A3 Haber

Çeşme turizm projesi yine gündemde: Av. Senih Özay, CHP’li Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu

Çeşme turizm projesi yine gündemde: Av. Senih Özay, CHP’li Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu

Çeşme turizm projesi yine gündemde: Av. Senih Özay, CHP’li Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu
Temmuz 22
11:42 2020

Çeşme turizm projesi yine gündemde… Meslek odalarının itiraz ettiği, Şehir Plancıları Odası’nın “şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı” diye nitelediği, İzmir Yaşam Alanları Platformu’nun “yarımadaya saldırı” olarak değerlendirdiği turizm projesi konusunda, Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın “imar planları ve plan notlarına uyulması halinde projeyi destekleriz, desteklememek vatan hainliğidir” çıkışı, yeni bir polemik konusu oldu. Projeye karşı hukuki mücadele başlatan Av. Senih Özay, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran hakkında suç duyurusunda bulunuyor.

A3 Haber Merkezi | AKP’nin Çeşme yarımadasına yönelik geliştirdiği turizm projesi, yeni tartışma ve polemiklerin konusu oldu. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un geçen Şubat’ta “Çeşme’yin Cannes yapacağız” sloganıyla kamuoyuna duyurduğu proje, çevre örgütleri, akademik meslek odaları, bazı hukukçular ve çeşitli sivil oluşumlar tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, projenin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğunu savunmuş, projeye karşı çıkmıştı.

İzmir Yaşam Alanları Meclisi de, “Turizm kisvesi altında Çeşme Yarımadası’na saldırıyorlar, talana izin vermeyeceğiz” başlıklı bir açıklama yaparak, projeye neden itiraz ettiklerini kamuoyuna duyurmuştu.

Av. Senih Özay ve meslektaşları, Çeşme ve Urla’da bir rant tezgahı kurulduğunu vurgulayıp projeye zemin hazırlayan dört cumhurbaşkanlığı kararını Danıştay’a götüreceklerini duyurmuştu.

İzmir Düşünce Topluluğu da bir panel düzenlemiş, turizm projesi nedeniyle bölgenin karşı karşıya kaldığı tehditler ele alınmıştı. Panelin ardından bir sonuç bildirgesi yayımlanmış, projeye karşı mücadele başlatılması gerektiği vurgulanmıştı.

CHP’li Belediye Başkanı Oran, projeyi destekliyor mu?

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Manşet Türkiye adlı siteye verdiği demeçte, “Çeşme’nin imar planları ve plan notları var. Bunlara uyulması halinde, vizyonunu turizm olarak koymuş bir kentin şehremini olarak bu projeyi destekleriz. Çeşme’de turizm yatırımını desteklememek vatan hainliği olur” dedi.

Av. Senih Özay’dan suç duyurusu

Belediye Başkanı CHP’li Ekrem Oran’ın bu çıkışı üzerine, İzmir Barosu avukatlarından Senih Özay, Oran hakkında suç duyurusunda bulunmak üzere harekete geçti.

Özay şikayet dilekçesinde şunları kaydetti:

  • Çeşme Belediye Başkanı olarak kamu görevi yapmakta olan Ekrem Oran 20 Temmuz 2020 tarihinde İzmir’de bir basın mensubuna verdiği demeçte, Cumhurbaşkanı’nın dört ikiz karar ile bölgesinde turizm alanı ilanına aşkı ile hem muhalefetteki partisi adına hem de iktidar adına sevincini göstermek için “Çeşme’nin turizm projesine karşı çıkmak vatan hainliğidir” demek suretiyle bu fiili ile şahsımı-şahsımızı hedef almıştır.
  • Beni ve benim gibi bu projenin çevre katliamı olacağını düşünen ve Danıştay Daire Başkanlığına dava açmış olan davacıların, tepki gösterenlerin elimine edilmesi gerektiği anlam yüküyle ve kendisine inanan bir halk kesimini bize karşı kışkırtmıştır.
  • Şikayet olunan Belediye Başkanı’nın tutulsun ki anılan alanda kendisinin veya çok sevgili tanıdıklarının arazisi olsun veya komşu olsun veya maddi gelişme yaratacağına inanıyor olsun veya tekrar belediye başkanı olmayı kolaylaştıracağına inansın;  bu  alanı-projeyi savunmak istemesi  kabul edilebilir. Ancak inşasını yararlı bir yatırım olarak savunduğunu varsaydığımız  turizm alanını, sağlıkları ve yaşadıkları çevre ve yapılacağı yerdeki doğal varlıklar için zararlı olacağını düşünen yöre halkı, davacılar, STK’ler, odalar, barolar, avukatlar  bir araya gelip toplanarak, anayasal haklarını kullanmak suretiyle hukuki, meşru ve haklı nitelikte çeşitli protestolarda bulunmuşlar ve panellere katılmışlar, basına açıklamalar yapmışlar ve Danıştay’a dava açmışlardır.
  • T.C. Anayasası’nın 26. maddesine göre “herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olup 34. madde hükmüne göre herkesin önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı bulunmaktadır. Kimsenin her ne sebeple ve amaçla olursa olsun düşünce ve kanaatleri nedeniyle kınanamayacağı ve suçlanamayacağı yine Anayasa’nın 25. madde hükmüdür.
  • Yukarıda belirtilen hakların korunması amacıyla  TCK’nin 115. maddesinde düzenleme yapılmış, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası gerektiren suç olarak belirlenmiştir. Bu suçun kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılarak işlenmesi halinde cezasının bir kat arttırılacağı TCK. 119 maddesi hükmü gereğidir.
  • Şikayet olunan Belediye Başkanı, protesto ve toplantı gösteri yürüyüşü düzenleme suretiyle düşüncelerini dile getiren dava açan yurttaşların elimine edilmeleri gerektiğini söylemek, vatana hıyanet ile suçlamak suretiyle  TCK 115. maddesindeki suçun işlenmesi için halkı suç işlemeye tahrik etmiştir.
  • Şikayet olunan, ayrıca görevi gereği imzalaması gereken plan, meclis, encümen kararlarının da bu alan ile ilgili hiçbir zarar tehlike mülahazasını kabul etmeyeceğini tam bir bağımlılık göstereceğini de belirtmiş olmaktadır ki bu suretle de görevi kötüye kullanma suçunu da işlemiştir.
  • Şikayet olunanın belirtilen eylemi, Anayasa’nın 10/son maddesinin “devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” hükmü ile yine Anayasa’nın 11. maddesinin “anayasa hükümleri yasama  yürütme ve yargı organlarını idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır” hükmü gereği  TCK’nin 257. maddesinde yazılı “görevi kötüye kullanma” suçunu oluşturmaktadır.
  • Şikayet olunan, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir belediye başkanı olup, yaptığı şikayet konusu konuşmada, yukarıda belirtilen Anayasa ve yasa hükümlerine aykırı olarak yurttaşların bir bölümünü, düşünce ve kanaat bildirme ve toplantı gösteri yürüyüşü hakkını kullanan diğer bir grup yurttaşa karşı elimine edici davranışlarda bulunmaya çağırmak vatana ihanetle  suçlamak nedeniyle, yörede yaşayan yurttaşları yok edebilecek, başka kamu görevlilerine de talimat vermek suretiyle dilekçemizde belirtilen suçları işlemiş olduğundan, hakkında işbu şikayet ve suç duyurusunda bulunmak zorunda kalınmıştır.
  • Yukarıda açıklanan nedenlerle hakkında suç duyurunda bulunulan ve şikayet olunan hakkında TCK’nin 115, 119, 214 ve 257. maddelerinde yazılı suçları oluşturan eylemi nedeniyle hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak, yargılanması için gerekli işlemlerin yapılmasını ve başvurumuz sonucu yapılacak işlem sonuçlarının tarafımıza bildirilmesini talep ederiz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER