A3 Haber

‘Dışkı yedirmek işkence değil’ diyen Celal Şengör, Kanal İstanbul’u da ‘zararsız’ buldu

‘Dışkı yedirmek işkence değil’ diyen Celal Şengör, Kanal İstanbul’u da ‘zararsız’ buldu

‘Dışkı yedirmek işkence değil’ diyen Celal Şengör, Kanal İstanbul’u da ‘zararsız’ buldu
Aralık 24
13:09 2019

“İnsanlara dışkı yedirmek işkence değil” diyen, 12 Eylül destekçisi Prof. Dr. Celal Şengör, uzmanların “çevre felaketi” dediği Kanal İstanbul projesini savunarak, “Kanalı desteklerim” dedi.

Prof. Dr. Celal Şengör, uzmanların “çevre felaketi” dediği rant projesi Kanal İstanbul’u destekleyeceğini açıkladı.

“Atatürk Barajı’ndan daha az hafifleme yapar”

Şengör, Habertürk yazarı Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kanal deprem tetiklemez, zira buradan çıkacak toprağın ağırlığı yaklaşık 300 milyar kilodur. Onun yerine geçecek olan deniz suyu (Karadeniz yüzey suyunun yoğunluğunu 1,01 alalım) ise aşağı yukarı 121 milyar kilodur. Yani, burada meydana gelecek bir ‘hafifleme’ yaklaşık 170 milyar kilodur. Şimdi bakalım Atatürk Barajı’nın durumuna. Atatürk Barajı’ndaki suyun ağırlığı 480 milyar kilodur; bunun yarısı buharlaştığı zaman (yani 240 milyar kilo), 24 Nisan 2018’de barajın altından geçen faal Bozova Fayı’nda 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yani Kanal İstanbul’un neden olacağı yük azalması Atatürk Barajı’nınkinin birbuçuk katı azdır ve kanalın altından da faal bir fay geçmemektedir.”

Ekosistemi bozacağını “sanmıyor”muş

Celal Şengör, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kanal Marmara’nın ekosistemini bozar mı? Sanmıyorum, çünkü gelecek su çok değil. Marmara zaten can çekişiyor. Ama tekrar edeyim: Kanal çevresi yapılaştırılırsa işte o zaman facia olur. Yani bu açıdan Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’nın cinayet lafı yerinde kullanılmıştır. (Kanal doğrudan onun yönettiği şehri ilgilendirdiği için, elbette onun da ‘işidir’).Bu konuda Naci Görür’ün madde madde yayımladığı tehlikelere baksın okuyucularımız. İnternette var. Onların hepsine katılıyorum ama çoğu için ben bir amatörüm.”

Kenan Evren’in cenazesine çelenk göndermişti

12 Eylül darbesine verdiği açık destekle bilinen Celal Şengör, darbeci Kenan Evren’in cenazesine “bizzat gidemediği” için çelenk göndermişti.

Şengör, “Dışkı yedirmek işkence değil” diyerek, 12 Eylül darbesinde işkence yapılmadığını öne sürmüştü.

Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan’a “eşkıya” diyen Güngör, 17 yaşında asılan Erdal Eren’in idamını da savunuyor.

Uzmanlar “bu bir felakettir” diyor

Prof. Celal Saydam, Kanal İstanbul’la ilgili yaptığı açıklamasında şunları söylemişti:

“İlk gün ne dediysem aynen onu diyorum. Bunu yaparsanız Marmara ölür. Ölürse kokar. Sadece Boğaz değil bütün Marmara Bölgesi kokar. “Hata yaptık geri dönelim” derseniz o da olmaz. Bu kadar ciddi sonuçları olan bir şey. Sayfa 371’de finansal fizibilite çalışmasının 75 milyar TL olduğunu yazıyor. Buraya gelir gider kamleri yazılmış. Hani bu kanal gemiler geçsin kanaldan gelir elde edilsin diye yapılıyordu? Gelirler kısmında birinci sıraya “Gayrimenkul gelirleri”ni koymuşlar. O zaman gitsinler emlak bürosuyla, Banker Kastelli’yle tartışsınlar.”

Etrafındaki araziler Katarlılara satılıyor

Kanal İstanbul civarındaki arazilerin Katarlılara satıldığı biliniyor.

Bölgedeki 44 dönümlük arazi Katar Emiri’nin annesi tarafından satın alınmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER