A3 Haber

Şair, yazar Timuçin Özyürekli yaşamını yitirdi

Şair, yazar Timuçin Özyürekli yaşamını yitirdi

Şair, yazar Timuçin Özyürekli yaşamını yitirdi
Temmuz 28
18:35 2020

TAYAD, Petrol-İş, Ali Rıza Ertan şiir ödülleri sahibi şair, yazar Timuçin Özyürekli yaşamını yitirdi.

Şiirleri ve şiir üzerine yazılarıyla tanınan şair ve yazar Timuçin Özyürekli, 70 yaşında aramızdan ayrıldı. Çok sayıda şiir ödülünün sahibi olan ve Trt İzmir radyosunda şiir programı hazırlayıp sunan Özyürekli,  29 Temmuz Çarşamba günü öğle vakti Bornova Yeni Cami’de düzenlenen törenden sonra toprağa verilecek.

Timuçin Özyürekli kimdir?

19 Ağustos 1950’de Manisa Turgutlu’da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu. TRT İzmir Radyosunda bir şiir ve öykü programı olan “Düşler Bahçesi”ni hazırlayıp iki yıl boyunca sundu. Şiirlerini ve şiir üzerine yazılarını, kendi çıkardığı Devrimci Kültürde Çıkış ve kurucularından olduğu Agora ile Yeditepe, Yansıma, Yarına Doğru, Doğrultu, Dönemeç, Yeni Sanat, Türkiye Yazıları, Yürüyüş, Sanat Emeği, Bilim ve Sanat, Sanat Edebiyat 81, Gerçek Sanat, Varlık, Adam Sanat, Mècène ve Kum gibi gazete ve dergilerde yayımladı.

Cumhuriyet Kitap ekinde kitap tanıtma yazıları yazdı. Petrol-İş, TAYAD, Buca Belediyesi (İzmir) Ali Rıza Ertan şiir ödüllerini aldı. Çalışmalarını İzmir’de sürdürdü. Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği üyesi.

İbrahim Oluklu, Özyürekli’nin şiiri hakkında şu belirlemeleri yaptı: “Yapay olanın çekiciliğini aşarken kendine üç yol çizmiştir: Bunlardan ilki, birey olarak kendi gelişim çizgisini ele almaktır. Yalnız bunu yaparken, yaşamın çekici gelen dilimlerinin ardından giderek diğer bölümlerin üstü örtülmemiştir. İkincisindeyse Özyürekli, birey olarak kendi gelişimini besleyen ve bütünselliğin temel parçalarından biri olan dış gerçekliği ele almıştır. Üçüncü çizgi, bu iki çizginin verilerinden de yararlanarak bir bileşim şiiri yazılarak oluşturulmuştur.”

Şafağın Buğusu (1982), Merhaba Yaşamak (1983), Sonsuz (tüm şiirleri, 1996), Fırtına Kuşları (2002), Mustafa Kemal’in Süvarileri (2002) adlı şiir kitapları yayımlandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER