A3 Haber

Yerel seçimlerde HDP 65 belediye kazandı: Sadece 14 belediyesi kaldı

Yerel seçimlerde HDP 65 belediye kazandı: Sadece 14 belediyesi kaldı

Yerel seçimlerde HDP 65 belediye kazandı: Sadece 14 belediyesi kaldı
Mayıs 19
14:12 2020

HDP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 65 belediye kazandı. KHK gaspı ve kayyumlar sonucunda HDP’nin sadece 14 belediyesi kaldı.

A3 Haber Merkezi- Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde üçü büyükşehir ve beşi il olmak üzere toplam 65 belediye kazandı. Ancak, kazanılan altı belediyede seçime girmesinde sakınca görülmeyen eş başkanlara, KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmeyerek ikinci olan AKP’li isimlere mazbatalar verildi.

Ardından Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzerine 45 belediyeye kayyum atandı. Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Muş’un Altınova belediyeleri, en son kayyum atanan belediyeler oldu. KHK gaspı ve kayyumlar sonucunda HDP’nin sadece 14 belediyesi kaldı.

“Adil ve eşit olmayan seçime rağmen 65 belediye kazandık”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, belediyelere kayyum atamalarına ilişkin konuştu. Adil ve eşit olmayan seçim yarışına rağmen 65 belediye kazandıklarını hatırlatan Beştaş, kayyum atanan yerlerden biri olan Siirt’te ‘özgün’ bir politika yürütüldüğüne dikkat çekti.

Yerel seçime doğru gidilirken çoğunluğu HDP seçmenlerinin bulunduğu mahallerde yaklaşık 4 bin 500 seçmenin silindiğini anımsatan Beştaş, yaptıkları çalışmalar ile seçmen kayıtlarını yeniden düzenlenmesini sağladıklarını söyledi. Beştaş, silinen seçmen kayıtlarının yanı sıra Eruh başta olmak üzere yaklaşık 6 bin 500 seçmenin kentte taşındığının ortaya çıkan görüntüler ile belgelendiğini kaydetti.

“Ben olsam utanırdım, yüzüm kızarırdı”

Siirt Belediyesi’ne kayyum atamasının ardından belediye Erdoğan posterleri taşınması, binaya bayrak asılması ve İstiklal Marşı çalınmasını da değerlendiren Beştaş, “Aslında bu pratikler ile ‘biz darbeciyiz’ diyorlar. ‘Bize biat etmek zorundasınız’ demek istiyorlar. Kazanamadığınız bir makama halkın olan bir kuruma el koyup sonra gidip o görüntüleri servis etmeleri ne kadar aciz olduklarını gösteriyor. Ben olsam utanırdım. Halkın seçmediği, halkın seçmek zorunda olduğu bir kuruma oturmazdım, yüzüm kızarırdı. Bunların ne yazık ki yüzü de kızarmıyor” diye konuştu.

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre, kayyum atanan tüm belediyelerde halkın kayyumları tanımadığını ifade eden Beştaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Kayyum atanan tüm her yeri denetleyeceğiz. Halka hizmet adı altında kendi yandaşlarını nasıl zengin ettiklerini anlattık, yine anlatacağız. Buraların asıl sahiplerinin halk olduğunu söyleyeceğiz. Onların enselerindeyiz. Siirt’i terk etmeyeceğiz. Diyarbakır’ı terk etmeyeceğiz. İstedikleri gibi hareket edeceklerini sanmasınlar. Biz yakından takip ediyoruz. Kaybedecekleri zamanlar yakındır.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER