A3 Haber

Avustralya’da su bulmak için yerleşim yerlerine giren binlerce deve kurşuna dizilecek!

Avustralya’da su bulmak için yerleşim yerlerine giren binlerce deve kurşuna dizilecek!

Avustralya’da su bulmak için yerleşim yerlerine giren binlerce deve kurşuna dizilecek!
Ocak 09
18:00 2020

Eylülden beri kontrolden çıkan yangınlarda 1 milyar 250 milyon hayvanın can verdiği Avustralya’da, tartışmalı bir karara imza atıldı. Avustralya’da, beş gün boyunca 10 ile 20 bin arasında deve su bulmak için yerleşim yerlerine girdiği için katledilecek.

A3 Haber Merkezi- Avustralya’da aylardır kasıp kavuran yangınlar, geçen hafta etkisini daha da yoğunlaştırdı. 1 milyar 250 milyon hayvanın öldüğü ifade ediliyor. Yangınlar biyolojik yaşamı da tehdit eder hale gelirken, Avustralya yangınları tetikleyen kuraklığı, bu kez binlerce devenin helikopterlerden ateş açılarak katledilmelerinin nedeni olarak sundu.

Deve sürülerin yanı sıra bazı yaban atlarının da hedef alınacağı beş günlük itlaf sonucunda yirmi bin devenin katledileceği belirtiliyor.

Güney Avustralya’da yaşayan yerli Aborijin topluluklarının şikayetle sonucu kararın alındığı ifade edilirken, yerli gruplar, su arayan develerin sürüler halinde sokaklarda dolaştıklarını ve binalara zarar verdiğini söylüyor.

İtlaf, Güney Avustralya eyaletinin seyrek Aborijin yerleşimlerinin bulunduğu Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) bölgesinde gerçekleştirilecek.

“Deve nüfusu acilen kontrol edilmeli”

APY Genel Müdürü Richard King, “Su arayan develer, bölgenin ücra köşelerinde yaşayan Aborijin topluluklarının toprakları ve evcil hayvan sürüleri üzerinde olağanüstü baskı oluşturuyor. Süregiden kuraklık şartları düşünüldüğünde, devasa deve sürüleri APY topluluklarını ve altyapıyı tehdit ediyor” diyerek ekledi: “Dolayısıyla deve nüfusunun acilen kontrol edilmesi gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Avustralya’nın yerli hayvanı olmayan, 19. yüzyılda Britanyalı sömürgeciler tarafından Hindistan, Afganistan ve Ortadoğu’dan getirilen develerin, ülkenin orta bölgelerindeki nüfusu yüz binlerle ifade ediliyor. Develerin havaya saldığı metan gazının da iklim değişikliğine neden olan etkenlerden biri olduğu iddia ediliyor.

Çelik’ten Avustralya’ya ‘deve’ çağrısı!

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Avustralya’da develerin vurularak öldürüleceğinin açıklanmasıyla ilgili, “Binlerce deveyi öldürerek doğanın dengesine kavuşacağını ve su kaynaklarının korunacağını ummak, insani bir yaklaşım olmaz” dedi. Çelik, Twitter’dan, “Çeşitli sebeplerle aşırı çoğaldığı ve su sorunu yaşandığı gerekçesiyle 10 bin kadar devenin vurularak öldürüleceği haberini endişeyle karşılıyoruz. Avusturalya hükümetine farklı bir çözüm bulmalarının gerektiğine dair çağrımızı dile getiriyoruz. Avusturalya develeri öldürmek için kullanacağı kaynakları, farklı yöntemler bularak, yaşatmak için kullanabilir. Yangından dolayı insanlar hayatını kaybetti, hayvan ve bitki canlılar yok oldu. Bu acıya, develeri öldürmek gibi acımasız bir eylemi eklemek son derece yanlış olur” paylaşımında bulundu.

Ömer Çelik, “Binlerce deveyi öldürerek doğanın dengesine kavuşacağını ve su kaynaklarının korunacağını ummak, insani bir yaklaşım olmaz. Doğayı da korumaz. Farklı ve insani çözümler bulunması mümkündür. İnsana yakışan çözümler, gelecek nesillere bırakılacak doğal mirası da korur. İnsan, toprak, hava, su, hayvanlar, bitkiler aynı dünyada kader arkadaşlarıdır. Kaderleri birbirine bağlıdır. Birinin kaderi diğerinden ayrılmaz. Hayvana ve doğaya şiddet yoluyla insani bir yaşam elde edilemez. Bu dünyada kader arkadaşlarımızla kaderimiz birdir” dedi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER