiye’yi karşı karşıya getirebilir mi?

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin ABD ile ilişkilerine danışmanlık yapan Muhammed Ali Abdallah, Rusya’nın Hafter’i desteklemek için Libya’ya 1400 paralı asker gönderdiğini öne sürüyor.

ABD, Rus etkisini kırmak ve Türkiye’yle Rusya’yı karşı karşıya getirmek istese de, ABD’nin diğer bölge ülkeleriyle olan ilişkileri Hafter’e karşı tavır almasını güçleştiriyor.

Türkiye’nin Libya’yla yaptığı mutabakata Avrupa Birliği ve bölge ülkeleri karşı çıkıyor. Mısır başta olmak üzere ABD’nin bölgedeki diğer müttefikleri, Müslüman Kardeşler yanlısı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı Hafter’i destekliyor. Bu durum Türkiye’nin Libya’ya asker göndermekte ısrarlı olması durumunda Rusya’yla ABD desteği olmaksızın karşı karşıya gelmesine yol açabilir.

Beş soruda Erdoğan’ın açıkladığı ‘Doğu Akdeniz’ planı: Bölgede ne kadar kaynak var, Türkiye’ye ne getirecek?

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER