A3 Haber

Oyuncu Emre Kınay: Gezi’den bu yana tiyatrolar cezalı

Oyuncu Emre Kınay: Gezi’den bu yana tiyatrolar cezalı

Oyuncu Emre Kınay: Gezi’den bu yana tiyatrolar cezalı
Nisan 16
16:58 2020

Oyuncu Emre Kınay, Gezi olaylarından sonra tiyatrolara ayrımcılık yapıldığını söyleyerek, “Gezi olaylarından bu yana 17- 18 tiyatro cezalı gibi” dedi. Oyuncu Demet Akbağ ise, sanatçıların sigortasız çalıştığına dikkat çekerek, “Şu anda sektör çalışanları işsiz ama işsizlik maaşına bile başvuramıyorlar, yanlış sosyal güvenlik politikası buna izin vermiyor” dedi.

A3 Haber Merkezi- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sanatçılar, yayıncılar ve yazarlarla telekonferans üzerinden görüştü, sorunlarını dinledi.

Oyuncu Emre Kınay, Gezi olaylarından sonra tiyatrolara ayrımcılık yapıldığını söyleyerek, şöyle konuştu: “50’ye yakın etkinliğimiz iptal oldu, bilet iadeleri yaşadık. Türk Hava Yolları bizim biletlerimizin iadesini vermezken, biz bilet iadesi yaptık. Kültür Bakanlığı açıklamasında destek alan tiyatroların 25 oyun oynama zorunluluğunu kaldırıp, var olan tiyatrolara destek vereceğini söyledi. Ancak belirsiz bir açıklama, kimin ne para aldığı önceden açıklanırken, artık bu iş gizli saklı yapılıyor. Tiyatroculara da buradan sitem ediyorum. Para alan sesini çıkarmıyor. Gezi olaylarından bu yana 17- 18 tiyatro cezalı gibi.

Demet Akbağ: Sanatçılar işsizlik maaşına bile başvuramıyor

Kılıçdaroğlu’na sorunlarını anlatan oyuncu Demet Akbağ ise, sanatçıların sigortasız çalıştığına dikkat çekerek, “Şu anda sektör çalışanları işsiz ama işsizlik maaşına bile başvuramıyorlar, yanlış sosyal güvenlik politikası buna izin vermiyor” dedi.

Akbağ sorunlarını şöyle aktardı: “Bizim can güvenliği ve ekonomik talebimiz var. Setlerde can güvenliği ile ilgili kampanya düzenledik. Setlerin durması için çaba sarf ettik. Sanırım yüzde 90’nını durdurduk. 80-90 kişinin çalıştığı, yaş aralığının 1 ile 70 yaş olduğu bir sette salgından etkilenmemek imkansız. Nasıl özel tiyatrolar çıkmazdaysa bizim alanımız da öyle. Sendikamızın yıllardır dile getirdiği en önemli sorunumuz sosyal güvence. Oyunculara İş Kanunu’na aykırı şekilde serbest meslek makbuzu ulaştırılıyor. İşverenleri tarafından işçi gibi sigortalandırılmalılar. 4-A üzerinden sigortası yatan kişi çok az. Oyuncunun sete gittiği gün sigortası çalışıyor. Oyuncular bir yere de başvuramıyor. Şu anda sektör çalışanları işsiz ama işsizlik maaşına bile başvuramıyorlar, yanlış sosyal güvenlik politikası buna izin vermiyor.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER