A3 Haber

Go-kart pistinde son durum: Makineler çekildi, doğa nöbeti sona erdi

Go-kart pistinde son durum: Makineler çekildi, doğa nöbeti sona erdi

Go-kart pistinde son durum: Makineler çekildi, doğa nöbeti sona erdi
Ağustos 13
14:34 2020

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde SİT alanı ve zeytinlik alana yapılmak istenen Go-Kart eğitim ve pistine karşı bölge halkı, iki yıldır hukuk mücadelesi veriyor. Mahkeme sonucunu beklemeyen şirket, belediyenin mührünü kırarak asfalt dökmek istedi. Buna karşı bölge halkı alana gelerek çadır kurmuş ve ‘doğa nöbetine’ başlamıştı. Başkan Mustafa İnce, yaptığı açıklamada, “Firma çekildi. Birinci raundu kazandık” dedi.

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde SİT alanı ve zeytinlik arazisi üzerinde yapılmak istenen Go-Kart eğitim ve pistine karşı bölge halkı, 2 yıldır hukuk mücadelesi veriyor. Bilirkişi heyeti, bölge halkı lehine rapor hazırlamasına rağmen mahkeme sonucunu beklemeyen şirket, belediyenin mührünü kırarak asfalt dökmek istedi. Buna karşı bölge halkı alana gelerek çadır kurdu ve ‘doğa nöbetine’ başladı. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce de alana asfalt dökmek isteyen kamyonların önüne geçerek engel oldu.

Güzelbahçe ilçesi Yelki Mahallesi’nde SİT alanı tarım ve zeytinlik arazi üzerine bir şirket, Go-Kart eğitim ve yarış pisti yapmak istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kasım 2019’da şirkete ‘izin belgesi’ vermesi üzerine bölge halkı ve çevre dernekleri, yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle konuyu İzmir 5. İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Bölgeye gelerek inceleme ve keşif yapan bilirkişi heyeti, ses ve ışık kirliliği oluşacağı, tarım arazilerini ve zeytinlikleri olumsuz etkileyeceği gibi gerekçelerle pistinin yapılmasında ‘kamu yararı olmadığı’ yönünde rapor hazırladı.

Şirket, Güzelbahçe Belediyesi tarafından mühürlenen alana jandarma eşliğinde girerek asfalt dökmek istedi. Uzun süredir çevresini savunan halkla birlikte nöbet tutan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, şirket kamyonunun önüne geçerek arazinin belediyeye ait olduğuna ilişkin belgeyi sunarak engelledi.

“Güzelbahçe’yi çirkin bahçe yapmalarına halk izin vermeyecek”

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, gece gündüz doğa nöbeti tutan Başkan İnce ve çevrecileri ziyaret ederek destek verdi.

Alanda incelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Öztunç, “Buranın adı Güzelbahçe buranın adını çirkin bahçe yapmalarına bu halk izin vermeyecektir. İzmir Valisi’ne buradan çağrı yapıyorum. Sayın Vali, gerekli görüşmeleri yapıp burada yaşanacak daha büyük sorunların önüne geçmelidir. Yatırım yapılabilir, yatırımlar tabi ki yapılsın ama yeri burası değil. 200-300 yıllık zeytin ağaçlarının olduğu yerde yatırım yapılması doğru değil” diye konuştu.

Makinalar çekildi

Firmanın alandan çekildiğini duyuran Başkan Mustafa İnce, “Firma çekildi. Birinci raundu kazandık. Herhangi bir konuşmamız olmadı. İş makinelerini kamyonları yüklendiler gittiler. Ben de arkalarından su dökmedim. Gidişiniz olsun gelişiniz olmaz inşallah dedim” dedi. Böylece İnce’nin arazi kiralayarak tuttuğu doğa nöbeti de son bulmuş oldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER