A3 Haber

Haliç’te kirlilik tartışmaları yeniden başladı: Denizin rengi neden değişti?

Haliç’te kirlilik tartışmaları yeniden başladı: Denizin rengi neden değişti?

Haliç’te kirlilik tartışmaları yeniden başladı: Denizin rengi neden değişti?
Haziran 13
10:49 2020

Haliç’te denizin renginin kahverengi olması kamuoyunda tartışmalara neden oldu. AKP’li Tevfik Göksu, denizin kirlendiğini iddia ederek İBB’yi hedef gösterdi. Göksu’nun suçlamalarına yanıt veren İBB, yaptığı açıklama ile durumun kirlilikten değil yaşanan alg patlamasından olduğunu belirtti.

A3Haber Merkezi- Haliç’in Eyüpsultan Silahtarağa mevkisinde deniz suyunun renginin kahverengiye dönüştü. Denizin renginin değişmesinin ardından AKP’li Mehmet Tevfik Göksu, İstanbul PR ve algıyla yönetilemez. İstanbul’a hizmet edilmezse 1 sene değil 1 ayda bile bu hizmetsizliği gösterir demiştik. Bir kaç ay önce Yunus balıklarının yüzdüğü içerisinde 40 çeşitten fazla canlı türünün yaşadığı Haliç’in bugünkü görüntüsü bizi derinden üzmüştür” eleştirisini yaptı.

Ancak AKP’li Göksu’nun eleştirilerini boşa çıkaracak açıklama İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. İBB, deniz suyunun kahverengi olmasının nedeninin kirlilik değil yaşanan alg patlaması olduğunu aktardı. Açıklamada 2-3 hafta içerisinde Haliç’in eski günlerine döneceğini ifade edildi.

“Algı değil alg”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Haliç’teki kızıl rengin sebebinin fitoplankton patlaması olduğu, kirlilik olmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Fitoplanktonlar fotosentez yapan mikroskobik canlılardır ve büyük çoğunluğu alglerden (yosunlardan) oluşur. Bu sebeple karbondioksit, güneş ışığı ve belirli minerallere (nitrat, fosfat, kalsiyum, silikat, demir vb.) ihtiyaç duyarlar. Normalde suda çözünmüş karbondioksit belirli oranlarda bulunur. Bazı dönemlerde akıntılar deniz dibindeki besin ve mineralleri su yüzeyine doğru çıkarır. Havaların ısınması ile güneş ışığı ve besin bolluğu fitoplanktonların çok hızlı artarak ‘alg patlaması’ dediğimiz olayı meydana getirir. Ancak mineraller hızla tüketildiği için fitoplanktonlarda yavaş yavaş ölecekler ve tahminen 2-3 hafta içinde Haliç yine eski haline dönecektir.”

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER